77-åringen Are Sandnes er for lengst blitt pensjonist. Men tilværelsen «pensjonist» må settes i anførselstegn – for denne presten klarer ikke helt å legge kragen fra seg. Sandnes drar gjerne, og ofte, fra Tønsberg til Nord-Norge for å være vikar. De siste årene har han vært i blant annet Vadsø, Mehamn, Gamvik og Nordkapp.
Til over påske skulle han være prest i Måsøy. Sandnes landet koronatestet og koronafri på tirsdag. Men ikke før hadde han kommet frem, så stengte landet nærmest ned – igjen.
– Beskjeden om de nye tiltakene ble jo en liten overraskelse. Jeg ble litt i villrede. Var det lurest å dra hjem igjen? Hva gjør jeg egentlig? forteller han.
Kalenderen var nærmest full for tiden han skulle ha i prestetjenesten. Sandnes skulle dra til flere av øyene i området, med relativt tett program. Nå gjenstår det bare to andakter.
[ Påskegudstjenestene avlyses: – Trist, men viktig ]
– Kort vei til menneskene
Disse gleder han seg til gjengjeld til. Ledelsen på sykestua og eldreboligen har gitt grønt lys til at han kan komme og holde andakt for beboerne.
– Vi får ta de samlingene vi kan, og prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, sier den optimistiske prestevikaren.
– Hva skal du ellers gjøre nå, da?
– Godt spørsmål. Jeg er heldig som kjenner mange her fra før. Nå har jeg koronatestet meg både før og etter ankomst, og kan forhåpentligvis dra på litt besøk.
Allerede på 70-tallet hadde Sandnes sin første jobb i Måsøy. Nå kan han besøke konfirmantene han hadde for 45 år siden, og høre om de husker noe spennende, sier han og ler.
– Det er er meningsfullt å vikariere på steder jeg har vært tidligere. Da er det litt kortere vei til menneskene du møter.
[ Preses: Det blir påske i år også ]
Urettferdige restriksjoner
Sandnes har knyttet gode bekjentskaper nordpå etter årene i tjeneste. En av dem er Oddny Margrete Dåvøy, som han overnattet hos ved ankomst på grunn av uvær. Hun er fortvilet på vegne av Sandnes, og for at kirkens viktigste høytid nå ikke kan feires.
– Jeg, og mange med meg, er opprørte over at regjeringen bare stenger oss ned her oppe. I Alta har vi hatt veldig lite smitte, og dette oppleves rett og slett ikke rettferdig, sier hun.
Dåvøy snur situasjonen rundt: Hadde det vært mye smitte i nord og nesten ingenting i sør, hadde Sør-Norge da godtatt å bli stengt ned?
– Aldri i livet! Respekten og lydigheten mot myndighetene, som er helt nødvendig nå, er kraftig redusert, sier hun.
– Burde myndighetene være mer ydmyke i det å avlyse påskegudstjenester?
– De burde i hvert fall ha forhørt seg rundt først, og stolt mer på de lokale helsemyndighetene.
– Hvordan påvirker det deg å ikke kunne gå i kirken i påsken?
– Det oppleves bare grusomt. Jeg er veldig glad i å gå i kirken.
Det er er meningsfullt å vikariere på steder jeg har vært tidligere. Da er det litt kortere vei til menneskene du møter.
— Are Sandnes
Meningsfullt pensjonistliv
Etter at Sandnes gikk av med pensjon, har 77-åringen vikariert «ganske mye», spesielt i Finnmark. Da kona døde for to år siden, fant han et holdepunkt i prestetjenesten.
– Jeg vil ikke si det er rekreasjon, men en slags debriefing etter at jeg ble alene.
– Det er nok en terapi, det å være i sving, og føle at man hører til i en sammenheng.
---
Nye innstramminger
- Fra torsdag 25. mars gjelder nye og strengere smitteverntiltak for hele landet.
- Kirkerådet, KA, Bispemøtet og Norges Kirkevergelag anbefaler nå at alle gudstjenester avlyses.
- De viser til regjeringens anbefaling om at alle arrangementer bør avlyses eller avvikles med maks 20 deltakere innendørs, eller 50 deltakere utendørs.
- Det er opp til den enkelte menighet lokalt om planlagte vigsler og dåp kan gjennomføres, skriver kirkeaktørene i et nyhetsbrev tirsdag kveld.
---
[ Kirkesang kan ha gitt smittesjokk: – Sang av full hals kan bære smitte over 6 meter ]