Religion

Pinseleder om abortdebatt: – Jeg har et behov for å rope etisk varsko

ABORT: – Frikirkene har i stor grad holdt seg stille om abortspørsmålet, mener pastor Erik Andreassen i Oslo misjonskirke Betlehem. – Akkurat nå har vi behov for å bruke utestemmen, sier daglig leder i Pinsebevegelsen.

– En venn spurte meg hvorfor frikirkene har vært så stille rundt abortspørsmålet i det siste. En stor del av forklaringa er nok at man lett blir putta i en bås, og blir sett på som en med forhistoriske og undertrykkende tendenser om man er kritisk, sier Erik Andreassen.

Han er pastor og daglig leder i Oslo misjonskirke Betlehem.

– Det er veldig viktig å ta hensyn til de det gjelder i en slik sak, sier Andreassen.

Han sikter til debatten som har fulgt etter SVs abortvedtak om selvbestemt abort fram til uke 22. Samtidig vedtok et flertall at kvinner ikke skal pålegges rådgivning om en eventuell abort etter uke 18.

Selv er han kritisk til vedtaket, men synes det er vanskelig å ytre seg i debatten som han kaller «polarisert».

– Jeg ser begge sider av saken og jeg syns at de som er for vedtaket har noen gode poenger. Jeg forstår hvorfor det kan være krevende for kvinner som er seint i svangerskapet, og som ser på abort som en mulighet, å måtte møte en nemnd. Likevel mener jeg at det er sånn det må være.

Han legger til:

– Det er vanskelig å si noe om dette. Er man kritisk er man visst abortmotstander, og da assosieres du plutselig med ytre høyre.

---

Forslag om ny abortlov

  • Denne våren tar flere partier stilling til en utvidelse av dagens abortgrense på 12 uker.
  • SV vedtok på helgens landsmøte at de vil ha selvbestemt abort til uke 22. Samtidig vedtok et flertall at kvinner ikke skal pålegges rådgivning om en eventuell abort etter uke 18.
  • I mars vedtok Rødt under sitt landsmøte at de også går inn for selvbestemt abort frem til uke 22.
  • Arbeiderpartiet vedtok at de vil avvikle nemdystemet i abortloven mellom uke 12 og 18.
  • MDG vedtok på sitt landsmøte at de vil utvide abortgrensen fra uke 12 til uke 18.

Kilde: NTB

---

– Viktig å snakke om

Selv om Andreassen synes at dette er et utfordrende tema å snakke om i offentligheten, mener han at det er viktig at man gjør akkurat det. Derfor har han også delt flere innlegg og statuser om temaet på sin egen Facebook-side.

– Vi må snakke om dette selv om det er vanskelig. Vi er ikke ferdig med spørsmål rundt abort, sier han og legger til at debatten må gå ryddig for seg.

Jeg delte et innlegg om abort på fredag. Og mange, spesielt mine kristne venner, deler innlegg av med bilder av...

Posted by Erik Andreassen on Monday, April 26, 2021

– En del kristne som er i mot vedtaket bruker en retorikk som ikke tar motparten på alvor. Det bidrar til å undervurdere hva meningsmotstanderne står for, mener Andreassen.

Han understreker at det er viktig å huske at begge sider tar etiske vurderinger, selv om disse vektlegges forskjellig.

Erik Andreassen

Berøringsangst

Ingunn E. Ulfsten er daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge. Hun mener det er viktig at frikirkene nå er tydelige i abortdebatten.

– Vi må ikke ha berøringsangst for vanskelige spørsmål og særlig så sentrale spørsmål som å heve grensen for fri abort opp til 22 uker, sier Ulfsten.

Hun legger til:

– Akkurat nå har vi behov for å bruke utestemmen.

Ulfsten ønsker at de frikirkelige miljøene i større grad skal bidra til den etiske dimensjonen av debatten – som hun nå mener er mangelfull i den offentlige samtalen.

– Jeg har et behov for å rope et etisk varsko. Det er farlig når de politiske partiene går inn i debatter rundt viktige samfunnsspørsmål kun med et rettighetsperspektiv, og glemmer det etiske aspektet. Det blir fort kaldt og kynisk.

Synlige standpunkter

Ulfsten mener at kristne miljøer kunne vært mer involvert i politiske avgjørelser.

– Jeg tror at de politiske partiene ikke skal være så redde for å konsultere trossamfunnene når de jobber med partiprogrammene sine, særlig i verdisaker der man vet det er ulike ståsteder. Noen partier gjør det, andre ikke, forteller Ulfsten.

Hun oppfordrer også trossamfunnene selv til å bruke stemmene sine.

– Kirker og trossamfunn kan bli flinkere til å synliggjøre sine standpunkt i den offentlige debatten, for å utfordre til refleksjon i sentrale etiske spørsmål.



Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion