Religion

Israel åpner for vaksinerte turister i mai, men Plussreiser venter med å juble

ISRAEL: Fra 23. mai åpner Israel opp for gruppeturer med vaksinerte utlendinger. – Et veldig godt signal, sier daglig leder i Plussreiser som likevel ikke planlegger turer denne sommeren.

Vaksinerte turister får lov til å reise inn i Israel fra 23. mai. Det kunngjorde helse- og turistdepartementene i landet tirsdag, ifølge Jerusalem Post.

Turistene må gjennomgå en PCR-test for koronavirus før de går ombord på flyet, og en ny PCR-test og en serologisk test når de ankommer Israel. PCR-testen indikerer om en person bærer viruset; den serologiske testen viser tilstedeværelsen av antistoffer i blodet.

I den første fasen er det kun personer som reiser i organiserte forhåndsregistrerte grupper som kan komme inn i landet, ettersom de anses som lettere å følge med på.

Framskynder ikke reiser fra Norge

Den kristne norske turoperatøren Plussreiser har fra før planlagt flere gruppeturer til Israel fra september og utover. Daglig leder Aud Kindervåg Halsne sier til Kristelig pressekontor at de ikke kommer til å framskynde sine reiser selv om Israel åpner opp i sommer.

– Vi er også nødt å forholde oss til reiserådene fra norske UD og ønsker å sjekke at alt fungerer slik at vi vet at det er trygt for våre gjester. Men vi ser på nyhetene fra Israel som et veldig positivt signal, sier Halsne.

Hun er også bekymret for at vaksineringen av nordmenn skal bli forsinket.

– Nå som Johnson & Johnson-vaksinen ikke kommer som planlagt, tror jeg det kan bli veldig forsinket, og det kan ligge dårligere an for oss under 60, sier Halsne.

Halsne tror måten Israel har håndtert pandemien og vaksinering av egen befolkning på, vil være et ekstra salgsargument for Plussreiser som arrangerer turer i kristen regi.

– Det skaper nok en ekstra trygghet, særlig for de eldre kundene våre. Jeg tror også våre Israels-gjester er forberedt på at det vil være strenge regler, sier hun.

Plussreiser ville i et normalår hatt gruppereiser til Israel for rundt 3000 personer. Til høsten regner Halsne med at 5-600 personer blir med på tur.

Anerkjenner ikke vaksinasjonspass

For øyeblikket anerkjenner Israel ikke noe utenlandsk vaksinasjonspass, selv om myndighetene er i forhandlinger med flere land om saken. Alle som er vaksinert i utlandet, er fortsatt pålagt å gå i karantene til de gjennomgår en serologisk test. Kravet om en serologisk test vil bli opphevet når disse avtalene er nådd, sier departementene.

Det israelske helsedepartementet undersøker om det skal opprettes et raskt serologisk testsenter på Ben-Gurion lufthavn, sa en representant fra departementet til Jerusalem Post i forrige uke.

Et PCR-testanlegg er allerede i drift på flyplassen for å teste for alle ankomne reisende. Resultatene er klare i løpet av 14 timer eller mindre. Tirsdag sa regjeringen at anlegget ville bli utvidet.

ISRAEL: For vaksinerte nordmenn som savner sol og sommer, kan kanskje stranda i Tel Aviv være verdt et besøk.

Tror reisevaner har endret seg

Halsne forteller at Plussreiser det siste året har benyttet seg av Innovasjon Norges omstillingsmidler.

– Vi har skolert oss for et annerledes reiseliv. Vi tror ikke det automatisk vil gå tilbake til slik det var før. Vi har nok endret oss både i reisevaner og levemåte, sier Halsne.

Plussreiser hadde før pandemien slo til et budsjett på 103 millioner for 2020, med mange planlagte gruppereiser både til Israel, til Pasjonsspillet i Oberammergau og andre reisemål.

– Det så ut til å bli tidenes år, men så endte det med at vi måtte refundere gjester for over 25 millioner, forteller Halsne.

Plussreiser fikk en kompensasjonspakke på 2,3 millioner fra staten, og har også fått noe løs kompensasjon og noe kompensasjon for faste kostnader. Alle de ansatte har vært helt eller delvis permittert det siste året og fortsatt er alle ansatte permittert 50 prosent.

Fjoråret endte med 1 million i minus.

– Det er utrolig bra i forhold til hvordan det kunne gått. Vi tapte en del på fly, som mange andre. Vi ser ikke helt mørkt på det, men det er veldig krevende. Vi prøver å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon, sier Halsne

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion