Religion

Over 12.000 meldte seg ut av Den norske kirke i fjor

STATISTIKK: I koronaåret 2020 fikk Den norske kirke 1000 færre nye medlemmer enn året før. Fremdeles er 69 prosent av Norges befolkning medlem av kirken.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– 2020 har vært et år med store begrensninger på det fysiske tilbudet. Det kan ha påvirket innmeldingstallet, likevel har over 2000 personer meldt seg inn i Den norske kirke, sier leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

Tall fra Den norske kirkes (Dnk) medlemsregister viser at 2369 meldte seg inn i kirken i fjor. Det er drøyt 1000 færre innmeldinger enn året før.

Raaum mener nedgangen i innmeldinger i 2020 kan være en konsekvens av koronapandemien.

– Stor oppslutning

12 725 personer meldte seg ut av kirken i 2020.

– Den norske kirke har en stor oppslutning i befolkningen og er en viktig del av samfunnet. Dette er det nest laveste utmeldingstallet siden vi åpnet for utmeldinger på nett. Norge blir mer mangfoldig, og vår jobb er å utvikle kirken slik at det er rom for alle som ønsker å være medlem, sier Raaum.

Rekordåret for utmeldinger var i 2016, da 41.024 personer meldte seg ut. I pressemeldingen skriver kirken at tallene har variert etter at Dnk åpnet for inn- og utmelding på nett i 2016.

– I løpet av våren kommer dåpstallene som vil gi et endelig svar på hvor mange nye medlemmer Den norske kirke har fått i løpet av koronaåret, sier Raaum.

Inn- og utmeldingstallene er hentet fra kirkens medlemsregister. Innmeldingstallene viser antall personer som tidligere er døpt i et kristent trossamfunn, og som har meldt seg inn i Den norske kirke. I tillegg til dette kommer dåpstallene som er ventet i løpet av våren, ifølge pressemeldingen.

7 av 10 er medlem

Fremdeles er 69 prosent av befolkningen i Norge medlem av Den norske kirke.

– At 7 av 10 nordmenn er medlem i Den norske kirke sier mye om at kirken er en stor, bred, åpen og mangfoldig folkekirke, sier Raaum.

I 2019 ble 28 011 døpt og dermed medlem i Den norske kirke, i 2018 var tallet 28 597. Dåp er den eneste forutsetningen for medlemskap i kirken.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion