Religion

Aldri før har færre amerikanere vært medlem av et trossamfunn

RELIGION: For første gang er under halvparten av amerikanere medlem av et trossamfunn, viser en ny undersøkelse. – Jeg tror på Jesus, men jeg liker derimot ikke å kalle meg kristen, sier Andrea (26) fra Nebraska.

I løpet av de 80 årene analysefirmaet Gallup har målt hvor mange amerikanere som er med i et trossamfunn, var 2020 året hvor færrest tilhørte en kirke, synagoge eller moské.

Undersøkelsen peker spesielt på én sammenheng: Jo yngre gruppen er, jo færre er medlem av et trossamfunn.

Dette kan skyldes at unge i økende grad lener seg mer mot venstreliberale verdier, ifølge professor Randall J. Stephens ved Universitetet i Oslo. De unge har dermed et annet syn enn de eldre generasjonene når det kommer til religion.

– Homofilt ekteskap, abort og klimaendringer er temaer som ofte engasjere unge mennesker, sier Stephens, professor i amerikansk historie.

Slik fordeler aldersgruppene seg:

  • Født før 1946: 66 prosent er medlem av trossamfunn.
  • Født mellom 1965 og 1980: Halvparten tilhører et trossamfunn.
  • Født mellom 1981 og 1996: Cirka 1 av 3 er medlem av et trossamfunn.

– Men man kan fortsatt være troende, selv om man ikke er medlem, sier Stephens.

USA er fortsatt mer religiøst og konservativt enn mange land i Europa, understreker han.

– Kirken forkynner ikke kjærlighet

Fra Andrea Holmes (26) var liten, gikk hun i kirken hver søndag. På videregående gikk hun på luthersk skole i Nebraska. Amerikaneren har de senere årene valgt å ta avstand fra kirken. Holmes mener at den moderne kristne kirke ikke forkynner kjærlighet.

– Mine synspunkter begynte å endre seg da Donald Trump ble valgt som president. Jeg så flere i familien min, og andre kristne, fortsette å være Trump-tilhengere, til tross for at han kom med hat, homofobi, rasisme, sexisme og kvinnefiendtlighet, forteller hun Vårt Land.

– Kirken min tok heller ikke tak i disse problemene, opplevde hun.

26-åringen stemte selv på Trump i 2016. Men nå angrer hun.

– Jeg tror generasjonen min, og den yngre generasjonen, i mindre grad på noe blindt. Vi har lært tidlig å stille spørsmål ved hva vi leser og ser. Vi godtar også andre mennesker, skriver mener Holmes.

– Jeg tror fortsatt på Jesus. Jeg liker derimot ikke å kalle meg kristen, fordi jeg ikke vil bli assosiert med det, forteller hun.

---

Gallups undersøkelse

  • 1937: Medlemskap i trossamfunn var på 73 prosent.
  • 2020: Medlemskap i trossamfunn var på 47 prosent.
  • Undersøkelsen viser blant annet en sammenheng mellom færre medlemskap og alder. Den viser også at flere amerikanere ikke uttrykker religiøse preferanser.

---

– Jeg følte ikke noe

Også venninnen Calie Jacobsen (26) er oppvokst i et kristent hjem, men som baptist. Hennes avstand til kirken har blitt enda tydeligere.

I oppveksten i kirken lærte Jacobsen det hun den gang så på som gode og inspirerende ting. Senere innså hun at menneskene som formidlet disse tingene, var dømmende.

– Jeg har forstått hva som betyr noe, og hva som bare ble materialisert av mennesker for å få folk til å føle seg bedre, forteller hun.

For Jacobsen ble utdanningen sentral i det som har formet hva hun tror på i dag.

– Det var en langvarig åpenbaring. Jeg sluttet å gå i kirken fordi jeg bare ikke følte noe. Jeg trodde likevel på Gud i et par år til, etter jeg sluttet å gå i kirken, sier hun.

– Hvordan vil du beskrive troen din nå?

– Jeg gikk gjennom en åndelig fase, og tror fortsatt innimellom, men i mindre grad. Jeg er nå en blanding av agnostiker, ateist og taoist/buddhist, avhengig av dagen og hva som har skjedd i livet mitt, forteller Jacobsen.

Sterkere personlig tro under korona-pandemien

– Disse tingene endrer seg over tid, og betyr ikke nødvendigvis en varig nedgang, sier Randall J. Stephens og refererer til undersøkelsen om medlemskap i trossamfunn.

I fjor sommer studerte også forskningsinstituttet Pew Research Center hvordan koronapandemien har påvirket amerikaneres tro. Undersøkelsen viste at 28 prosent av amerikanere har fått en sterkere personlig tro.

– Virkeligheten av lidelse og død i USA kan ha gjort at flere ser mot Gud og religion. USA opplevde en uforholdsmessig stor effekt av viruset med mange dødsfall, sier Stephens.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim er journalist i nyhetsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion