Religion

Stavanger kommune går til søksmål mot NLM

SØKSMÅL: Norsk Luthersk Misjonssamband mener de har rett til å videreselge en parkeringsplass ved tidligere Fjelltun Bibelskole i Stavanger. Kommunen er uenig og møter NLM i retten.

– Det har ikke vært mulig å ha en dialog som gjør at saken får en løsning uten at vi går til rettslige skritt, sier Leidulf Skjørestad, direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune.

I november i fjor skrev Stavanger Aftenblad at Stavanger kommune vurderer å ta ut søksmål mot Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Stridens kjerne er rettighetene til en tomt på to dekar som ligger like ved tidligere Fjelltun Bibelskole på Mariero i Stavanger.

Tomta, som i dag brukes som parkeringsplass, fikk NLM kjøpe av kommunen for 150.000 kroner i 1982. Nå er NLM i ferd med å selge tomta, som er en del av en større eiendom, til eiendomsutvikleren Base Property. Det vil kunne gi misjonsorganisasjonen en fin gevinst: Antydet salgssum er 70 millioner kroner for hele eiendommen.

Men å selge tomta har ikke NLM rettighetene til, mener Stavanger kommune. De har nå valgt å gå rettens vei for å løse saken. 29. september møtes partene til en todagers rettsak i Stavanger tingrett.

– For oss er dette en sak av prinsipiell betydning, sier Skjørestad.

Mener vilkår brytes

I kjøpekontrakten fra 1982 ble det stilt to betingelser da NLM kjøpte det aktuelle området: Det ble stilt en frist for at Fjelltun bygger på tomta. Dessuten måtte eiendommen benyttes til Stiftelsen Fjelltuns virksomhet.

Siden den gang har det ikke skjedd noen utbygging på tomta, men Base Property ser store muligheter for området. De ønsker å bygge 160-180 boliger der. Men dermed brytes vilkåret i den opprinnelige kjøpekontrakten, mener Skjørestad.

– Dersom NLM velger å selge eller leie ut eiendommen til boligformål, vil det, etter vår oppfatning, være et vesentlig mislighold av den opprinnelige kjøpekontrakten. NLM har motsatt seg dette, og vi vil derfor vurdere å ta ut søksmål for å få stadfestet at dette er mislighold av den opprinnelige kjøpekontrakten, uttalte han til Aftenbladet i november.

Siden da har altså de to partene ikke kommet til en minnelig løsning.

– Vi er fortsatt av den oppfatning at det i avtaleverket er klare forutsetninger om at NLM ikke har anledning til å selge området videre til en tredjepart, sier Skjørestad til Vårt Land.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

– Rettigheter bortfalt

– NLM stiller seg undrende til at de er saksøkt. Det er Misjonssambandets holdning at dette er rettigheter som er falt bort og som ikke lengre kan gjøres gjeldende, sier Ellen Cecilie Mostad, advokat i Haver.

– Utbyggers planlagte bruk av eiendommen eiendommen er også i samsvar med kommunens eget arealplanformål med området, sier hun.

Bestemmelsen i kjøpekontrakten der kommunen kunne kreve tilbake eiendommen hvis den ikke ble brukt til NLMs virksomhet, faller inn under begrepet «løsningsretter», har NLMs tidligere advokat, Endre Skjørestad forklart i Aftenbladet.

– Etter en «ny» lov, som kom i 1994, har lovgiver bestemt at slike retter skal være tidsbegrensede. Etter en overgangsregel falt eldre rettigheter bort 20 år etter lovens ikrafttredelse, det vil si med virkning fra juli 2015. Det er Stortinget som har vedtatt dette, noe NLM forholder seg til, sa Skjørestad til avisen i november.

Av den grunn kan NLM bruke tomta også til andre formål, argumenterte han.

Har ikke overtatt eiendommen

For Stavanger kommune er det av prinsipiell betydning å få en rettslig vurdering av saken.

– Historisk har vi solgt eiendommer med tilsvarende vilkår til flere aktører. Hensikten har vært å støtte opp om deres gode formål. Derfor er det viktig for oss å få slått fast at videresalg til en tredjepart er mislighold av kontrakten, sier direktør Leidulf Skjørestad.

I november kunne prosjektleder Rune Bertelsen i Base Bolig opplyse at de ikke har overtatt den aktuelle eiendommen ennå. Boliger her vil ikke bli lagt ut for salg før tidligst mot slutten av 2021, uttalte han til Aftenbladet. Det har foreløpig ikke lyktes Vårt Land å få en kommentar fra ham.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion