Religion

Norsk modell ut mot lovforslag om hijabforbud

HIJAB: «Jeg nekter å la dette gå uten å snakke om det», skriver modell Rawdah Mohamed om nytt lovforslag i Frankrike.

«Hands off my hijab» (på norsk: henda av hijaben min) står det på hånda til den norske modellen Rawdah Mohamed. Hun poserer på et Instagram-bilde der hun holder hånda opp ved siden av ansiktet sitt.

Budskapet er retta mot de franske myndighetene, som forrige uke kom med et lovforslag som vil forby jenter under 18 år å bruke hijab offentlig.

Under bildet har Mohamed skrevet en lang tekst som starter med å forklare at hun deler dette for å belyse konsekvensene et hijabforbud kan ha for muslimske jenter og kvinner.

---

Hijab

  • Hodeplagg for muslimske kvinner (i denne sammenhengen)
  • I Norge er plagget tillatt i det offentlige rom

---

Ble mobbet

Modellen forteller at hun som barn ble mobbet på skolen, og at skolen da foreslo at hun skulle ta av seg hijaben for at mobbingen skulle ta slutt. I innlegget, som i skrivende øyeblikk har fått over 120.000 likerklikk, skriver Mohamed at dette var tungt for henne:

«Å sitte i et rom fullt av voksne som diskuterte hva jeg kunne og ikke kunne ha på meg, som en ung jente, ga meg flere arr enn mobbingen i seg selv.»

Videre skildrer hun en skolehverdag der barn dro av henne hijaben, og en lærer konfiskerte hodeplagget fordi vedkommende mente at hijaben var forstyrrende i timen.

Vårt Land har ikke lykkes i å får en kommentar fra Rawdah Mohamed.

Støtter Rawdah

Lena Larsen er religionshistoriker og leder for Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet, på Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Hun støtter Rawdah Mohameds innlegg.

– Hun gjør det på en veldig flott måte, sier Larsen.

Larsen mener at et hijabforbud for jenter under 18 år går imot trosfriheten, for de som følger den religiøse praksisen å dekke håret når de kommer i puberteten.

Lena Larsen leder for Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet.

Samtidig understreker hun at det allerede finnes andre lover i Frankrike som legger begrensninger på kvinner som bærer hijab, blant annet på hvilke jobber de kan ha.

– Dette nye lovforslaget er ikke unikt. Det er bare enda en innstramming, sier hun.

Ikke fått jobber

Mohamed skriver i sitt innlegg at hun som modell flere ganger har opplevd at franske klienter har uttrykt bekymring for å «booke» noen som ser ut som henne.

Hun skildrer også en dobbeltmoral der de samme klientene likevel uttrykker at de støtter og har kjærlighet for Mohamed.

Modellen selv kan også fortelle at hun har mistet telling over hvor mange jobber hun ikke har fått på grunn av hijaben.

Innlegget avsluttes med flere emneknagger. Blant annet: #handsoffmyhijab.

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion