Religion

Jehovas vitner dømt for diskriminering mot tidligere medlemmer

DISKRIMINERING: Etter anklager om diskriminering, vold og hat mot eks-medlemmer, ilegges Jehovas vitner i Belgia en bot på 12.000 euro av en belgisk domstol.

«Kan et trossamfunn begå forbrytelser under dekke av religionsfrihet?».

Det var det overordnede spørsmålet i straffesaken mot den ideelle organisasjonen bak Jehovas vitner i Belgia. Etter en femårig etterforskning, avga den strafferettslige domstolen i den belgiske byen Gent sitt endelige svar.

«Nei» ble svaret.

Organisasjonen dømmes dermed til å betale en bot på 12.000 euro etter at de ble funnet skyldig på fire anklager: å anspore til diskriminering på grunnlag av religiøs tro på en person og mot en gruppe, og å anspore til hat eller vold mot en person og mot en gruppe. Det melder den nederlandske avisen Het Nieuwsblad.

---

Dette er saken

  • Domstolen i Gent i Belgia bøtelegger den ideelle organisasjonen bak Jehovas vitner i landet etter anklager om diskriminering, vold og hat mot eks-medlemmer.
  • Jehovas vitner ble funnet skyldig på fire anklager: å anspore til diskriminering på grunnlag av religiøs tro på en person og mot en gruppe, og å anspore til hat eller vold mot en person og mot en gruppe.
  • Organisasjonen reagerer på domsavgjørelsen, og sier at det ikke var noen oppfordring til diskriminering eller hat når medlemmer valgte å melde seg ut eller ble ekskludert.

---

– Denne dommen er unik

Det var Patrick Haeck, et tidligere medlem av Jehovas vitner, som anmeldte organisasjonen i 2015. Bakgrunnen for anklagene var opplevd baktalelse og ærekrenkelse, fornærmelser og brudd på diskrimineringsloven, etter at Haeck og andre medlemmer hadde meldt seg ut av organisasjonen. Han mente at medlemmer som forlot gruppen ble utstøtt og totalt sosialt isolert på kommando fra organisasjonens ledelse.

Haeck meldte seg ut av Jehovas vitner etter å ha vært medlem i 35 år. Han pleide selv å sitte i menighetens domsutvalg, hvor han var med på å avgjøre saker om eksklusjon. Det var frem til han innså at praksisen hadde gått for langt.

– Vi har aldri utfordret retten til å diskvalifisere Jehovas vitner. Organisasjoner har fullt rett til å fjerne medlemmer, men måten de ekskluderer og behandler medlemmer på er feil. Hvis noen gir ordre om ikke å ha mer kontakt etter ekskluderingen, ikke å fortelle dem om det er et dødsfall i familien, er det feil. Eksmedlemmene regnes som helt døde, forteller Haeck til avisen.

Haeck tror denne dommen over organisasjonen vil bli viktig presedens når religionsfrihet skal avgjøres i domstolene i fremtiden.

– Denne dommen er unik i sitt slag over hele verden. Vi er glade for at det belgiske rettsvesenet har uttrykt seg på denne måten om den avvikende politikken, sier han.

«Straffbart å følge Bibelen»

Den ideelle organisasjonen bak Jehovas vitner i Belgia har uttalt at domsavgjørelsen er «et brudd på et individ eller gruppes grunnleggende rett til å bestemme hvem de velger å omgås».

– Det er første gang siden det sekstende århundre at en offentlig myndighet i Vest-Europa offisielt har gjort det straffbart å lese og følge Bibelen, sier de i en uttalelse.

Organisasjonen mener dommen strider mot kjennelsene fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fordi Jehovas vitner er «en kjent religion», og at kjennelsen understreker at «det er et vanlig trekk i forskjellige religioner å sette doktrinære normer for atferd som deres tilhengere skal følge i deres private liv».

Ifølge organisasjonen var det ingen oppfordring til diskriminering eller hat når medlemmer valgte å melde seg ut eller ble ekskludert.

"Kvinnene fra Jehovas Vitner". Ida Benedicte Kårhus og Louise Myrland.

Også i Norge

I høst publiserte NRK Brennpunkt en dokumentarserien «Guds utvalgte», hvor blant annet tidligere medlemmer av Jehovas vitner i Norge fortalte hvordan de har opplevd å bli behandlet av organisasjonen.

Dokumentarserien fikk mye oppmerksomhet i Norge, og politikere uttalte at de mente Jehovas vitner burde miste statsstøtte.

Louise Myrland og Ida Benedicte Kårhus var to av kvinnene som stod frem med sine opplevelser fra tiden i organisasjonen.

De fortalte blant annet om hvordan Jehovas vitner hadde et såkalt domsutvalg, hvor de ble utspurt om seksuelle synder på et svært høyt detaljnivå.

Myrland og Kårhus har henholdsvis forlatt og blitt ekskludert fra Jehovas vitner. Konsekvensen for begge to er at de ikke lenger får ha kontakt med familiene sine, kun på et minimalt nivå.

Som ekskludert fra Jehovas vitner kan du fremdeles få viktige beskjeder, som for eksempel om dødsfall i familien.



Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion