Religion

Reagerer på bedehus-sjikane: - Tro har ikke noe med smitteutbrudd å gjøre

KORONAHETS: Urovekkende og usaklig, kaller stortingsrepresentant Jorunn Gleditsch Lossius (KrF) netthetsen etter smitteutbruddet ved et bedehus på Askøy. Hun er bekymret for at tro blir brukt i usaklig kritikk.

– Det er veldig trist at folk bruker et smitteutbrudd som et påskudd til å hetse kristne og deres tro. Dette kan vi ikke akseptere, sier Lossius.

Tirsdag skrev Vårt Land om koronasmitten på Askøy, som blant annet kan spores til Kleppe bedehus. I ettertid har både styreleder i Askøy Misjonsforsamling Bård Hauge og medlemmene opplevd grov hets på nett.

Bedehuset blir blant annet beskyldt for ikke å bry seg om smittevern fordi medlemmene tror de er beskyttet av Jesus. Andre kommentarer påstår at religiøse mennesker alene er årsaken til koronasmitte i Norge. Denne sammenblandingen bekymrer KrF-politikeren.

– Det siste vi trenger er at folk kritiserer hverandre uten grunnlag. Pandemien går ikke raskere over ved at vi retter pekefingeren mot enkeltgrupper med usaklig kritikk, sier Lossius.

Det vi trenger, er først og fremst å gi gode ord til hverandre, mener Lossius.

– Stadig mindre rom for enkelte menigheter og deres tro

– Fører dette til at presset mot troende blir større her i Norge?

– Vi ser at det blir et stadig mindre rom for enkelte menigheter og deres tro. Dette er urovekkende. Tro har ikke noe med smitteutbrudd å gjøre, men det blir fortsatt brukt som et påskudd for å rette kritikk, sier hun.

Lossius er opptatt av at folk ikke må bli mindre frimodige og åpne om troen sin. Hun viser til at minoritetsgrupper under pandemien har fått ekstra medfart i forbindelse med smitteutbrudd.

Marjan Nadim, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, er ekspert på netthets. Hun forteller at noen av dem som driver med netthets har en form for politisk motivasjon.

Forsker: Marjan Nadim er forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

– Mange mener at de har et oppdrag fordi de føler en sterk følelse av trussel. De har ofte klare fiendebilder, sier Nadim.

Hun viser til at dette kan være årsaken til at folk sprer netthets i forbindelse med korona.

Ønsker respekt og åpenhet for tro

– Hva kan man gjøre for å redusere netthets?

– Vi må «arrestere» det, og si ifra det når dette skjer. Det er viktig at vi står opp og sier at dette ikke er greit, sier Jorunn Gleditsch Lossius.

Jorunn Gleditsch Lossius

Et «livssynsåpent samfunn» er det politikeren drømmer om.

– Troen er en stor del av menneskers identitet. Det er viktig at mennesker skal kunne få gi uttrykk for dette i det offentlige rom uten frykt for hets. Jeg ønsker et samfunn, hvor man har respekt og åpenhet for tro, ikke et samfunn hvor troende bli sjikanert på grunn av smitteutbrudd, sier hun.

---

Dette er netthets

  • Netthets er grove, hatefulle eller diskriminerende digitale ytringer som kan straffes med bøter eller fengsel. Det er ulike motivasjoner for netthets. Noen er drevet av ideologi og hat.
  • Straffeloven § 135 a: Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.
  • Straffeloven § 185. Hatefulle ytringer: Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, homofil orientering, eller nedsatte funksjonsevne.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion