Religion

Her «grilles» Laget og Humanistisk Ungdom om overbevisningene sine

DEBATT: Jon Romuld Håversen er kristen, Øistein Sommerfeldt Lysne er humanist. I kveld møtes de for å forsvare overbevisningene sine. Se sendingen direkte fra klokken 18:00.

– Selv om vi tror på ulike ting, er vi enige om at dette er noe som bør diskuteres, sier Øystein Sommerfeldt Lysne, leder for Humanistisk Ungdom (HU).

Klokken 18:00 skal han «grilles» sammen med Jon Romuld Håversen, som er ansatt i Laget NKSS (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag). Her vil de bli stilt utfordrende spørsmål på direkten om overbevisningene sine.

– Jeg forventer at vi må anstrenge oss for å komme med gode svar, og at vi får en diskusjon hvor vi er rimelig uenige, sier Lysne.

Se sendingen her

«Grill en kristen» er et konsept som Laget har holdt på med i mange år, forteller Jon Romuld Håversen.

– Det blir arrangert på skoler, universiteter og i menigheter over hele landet. Vi åpner opp for at hvem som helst kan stille hvilke som helst spørsmål, både dagsaktuelle og mer tidløse til et panel av kristne. Vi synes det er givende og fint å la ungdommene selv sette premissene for hva vi skal snakkes om og vi opplever at det blir mer engasjement på grunn av dette, sier Håversen.

Ble utfordret av kommentarfeltet

Bakgrunnen for kveldens sending, er at Humanistisk Ungdom for noen måneder siden arrangerte «Grill en HU-leder». Noen i kommentarfeltet utfordret HU til å la seg grille sammen med Laget, noe alle syntes var en god idé.

– Vi tenker det er verdifullt å vise at man kan snakke sivilisert og fint om dype og vanskelige saker med folk man er uenige med. Jeg tror de ulike partene ofte kan demonisere og misforstå hverandre, og tillegge hverandre holdninger man ikke har. Det går begge veier. Det er herlig når folk som er uenige kan komme sammen, sier Håversen.

– Dette skal handle om det mest grunnleggende som man baserer livet sitt på: Hva man tror verden er, hvor den kommer fra og om det er en mening med livet. Denne settingen gir en god mulighet til å diskutere det, sier Lysne.

Vet ikke spørsmålene på forhånd

Både HU og Laget har oppfordret folk til å sende inn spørsmål i forkant av sendingen. Paneldeltakerne vet ikke selv hvilke spørsmål som er valgt ut.

– Er det noen spørsmål du håper å få eller å ikke få?

– Det viktigste for meg er at folk stiller de spørsmålene de faktisk vil ha svar på. Så skal jeg gjøre mitt beste for å gi en god, saklig og reflektert respons på det. Men det ville vært kjipt å bruke hele kvelden på detaljer, så jeg håper vi får snakke om sentrale temaer, sier Håversen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist på religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion