Religion

– Det patriarkalske tankesettet er i endring

KATOLSK PIONÉR: Nathalie Becquart har fått en posisjon som etter alt å dømme vil gi henne en høythengende stemmerett i Vatikanet.

– Et modig signal og en profetisk beslutning.

Slik beskriver søster Nathalie Bacquart beslutningen pave Frans har tatt om utnevne henne til undersekretær for Vatikanets bispesynode, en utnevnelse som ble kjent tidligere denne måneden.

Den franske nonnen er den første til å oppnå en rang som vil gi henne stemmerett i Vatikanet, ifølge Religionnews.com. Pave Frans har gjentatte ganger framhevet at flere kvinner bør få mer å si i ledelsen av kirken.

– Det jeg håper er at dette vil bli sett også på grasrota, i klosterne og menighetene. Jeg håper dette vil motivere andre biskoper, prester, religiøse autoriteter, og at alt dette vil inkludere kvinner mer og mer, sa Bacquart på pressekonferansen.

– En dør er åpnet opp

Sammen med spanske Luis Marín de San Martín ble Bacquart utnevnt til «undersekretærer» for kontoret som arrangerer ukeslange samlinger for biskoper i Vatikanet. Møtene som blir kalt synoder finner vanligvis sted hvert andre eller tredje år, og har fått en økt betydning under pave Frans, skriver Religionnews.com, som setter dette i sammenheng med pavens initiativ for desentralisering av makt ut til lokale biskoper.

Et modig signal og en profetisk beslutning

—  Nathalie Bacquart

Paven har også tidligere utnevnt kvinner til undersekretærer. Det som gjør utnevnelsen av Bacquart spesiell, er at hun får en rang som etter alt å dømme gir henne rett til å stemme på den neste bispesynoden, som er planlagt til 2022.

– En dør er åpnet opp. Så får vi se hvilke andre skritt som kan tas i fremtiden, sier kardinal Mario Grech, som leder for synodekontoret, til Vatikanets interne mediehus.

De eventuelle framtidige skrittene han her viser til, er å gi kvinner i bispesynoden, stemmerett i spørsmål som er av avgjørende betydning for kirken. Til nå har de hatt talerett, men ikke stemmerett. Men siden 2018 har det blitt reist krav om endring på dette, blant annet under emneknaggen #VotesForCatholicWomen.

Becquart har selv spilt ned betydningen av den eventuelle stemmeretten, og trukket fram av synoden uansett jobber for å oppnå konsensus.

– Paven er lydhør

Selv om pave Frans også får kritikk for ikke å gå langt nok i arbeidet for kvinners rettigheter, bedyrer Bacquart at han er en mann som er lydhør for saken.

– Pave Frans tilhører sin generasjon og deler ikke nødvendigvis overbevisningene til de unge. Men han føler, han lytter, og han skriver historie med Den hellige ånd i ryggen, sier Bacquart.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion