Religion

Tar samtalen om kristen dating

KRISTEN UNGDOM OG DATING: Er det vanskeligere for kristen ungdom å finne hverandre? Her er gjengen som forsøker å finne svar på hvorfor så mange kristne går i «vennefella».

Han inviterer først på en kaffe eller tur. Dersom det blir klaff, blir det ofte to eller tre møter til. Men på den fjerde blir han ofte avvist.

Hans Christian S. Kvåle har skrevet masteroppgave om dating blant kristen ungdom – og ser klare tendenser:

— Da ser ikke jentene for seg et scenario der de kom til å gifte seg med vedkommende. Det blir heller bortkastet tid å bruke mer tid sammen, sier Kvåle og legger til:

— Dette synes gutta var helt hårreisende, da de gjerne hadde en tanke om at tidligst etter seks måneder kunne man snakke om det i det hele tatt var realistisk å gifte seg.

Ute med podkast

Mannspodden er en podkast hvor Andreas Skjelde og Einar Helgaas tar opp forskjellige tema knyttet til maskulin identitet. Sammen med syv studenter fra ulike menigheter i landets storbyer startet de nylig en podkastserie om kristne og dating, hvor Kvåle deltar i samtalene med faglige innspill.

– Vi vil bidra med god debatt som kan gjøre det lettere for unge kristne å date, sier Einar Helgaas.

Han har ikke oppdaget lignende podkaster med samme tema, og har heller ikke sett at teamet har blitt særlig belyst akademisk. Men behovet for å ta tak i dette er stort, noe de mener mottakelsen av podkasten viser.

I masteroppgaven sin ser Hans Christian S. Kvåle særlig én tydelig tendens:

Mens jentene ofte dater for å møte sin livspartner, tar guttene mer tid til hjelp for å vurdere om forholdet kan være levedyktig. Et resultat av jentenes høye terskel, er at gutter fort havner i «vennefellen».

?

Etterlyser flere plattformer

Hans Christian Kvåle mener det er tett mellom de som gir råd om viktigheten av å skape trygghet og bygge et sunt fundament for parforhold. Men gode råd om samliv er ikke nødvendigvis gode råd om dating – fordi de rett og slett kan være for alvorlige.

Kvåle har holdt kurs i Stavanger, Bergen og Trondheim om sin masteroppgave, etter invitasjon fra bibelskoler og menigheter. Her kommer han i kontakt med ungdom om hva de forventer eller hvordan de skal gå frem i datingfasen. Mange legger stor vekt på at partneren må ha et trosgrunnlag som er forenelig med sitt eget – særlig for mange jenter er dette tungtveiende fra første date, påpeker han.

– Da tar man fort bort muligheten for at et menneske kan utvikle seg, sier Kvåle.

Kjønn stiller hverandre ulike krav

Hanna Ersvik (25) er fra Filadelfiakirken i Oslo og selv singel. Menigheten hennes har selv kartlagt datingkulturen med en spørreundersøkelse. Ersvik har hørt podkasten og kjenner seg igjen i de høye kravene jenter oftere kan stille.

– Mange jenter er intensjonelle ved at de raskere vurderer om dette kan være en fremtidig mann. Da har man kanskje en tydeligere agenda, sier hun.

?

Hun mener terskelen for å sende en melding eller be en jente på date er høyere i kristne miljøer, og forteller at hun oftere blir sjekket opp av gutter på gaten enn i de kristne miljøene hun går i.

– Kristne går nok litt saktere frem. Det gjør at man lettere havner i «vennefellen». Flere jenter sitter og venter på drømmeprinsen, noe også guttene gjør. Da forblir mange single, sier hun.

Det er likevel variasjoner mellom menigheter, og flere av tendensene i den kristne datingkulturen gjelder også for sekulære miljøer. Kristoffer Whittaker, som er med i Samlivpanelet i Vårt Land, ser hvordan det i større grad kan handle om graden av verdiene man har med seg.

– Å finne noen som deler dine verdier er viktig for de fleste uavhengig av tro. Hvis du har en sterk overbevisning om betydningen av kjernefamilien og ekteskapet, så vil jeg tro det har mye å si med tanke på valg av partner. Selv om slike verdier finnes hos både hos troende og ikke-troende, er det rimelig å anta at det står sterkere hos troende, sier han.

Det er ikke bare blant kristne at kjønnene kan ha forskjellige forventninger til hva de vil få ut av å date. Whittaker peker på at kvinner kan se mer alvorlig på det å inngå i et forhold, blant annet fordi det er de som må bære fram barnet ved graviditet.

– Det har noe å gjøre med hva det koster kvinner å «forplikte seg», om verdien de setter høyest er å etablere en familie så vil de også prøve å finne en partner som de tror vil være en god far.

---

Mannsspodden

  • En podcast av Andreas Skjelde og Einar Helgaas.
  • Nylig gikk startskuddet for en serie med fem episoder om kristen dating.
  • Det overordnede temaet er jakten på mannsidentitet.
  • 26 prosent av lytterne er kvinner.
  • Podden er laget i partnerskap med Tro og Medier, og er tilgjengelig på alle vanlige podkastplattformer.
  • Skjelde går i Salem menighet (NLM) og Helgaas går i Kristkirken.

---

Hanna Ersvik kjenner igjen tendensen. Det er ikke viktig å date en fra samme menighet, men at man deler de samme grunnoppfatningene.

— Det er fint å kunne date en person som har de samme tankene som meg rundt tro og verdier, med et likt teologisk syn, sier hun.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion