Religion

Ber kirker fjerne det amerikanske flagget

USA: Den profilerte kristne aktivisten Shane Claiborne frykter nasjonalisme forkledd som kristendom, og ber alle amerikanske kirker fjerne flagget. – Det er mye overlapp, sier Hilde Løvdal Stephens.

Den kristne aktivisten og forfatteren Shane Claiborne mener kirker i USA bør fjerne det amerikanske flagget fra kirkerommet. Det skriver Christian Post.

«Til alle pastorer som har et flagg på alteret, vær så snill og vurder å fjerne det. Eller legg til flaggene til resten av verdens 195 land», skriver Claiborne på Twitter.

Politisk kristendom

Den kristne aktivisten Shane Claiborne har skrevet flere bøker som er oversatt til norsk, og er særlig kjent for Den uimotståelige revolusjon (2006). Han er knyttet til en bevegelse kalt ny-monastisme, som er opptatt av å gjenreise fellesskapet de mener kjennetegnet den tidlige kirken.

Claiborne forteller til Christian Post at han ikke synes landegrenser skal være førende, men hvordan man oppfører seg som menneske og som troende.

– At Jesus inviterer oss til å bli født på ny, betyr at vi tenker utover biologi og nasjonalitet, og har en bredere medfølelse. «For så høyt har Gud elsket verden», sier Bibelen, ikke «For så høyt har Gud elsket USA», sier Claiborne til avisa.

Etter stormingen av den amerikanske Kongressen i januar, ble det kjent at mange av stormerne var inspirert av kristne nasjonalister.

.

Hilde Løvdal Stephens, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, forteller at hun har besøkt en del kirker i USA, men aldri sett noe flagg ved alteret. Likevel er hun godt kjent med bruken av flagget i kristne sammehenger.

– Det amerikanske flagget i kirken er en markør for veldig spesifikk forståelse av USA som et kristent land. Om det henger et amerikansk flagg inne i en kirke, er det en bevisst markering av en forståelse av USA som en kristen nasjon og alt som henger sammen med det, sier hun til Vårt Land.

Claiborne forteller til Christian Post at han er bekymret for denne formen for amerikansk nasjonalisme forkledd som kristendom. Løvdal Stephens er enig i at det er mye overlapp mellom nasjonalistiske holdninger og de gruppene som hegner om flaggets plass i kirkerommet.

– I hvilken grad evangelikal kristendom er en politisk eller først og fremst en religiøs bevegelse, har vært tema lenge. Det er ikke lett å ta det ene uten det andre, men problemstillingen har nok blitt mer akutt nå.

Hilde Løvdal Stephens

Rød klut

Shane Claiborne beskrives som en progressiv aktivist. Hilde Løvdal Stephens forteller at Claiborne derfor er en rød klut for mange.

– Han tilhører en liten del av den evangelikale bevegelsen som blant annet er mot dødsstraff, og som dermed er en aktiv kritiker av den konservative majoriteten i bevegelsen.

Løvdal Stephens mener det meste Claiborne sier, blir oppfattet som provokasjon hos en god del av de konservative delene av det kristne USA. Hun forteller at han er tilknyttet retningen som gjerne kalles the evangelical left, og promoterer en kristendom som vil være mindre knyttet til «det amerikanske».

– Dette er en gruppe som vokste fram på 70-tallet var kritisk til Vietnamkrigen og som ville ha likestilling mellom kjønnene, sier Løvdal Stephens.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion