Religion

Katolske biskoper i USA sier nei til Johnson & Johnson-vaksinen

DILEMMA: Et utvalg amerikanske biskoper advarer mot covid-19-vaksinen fra Johnson & Johnson, på grunn av bruk av stamceller fra aborterte fostre. Andre katolske biskoper fastholder at bekjempelsen av pandemien er viktigere.

Denne uken er det ventet at EU godkjenner vaksinen fra Johnson & Johnson, som allerede har fått grønt lys til bruk i USA. Men vaksinen har skapt uenighet blant katolikker, fordi den er utviklet på bakgrunn av stamcelleforskning, melder Kristeligt Dagblad.

I en uttalelse undertegnet av flere amerikanske biskoper heter det at godkjennelsen av vaksinen «reiser spørsmål om det moralsk tillatelige ved å bruke vaksiner som er utviklet, testet og/eller produsert ved hjelp av aborterte cellelinjer».

Biskop Kevin C. Rhoades fra Fort Wayne-South Bend i Indiana og erkebiskopen av Kansas City, Joseph F. Naumann, er blant dem som står bak advarselen.

Et dilemma, mener biskopkollegaer

Selskapet Johnson & Johnson har selv understreket at vaksinen deres ikke inneholder materiale fra fostre. Cellene som brukes er ikke originale, men kloner. Den fjerne forbindelsen til fosterforskning gjør at det ikke er et samstemt bispekollegium som tar til orde mot vaksinen, understreker Kristeligt Dagblad.

Biskopen i Baton Rouge i Louisiana erkjenner at dette er et moralsk dilemma, men:

– Hvis man innenfor rimelige omstendigheter kun kan få vaksinen fra Johnson & Johnson, bør man gjøre det av hensyn til det felles beste, sier Michael Duca, gjengitt av Kristeligt Dagblad.

Stamceller i medisinsk utvikling har lenge vært et omstridt tema i Den katolske kirke. Vatikanet skal i forbindelse med pandemien ha sagt at alle katolikker kan vaksinere seg med god samvittighet. Pandemien er alvorlig, og forbindelsen til stamceller er fjern, heter det i begrunnelsen.

---

Johnson & Johnson-vaksinen

  • 27. februar ble vaksinen fra Johnson & Johnson godkjent til hastebruk i USA.
  • Det er ventet at EU gir grønt lys til vaksinen 11. mars.
  • Ett stikk gir beskyttelse mot koronaviruset. Teknologien er basert på samme prinsipp som vaksiner mot ebola og zikavirus.
  • Kilder: New York Times og Kristeligt Dagblad.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion