Religion

Bruker migrantmenigheter som mellomledd

SMITTEVERN: Bydeler i Oslo med høye smittetall får hjelp av migrantmenigheter med informasjonsutveksling. — Det mest utfordrende er de stadig nye tiltakene fra myndighetene, forteller Pastor Paul Atina Omayio.

Pastor Paul Atina Omayio holder til i Oslo Misjonskirke Betlehem ved Abildsjø og står for kommunikasjonsarbeidet i Oslo International Family Church. Siden pandemien brøt ut, har kirken så og si vært stengt, og Omayio har jobbet fra hjemmekontoret på Lambertseter.

– Medlemmene stiller spørsmål om generelle smittetiltak, som regler for fysisk aktivitet for barn, om det er tillatt med hjemmebesøk eller om det er lov å dra på kjøpesenteret, forteller Omayio.

Når det innføres nye restriksjoner og forbud, står ikke bare pastoren beredt med åndelig støtte. Å oversette smittetiltak, videreformidle informasjon fra myndighetene og å ta imot henvendelser over telefon, har blitt en del av pastorens arbeidshverdag.

– De har vært helt sentrale

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen, forteller at migrantmenighetene har vært helt sentrale i å nå ut til minoritetsmiljøene.

?

– Vi har fått mye hjelp av Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn og Norges Kristne Råd, til å formidle informasjon om tiltak og testing, sier Hansen.

Oslo kommune har hatt kontakt med representanter for innvandrergruppene og vært i jevnlige møter med tros- og livssynssamfunn og frivillige organisasjoner.

– Vi opplever stor vilje fra disse til å bidra i dugnaden for å få ned smittetallene, sier Hansen.

Et stort behov

Norges Kristne Råd (NKR) jobber på tvers av menighetene med å formidle informasjon fra myndighetene til minoritetsmiljøene. Generalsekretær i NKR Erhard Hermansen forteller arbeidet er omfattende.

– Flere organisasjoner og menigheter som ikke er tilknyttet til NKR har bedt om å få bruke våre veiledere og vår hjelp til å holde seg oppdatert. Vi erfarer at henvendelsene – i tillegg til å være svært mange fra våre egne medlemskirker – også har økt i omfang fra andre kristne organisasjoner, sier Hermansen.

?

Digitale flater for smittevernformidling

Da pandemien brøt ut, var den viktigste oppgaven å bygge ut informasjonskanaler. Noen var allerede på plass, andre måtte etableres. Her har Facebook-grupper, Messenger og henvendelser over telefon vært de viktigste kanalene.

International Family Church i Oslo har tatt i bruk Zoom for å nå ut til sine medlemmer.

— Vi setter folk sammen i små grupper på Zoom så de kan støtte hverandre og dele spørsmål de sitter inne med. Gruppene settes sammen basert på kjønn eller om de snakker språk som swahili eller filippinsk, forteller Paul Omayio.

Pastor Paulo Mayio

Med hyppige endringer

Rådgiver for migrasjon og flerkulturelt arbeid i NKR har fulgt opp menighetsledere og svart på henvendelser fra pastorer og ledere. Det har vært krevende.

— Ikke alle har vi i like stor grad nådd. At endringer skjer så fort har medført mye usikkerhet i møte med de ulike menighetene. I tillegg har vi bare i mindre grad mulighet til å vite om informasjonen vi deler når den enkelte. Samtidig, og i møte med enkeltpastorer og ledere, ser vi at tiltak, påbud og anbefalinger følges opp.

Norges Kristne Råd får inn en rekke spørsmål fra pastorer og ledere som er forvirret og usikre.

— Det ene gjelder nasjonale tiltak opp mot lokale kommunale tiltak. Det kan gå i antall som kan samles, hvor det er tillatt med gudstjenester og hvilke regler som gjelder til enhver tid. Ofte handler det om å forklare hva tiltak helt konkret betyr, de trenger hjelp til å tolke og forstå hva tiltakene helt konkret betyr i deres forsamling.

Tillit til informasjon

Prest i Det Serbiske Ortodokse Kirkesamfunn, Dragan Jebanov (39), forteller at kirken kan ha en fordel i å nå ut raskt til sine medlemmer sammenlignet med myndighetene.

– De stoler på oss. Vi representerer deres identitet og er en organisasjon hvor tilliten er høy. Da er det lettere å akseptere informasjonen raskere, forteller Jebanov.

Arbeidet i å spre informasjon er en vesentlig del av kirkens oppdrag, mener han.

– Vi er samfunnets mennesker. Derfor må vi tenke på andre enn oss selv for å hindre smitte.

?

---

Smittetall i Oslo

  • De siste 14 dagene er det registrert 2847 smittetilfeller i Oslo.
  • Bydeler med høyest smittetall er Gamle Oslo, Grorud, Stovner, Alna og Grünerløkka.
  • Kilde: Oslo kommune, 11.mars 2021.

---

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion