Religion

Da situasjonen var som mest fortvilt, var svaret fra Sjømannskirken: «Dette fikser vi»

BLE REDNINGEN: Marie Kallevik Straume (29) var koronasyk og måtte flytte ut av leiligheten sin i Paris. Da ingen kunne hjelpe, ringte hun Sjømannskirken.

Marie Kallevik Straume (29) hadde hatt vondt i korsryggen en stund. Det ble bedre da hun tøyde litt, så hun tenkte at det bare var muskulært. Som teaterstudent er man tross alt veldig aktiv. Men da flere og flere i klassen testet positivt for korona, vokste mistanken.

I stedet for å holde seg i karantene til hun eventuelt ble frisk, fikk hun beskjed om at hun måtte flytte ut av leiligheten hun delte med to venninner i Paris. Over natten.

– Ingen vil jo ha deg

Da Straume og venninnen våknet grytidlig neste dag, gikk de ut i den kalde oktobermorgenen og stilte seg i kø på teststasjonen. Da hadde allerede 15 av klassekameratene testet positivt. Straume hadde mistet luktesansen.

– Det føltes ikke bra at jeg sannsynligvis kom til å bidra til å spre smitten ved å bytte bolig på et sånt tidspunkt, sier hun.

Hun anså også oddsene for å faktisk finne et nytt sted å bo, for veldig små.

MÅTTE FLYTTE: Maren Kallevik Straume jobbet som skuespiller og studerte teater i Paris da hun ble koronasyk.

– Ingen vil jo ha deg, hvis det er mistanke om at du er koronasmittet, sier hun.

Men uten tak over hodet og med tiltakende symptomer, måtte de forsøke å finne en løsning. Hun kom på at bestemoren hadde fortalt om Sjømannskirken. De kunne hjelpe folk i nød i utlandet.

«Dette fikser vi»

Straume hadde ikke så mange alternativ. Den norske ambassaden var støttende og forståelsesfull, men kunne ikke hjelpe. Det føltes ikke riktig å booke hotellrom når hun mest sannsynlig var smittet.

«Dette fikser vi», sa Maren Hegland Ingvaldsen. Hun er daglig leder i Sjømannskirken i Paris.

– Marie er vel den eneste vi har hjulpet å finne et nytt sted å bo på så kort tid, forteller Ingvaldsen.

For da Straume sto opp den morgenen, var hun hjemløs. Da hun la seg samme kveld, var det i en leilighet hun visste hun kunne være i til hun ble frisk.

Ingvaldsen hadde delt et innlegg i aktuelle Facebook-grupper. I både «Nordmenn i Paris» og «Svensker i Paris»-gruppene ble de kontaktet av folk som ville hjelpe de to studentene.

En tom turistleilighet ble redningen for Straume og venninnen.

Sjømannskirken

  • En selvstendig organisasjon med oppdrag på vegne av Den norske kirke og den norske stat å være kirke for nordmenn i utlandet.
  • Fra å være primært rettet mot sjøfolk er Sjømannskirken nå et tilbud til alle nordmenn som oppholder seg for en kortere eller lengre periode utenfor Norges grenser.
  • Sjømannskirken har 29 kirker rundt om i verden.
  • Alle sjømannskirkene utfører kirkelige handlinger som dåp, konfirmasjon og bisettelse. Flere kirker utfører også vielser.
  • Kilde: Store norske leksikon

Stor forståelse for frykten

For mange er Sjømannskirken vafler, Solo og taco-krydder. Smaker av Norge som kan gi tårer i øynene av hjemlengsel. Men de er først og fremst et møtested for nordmenn i utlandet.

– Vi hadde en felles referanse med Marie. Den frykten jeg antar at hun hadde, hadde vi en stor forståelse for, sier hun og utdyper:

– Det er utrolig krevende å være i Frankrike hvis man blir smittet. Da tror jeg mange kjenner på at det er langt hjem til Norge, sier Ingvaldsen.

DAGLIG LEDER: Maren Hegland Ingvaldsen er daglig leder i Sjømannskirken i Paris. Hun bistår nordmenn i nød, skaper en trygg havn når katatstrofen rammer, og bøter på hjemlengselen.

Terror, gule vester – og nå korona. Sjømannskirken i Paris har vært der for nordmenn som trenger en forståelse av hva det betyr å være langt hjemmefra når katastrofene rammer. Da en lærer ble halshugget utenfor Paris fjor høst, var det flere som tok kontakt.

– Det handler om at vi lever i samme miljø. At vi har forståelse for hvordan det er å levere barna til skolen og ikke vite om terrorpolitiet venter utenfor, forteller Ingvaldsen.

Imponert over hjelpen

Dagen etter at Straume og venninnen hadde fått et nytt sted å bo, stengte Paris ned på nytt. Smittetallene var skyhøye. Hun kjenner fortsatt på en stor takknemlighet for hjelpen hun fikk.

– Jeg er helt imponert over hvor grenseløs hjelpen fra Sjømannskirken er. Når ingen andre kan hjelpe, så er de der, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion