– Om jeg er overrasket over det som har skjedd i NLM, må det i så fall være hvordan saken har fått lov til å eskalere, sier Hans Aage Gravaas, i dag leder i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (Norme).
Norme er et norsk nettverk mellom norske og internasjonale misjonsorganisasjoner, kirkesamfunn og menigheter. Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er deres største medlemsorganisasjon.
Gravaas har selv lang fartstid i NLM, både som misjonær, misjonssekretær og rektor for to NLM-eide høyskoler, deriblant Fjellhaug Internasjonale Høgskole.
– Det vil gjerne skje noe med trivsel og omdømme når negativ medieoppmerksomhet og intern uro får lov til å pågå over såpass lang tid, hevder han.
– Neppe nok
Forrige uke ble det kjent at NLM skal få et eget varslingsutvalg som har ansvar for «å vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på generalsekretær». Det ble vedtatt av hovedstyret uken før. Tiltaket er en respons på at NLMs interne kontrollorgan i fjor avdekket svakheter i hovedstyrets behandling av varslinger.
Gravaas tror NLMs hovedstyre er på rett vei når det nå planlegger å etablere et eget varslingsutvalg, men at dette er neppe nok for å skape ro i organisasjonen.
– Jeg oppfatter det planlagte varslingsutvalget som et rådgivende organ. Når varslinger mot daglig ledelse kommer, vil hovedstyret selv måtte trekke konklusjonen og fatte vedtak. Ansvar kan aldri «outsources». Oppgaver på dette nivået i organisasjonen kan ikke delegeres fullt og helt til utenforstående, sier han.
Gravaas har også tidligere ytret seg kritisk til NLM. Blant annet har han i Vårt Land kritisert organisasjonens dreining «fra å være ekspansiv og internasjonal», til å være «i ferd med å bli en nasjonal organisasjon». Han har også begrunnet sin avgang som Fjellhaug-rektor med at NLM-ledelsen ikke bevilget skolen nok penger.
– Bensin på bålet
NLM-oppslagene i Vårt Land og Dagen det siste halvåret har handlet om mer enn mangelfulle ordninger og strukturer, tror Norme-lederen.
– Avisinnlegg med sterke påstander om uheldig organisasjonskultur, og medarbeidernes negative beskrivelse av hvordan de har opplevd å bli møtt av ledelsen, berører andre temaer som også må adresseres, sier Gravaas.
Ledelsesforståelse, personalhåndtering, mellommenneskelig kommunikasjon og intern samhandling i organisasjoner er nok blant temaene som bør på dagsorden i NLM, tror han.
Mindre ro har det ikke blitt av ledelses uttalelser i offentligheten om at man «ikke har noen ukultur å ta et oppgjør med», tror han.
– Blank avvisning av kritikk kan ha bidratt til helle bensin på bålet framfor å slukke brann. Ved flere anledninger har NLMs generalsekretær uttalt at han ikke kjenner seg igjen i kritikken, sier Gravaas.
Gravaas tror ikke uroen i NLM er ny, men at den har bygget seg opp over tid. Han kjenner selv personer som forlot organisasjonen i frustrasjon, som opplevde seg presset ut, eller følte seg urimelig behandlet, men ønsker ikke å utdype dette.
På generelt grunnlag vil Gravaas si at varslingssaker alltid er krevende.
– Det er ikke gitt at varslere har rett. Misbruk av varslingsinstituttet kan jo forekomme. Men når varslingssaker kommer på rad og rekke, må det jo nødvendigvis være uttrykk for et eller annet, sier Gravaas.
Gravaas understreker at han verken kjenner NLM-varslingenes konkrete innhold eller bakgrunn, men viser til kontrollkomiteens rapport om mangelfull saksbehandling og for tette bånd mellom ledelse og styre.
– Handler situasjonen som har oppstått i NLM også om tillit?
– De fleste konflikter som pågår over tid kan fort ende opp i spørsmål om tillit. Tillit er alltid «ferskvare», ikke noe man kan ta for gitt, men som man må gjøre seg fortjent til. Hva som er tilfelle her, er ikke min sak å mene for mye om. Hovedstyret må selv vurdere hvorvidt ledelsen har vilje og evne til å gjenskape tillit om den skulle være tynnslitt eller fraværende, sier han.
Hovedstyrets formann, Raymond Bjuland, har til Vårt Land forrige uke bekreftet at de har tillit til generalsekretæren.
---
Dette er saken
- I desember i fjor ble det kjent at NLMs interne kontrollorgan har avdekket svakheter i hovedstyrets behandling av varslinger.
- Bakteppet for kontrollkomiteens rapport i desember i fjor, er et varsel fra ti ulike avsendere som havnet på kontrollkomiteens bord 5. juni i fjor.
- Varselet inneholdt skarp kritikk mot NLM-ledelsen. Etter at saken ble offentlig kjent i august, har både kontrollkomiteen og hovedstyret mottatt ytterligere varsler.
- Parallelt har personer med NLM-tilknytning det siste halvåret gått offentlig ut og pekt på det de mener er en ukultur i organisasjonen.
---
NLMs generalsekretær: – Vi tar kritikk på alvor
NLMs generalsekretær Øyvind Åsland sier at det er en misforståelse at NLMs ledelse blankt har avvist all kritikk.
– Det jeg har forsøkt å kommunisere siden august i fjor, antageligvis med vekslende hell, er at vi ønsker å ta all kritikk på alvor. I et innlegg i VL august presiserte jeg at vi i NLM ikke er «immune mot en usunn kultur». Det er heller ikke slik at jeg vil hevde at jeg selv har håndtert alle krevende saker på en perfekt måte. Jeg gjør feil, og jeg synes det er svært viktig å komme med en beklagelse når det er grunn til det, og lære av feil som begås.
Åsland sier at han ikke avviser at NLM må jobbe aktivt med kulturen i organisasjonen, og peker på at han selv har påpekt at det finnes for mange eksempler på at kvinner har blitt nedvurdert i organisasjonen.
– De senere år har vi også belyst faren ved at det kan foregå åndelig manipulering. Derimot har jeg ment at noen påstander i mediene om et kulturproblem i NLM ikke traff realitetene, og var for generelle i sin kritikk. Her bygger jeg blant annet på at våre gjennomførte arbeidsmiljøundersøkelser forteller om stor trivsel, og rom for uenighet, blant våre mange hundre ansatte.
NLM-generalen påpeker at en del av varslingssakene som har vært omtalte i mediene, tidligere er blitt gjennomgått av eksterne personer.
– Resultatet av disse gjennomgangene er blitt presentert for hovedstyret og har vist at sakshåndteringen vår har vært forsvarlig, men har likevel gitt oss lærepunkter. Jeg mener dette viser at forsøker å lære av krevende saker, sier han.
[ Elise Kruse: Det NLM-rapporten ikke sier ]