Religion

Rapport om kirkelig organisering utsatt på ny

KIRKERÅDET: Hvordan skal Den norske kirke organiseres i fremtiden? Det gjenstår å se. De som utreder den nye organiseringen har måtte utsette rapportinnleveringen nok en gang.

– Selv om vi får gjort mye i digitale møter, har koronapandemien forsinket arbeidet til utvalget, sier Morten Müller-Nilssen i en pressemelding fra Kirkerådet.

Müller-Nilssen er leder for hovedutvalget som utreder ny kirkelig organisering i Den norske kirke. Kirkerådet, som har satt ned utvalget, skulle opprinnelig fått rapporten fra hovedutvalget innen 1. januar i år. Men på grunn av koronapandemien ble det på kirkerådsmøtet i juni 2020 bestemt at fristen skulle utvides til 1. mars. Nå utvides altså fristen på ny.

– Vi ser at vi trenger noen uker til for å komme i mål, og er glade for å få forlenget frist, sier Müller-Nilssen.

Utvalget har fått ny frist til etter påske, men vil presentere arbeidet så langt på møte som har vært planlagt i mars.

Behandles i mai

Den utsatte rapportleveringen vil ikke påvirke fremdriften med ny kirkeorganisering, ifølge Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet.

– Kirkerådet skal behandle saken på sitt møte i slutten av mai, og kan da beslutte å sende saken på høring, uttaler Vad Nilsen i pressemeldingen.

Etter høringen vil det bli opp til Kirkemøtet å vedta eventuelle endringer i kirkens organisering, ifølge Vad Nilsen.

– Etter planen skal Kirkemøtet i 2022 gjøre et prinsippvedtak, som legger grunnlag for vedtak av endelig organisering i 2023.

Mener organiseringen er uoversiktlig

På hovedutvalgets digitale møter i august og september i fjor fikk de høre fra flere kirkegjengere at dagens organisering var uoversiktlig og komplisert.

Ifølge Müller-Nilssen ønsket svargiverne også å fremheve betydningen av den lokale identiteten og tilstedeværelsen.

– Det var også viktig med samhandling med den lokale kommunen. Folk vil også ha direkte valg av menighetsrådet, men er uenig med hvilke av de andre organene som skal være direkte valgt, sa hovedutvalgslederen til Vårt Land i september.

---

Prosjekt Kirkelig organisering

  • Kirkemøtet i 2019 ba Kirkerådet sette i gang utredning av ny kirkeordning. I november 2019 ble fem utvalg oppnevnt av Kirkerådet.
  • I tillegg til et hovedutvalg, med Morten Müller-Nilssen som leder, ble det opprettet fire underutvalg: Arbedsgiverorganisering, Biskopens rolle, Valgordninger og Forholdet kirke-kommune.
  • De fire arbeidsgruppene har levert sine delrapporter, og hovedutvalget skal snart levere sin rapport med anbefalinger om hvordan kirken skal organiseres i fremtiden.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion