– Nå har det andre, det ukjente, fått et ansikt. Et ansikt som jeg er glad i og som jeg har lært meg å verdsette.
Torstein Try siterer en kristen informant som snakker om sitt vennskap med en muslim. Sitatet har han fra en av de seksten han intervjuet til sin doktoravhandling om vennskap mellom kristne og muslimer i Norge.
Try er førsteamanuensis i interkulturelle studier ved Ansgar høyskole i Kristiansand, men har avlagt doktorgraden ved VID vitenskapelige høyskole i Stavanger.
Da Try kom hjem til Norge i 2000 etter et lengre misjonsopphold i Nord-Afrika, ble han «sjokkert og forskrekket» av negativiteten og kritikken som ble rettet mot muslimer her i landet. Ofte kom kommentarene fra folk i kristne miljøer Try selv hadde vært en del av. Misjonæren hadde et helt annet syn på islam og muslimer.
– Som misjonær i Nord-Afrika fikk jeg selv oppleve hvordan det var å være kristen minoritet i et muslimsk land. Men jeg ble ikke møtt med kritikk og negativitet, jeg opplevde derimot stor gjestfrihet og følte at troen min ble både akseptert og verdsatt, sier Try på telefon til Vårt Land.
[ Etterlyser flere tverreligiøse møter ]
Misjonæren innså raskt at det var de mange vennskapene med muslimer og muslimske familier som hadde «forvandlet» synet hans på religionen. 21 år senere har han skrevet både masteroppgave og doktoravhandling om temaet.
– Jeg er glad for at jeg har fått muligheten til å fullføre dette prosjektet. Det er et viktig tema som ikke så mange forsker på, sier han.

---
«Forvandlende vennskap»
- «Forvandlende vennskap: Vennskap mellom kristne og muslimer og religiøse endringer» er den norske tittelen på Torstein Trys doktoravhandling fullført ved VID vitenskapelige høyskole i Stavanger.
- Avhandlingen er resultatet av over 10 års egenfinansiert forskningsarbeid.
- 16 informanter fra Sørlandet og Sørøst-Norge deltok i undersøkelsen, hvorav åtte var kristne og åtte var muslimer.
- Disse 16 utgjorde syv separate vennskap med varighet fra ett til 14 år. Et av vennskapene var mellom et kristent og et muslimsk ektepar.
- De muslimske informantene har vokst opp i muslimske land. De kristne informantene har vokst opp i Norge.
---
Vennskapet har en reparerende effekt
Til doktoravhandlingen har Try intervjuet åtte muslimer og åtte kristne fra Sørlandet og Sørøst-Norge. Han opplever at de religiøse grensene blir omtolket og bygget ned i vennskap der partene har ulik tro. Ved at man får større forståelse for den andres tro blir skillet mellom religionene mindre skarpt. Try peker også på at flere blir mer bevisst på sin egen tro.
– Troen ble ikke utvannet i møtet med den andre, den ble faktisk styrket, sier han.
Et viktig funn Try trekker frem er hvordan fordommer og oppfatninger endrer seg gjennom vennskapet. Før disse menneskene møtte hverandre hadde de gjerne et klart bilde av hvordan den andre religionen var. I vennskapet lærte de å skille mellom vennen og religionen.
– Man oppdaget at vennen ikke var den versjonen av religionen man hadde et bilde av, forklarer Try.
Menneskene Try har snakket med opplever at vennskapet har brakt det ukjente og utfordrende nærmere. De forteller om at det som før var den «andre siden», nå har blitt deres side. Han gjentar poenget med en idrettsmetafor:
– En fra det andre laget har blitt en medspiller, sier han.
[ – Andre religioner er ikke gudsforlatte steder, Gud virker i alle mennesker ]
Mennesket og troen må komme først
Try mener funnene taler for at vi skifter fokus. Han tror ikke vi bør la oss prege utelukkende av det vi oppfatter som negativt med den andre religionen. I stedet bør vi være nysgjerrige, undrende og spørrende overfor den vi møter.
– Vi må lære oss å møte den andre med større åpenhet. Vi må sette mennesket og troen foran fordommene og heller spørre: Hva er dine verdier? Hvordan inspirerer din tro deg til å leve et moralsk og godt liv?
– Det finnes tross alt ingen religion uten mennesker, avslutter han.

Imam Akmal Ali: – Dialog er helt nødvendig
Akmal Ali er imam i Muslimsk Union i Agders moské i Kristiansand og nestleder i Forum for tro og livssyn (FTL). Han har samarbeidet med Try før, og var selv til stede på det digitale møtet der Try forsvarte doktoravhandlingen.
– Jeg ser at det er et ønske både fra praktiserende muslimer og praktiserende kristne om å ha en god relasjon og et vennskapelig forhold, sier Ali.
Imamen har vært med på å arrangere dialogmøter med kristne ledere og teologer i Kristiansand. Det tror han det er viktig at de fortsetter med.
– Der kan vi utfordre fordommene våre og de feilaktige oppfatningene vi har om hverandre, sier han.
[ «Oslos muslimske menigheter er mer utadvendte og dialogorienterte enn sine kristne motparter» ]
Han er tydelig på at vennskap og trygge relasjoner ikke kommer av seg selv. Det er behov for ekspertise og veiledning. Religiøse ledere må ta initiativ og styre dialogen.
– Det kan bli både konstruktivt og positivt hvis det gjøres riktig, altså på en saklig og faglig måte og med gode ord, forklarer imamen.
Det mener han at muslimske ledere i Norge må bli bedre på.
– Hvis ikke vi muslimske ledere skal være med på dialogen med kristne teologer og ledere, hvem skal gjøre det da?
