Religion

Over 12.000 meldte seg ut av Den norske kirke i fjor

STATISTIKK: I koronaåret 2020 fikk Den norske kirke 1000 færre nye medlemmer enn året før. Fremdeles er 69 prosent av Norges befolkning medlem av kirken.

– 2020 har vært et år med store begrensninger på det fysiske tilbudet. Det kan ha påvirket innmeldingstallet, likevel har over 2000 personer meldt seg inn i Den norske kirke, sier leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

Tall fra Den norske kirkes (Dnk) medlemsregister viser at 2369 meldte seg inn i kirken i fjor. Det er drøyt 1000 færre innmeldinger enn året før.

Raaum mener nedgangen i innmeldinger i 2020 kan være en konsekvens av koronapandemien.

– Stor oppslutning

12 725 personer meldte seg ut av kirken i 2020.

– Den norske kirke har en stor oppslutning i befolkningen og er en viktig del av samfunnet. Dette er det nest laveste utmeldingstallet siden vi åpnet for utmeldinger på nett. Norge blir mer mangfoldig, og vår jobb er å utvikle kirken slik at det er rom for alle som ønsker å være medlem, sier Raaum.

Rekordåret for utmeldinger var i 2016, da 41.024 personer meldte seg ut. I pressemeldingen skriver kirken at tallene har variert etter at Dnk åpnet for inn- og utmelding på nett i 2016.

– I løpet av våren kommer dåpstallene som vil gi et endelig svar på hvor mange nye medlemmer Den norske kirke har fått i løpet av koronaåret, sier Raaum.

Inn- og utmeldingstallene er hentet fra kirkens medlemsregister. Innmeldingstallene viser antall personer som tidligere er døpt i et kristent trossamfunn, og som har meldt seg inn i Den norske kirke. I tillegg til dette kommer dåpstallene som er ventet i løpet av våren, ifølge pressemeldingen.

7 av 10 er medlem

Fremdeles er 69 prosent av befolkningen i Norge medlem av Den norske kirke.

– At 7 av 10 nordmenn er medlem i Den norske kirke sier mye om at kirken er en stor, bred, åpen og mangfoldig folkekirke, sier Raaum.

I 2019 ble 28 011 døpt og dermed medlem i Den norske kirke, i 2018 var tallet 28 597. Dåp er den eneste forutsetningen for medlemskap i kirken.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion