Religion

Pinsemenighet starter Hans Nielsen Hauges grunnskole

FRISKOLER: Utdanningsdirektoratet har godkjent to søknader om å starte kristne friskoler i Oslo og Nordre Follo. Pinsemenigheten Jesus Church står bak skolene, som henter inspirasjon fra Hans Nielsen Hauge.

To kristne friskoler som bærer Hans Nielsen Hauges navn har fått tommel opp av Utdanningsdirektoratet. Fra høsten 2021 kan grunnskolene starte opp i Oslo og Nordre Follo med henholdsvis 300 og 280 elever fra 1. til 10. trinn.

– Vi vil bygge to gode skoler som kan bety noe positivt både for barna som går der og kommunene de ligger i, sier Ådne Dæhlin, som sammen med ektefellen Anne Louise leder en prosjektgruppe som arbeider fram mot oppstart av skolene.

Det er opprettet egne aksjeselskaper for begge skolene, som er eid av pinsemenigheten Jesus Church. I søknaden skriver grunnskolen at de vil bygge virksomheten på den kristne tro slik den kommer til uttrykk i den apostoliske og nikenske trosbekjennelse.

– Hva slags profil vil skolene ha?

– Vi har brukt de godkjente læreplanene som Kristne Friskolers Forbund har utarbeidet. Utover dette vil vi være en skole med en bred profil som mange ser at er et godt sted å sende barna sine, sier Dæhlin.

Inspirert av Hauge

Skolene blir oppkalt etter lekpredikanten Hans Nielsen Hauge (1771 – 1825), fordi grunnleggerne mener Hauge-bevegelsen representerer verdier som de vil at ansatte og elever skal preges av.

– Det handler blant annet om å se talentene i den enkelte, å ha et samfunnsperspektiv og fremme gründerskap, samtidig som man har et fundament i klassiske kristne verdier. Det er bred enighet om at Hauge har betydd mye for landet, derfor synes vi det er et godt navn.

– Gründerskap, hvordan skal det komme til uttrykk i en kristen grunnskole?

– Det er fremdeles for tidlig å si noe konkret, men vi vil at barna skal ha tro på seg selv og på at de kan gjøre noe nytt.

Hans Nielsen Hauge er i vinden som aldri før, og i år markeres 250-årsjubileet for hans fødsel.

– Tror dere Hans Nielsen Hauge-bølgen vil være en fordel for dere?

– Det har vi ikke tenkt så mye på, men det er artig at jubileet er i år. For å rekruttere elever, tror jeg nok det er andre ting vi må satse på enn Hauge-jubileet.

Ådne Dæhlin

– Behov for flere friskoler

Det er fremdeles mye som må på plass før skolene kan starte opp. De må blant annet ha skolebygg og lærerstab med en rektor i spissen. Selv om skolene er godkjent fra høsten 2021, vil trolig oppstart utsettes.

I Oslo er det fire kristne friskoler: St. Sunniva skole, Kristelig Gymnasium (KG), Ryenberget skole og Østmarka skole. I godkjennelsen skriver Utdanningsdirektoratet at det er ledige plasser ved flere av dem.

– Hvorfor er det behov for flere?

– Det er ikke så høy tetthet av kristne friskoler i Oslo-området, og vi oppfatter at det er et ønske og behov for flere. Vi har ingen tanker om å konkurrere med de som finnes fra før, men tror det er mer enn nok barnefamilier i Oslo til at vi trenger de skolene som er.

Det er ennå ikke bestemt hvilke deler av Oslo og Nordre Follo som skolene vil etableres i.

---

Hans Nielsen Hauges grunnskole

  • To kristne friskoler ved navn Hans Nielsen Hauges grunnskole har blitt godkjent av Utdanningsdirektoratet.
  • Skolene kan starte fra høsten 2021 i Oslo og Nordre Follo med henholdsvis 300 og 280 elever fra 1. til 10. trinn.
  • Pinsemenigheten Jesus Church er eier av skolene.

---

– Et alternativ til offentlig skole

– Noen kan frykte at kristne friskoler fører til parallellsamfunn, og at dette går utover mangfoldet på offentlige skoler. Hva tenker du om det?

– Vi prøver å unngå det så langt det lar seg gjøre, og synes det er viktig at lokalsamfunnet har et godt forhold til skolen vår, selv om det ikke er en offentlig skole. Vi tror og håper at det skal være mulig, sier Dæhlin.

Han viser til at kristne friskoler ikke bare tiltrekker seg barn fra kristne familier.

– Samtidig ønsker vi å lage et tilbud for barnefamilier med et kristent ståsted som ønsker et alternativ til den offentlige skolen, hvis ikke hadde vi ikke gjort dette.

Pinsemenigheten Jesus Church holder til i Oslo. Stephan og Anne Christiansen, grunnleggere av Jesus Revolution, er pastorer i kirken.

– Kommer man til å merke at en karismatisk pinsemenighet står bak?

– Det spørs hva du mener med «å merke». Alle skoler har sitt særpreg, og det som er viktig for oss vil komme til uttrykk på skolen til en viss grad. Men det skal være en skole som kan favne bredt uansett om man har pinsekarismatisk bakgrunn eller ikke.

Jan-Erik Sundby, generalsekretær, Kristne Friskolers Forbund, KFF

– Vanskelig å finne bygg i Oslo

Jan Erik Sundby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, sier at det ikke finnes noen kristne friskoler i Nordre Follo som han kjenner til. På landsbasis går omtrent 1,5 prosent av alle grunnskolelever på kristne friskoler, og i Oslo er andelen omtrent den samme, sier han.

De som søker på friskolene er ikke nødvendigvis tilknyttet trossamfunnet som står bak, forteller han.

– Undersøkelser viser at kristne friskoler har flere menighetsaktive foreldre, men det er mange grunner til at folk søker på kristne friskoler. St. Sunniva i Oslo har for eksempel mange elever som ikke er katolske, selv om skolen er det, sier han.

Det kan imidlertid være krevende å finne et egnet bygg når man skal starte skole i Oslo-området. Sundby forteller at NLM allerede har fått godkjent en søknad, men at de ennå ikke har funnet lokaler.

– Det bør både være rom og etterspørsel for kristne friskoler i disse områdene, men det er enklere å etablere seg i områder uten like stor konkurranse om lokaler, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion