Religion

Pandemien sendte bibelsalget nedover

BIBELLESING: Korona-effekten får mye av skylda for synkende bibelsalg i fjor, men nedgangen var ikke mye større enn året før.

Samlet gikk bibelsalget ned med 7,2 prosent i 2020 sammenlignet med 2019. Det er litt mer enn nedgangen året før da reduksjonen var på 6,6 prosent.

De to minste bibelforlagene er virusårets tapere i bibelmarkedet, mens Bibelselskapet fortsatt er store og har et nokså stabilt salg. Bibelselskapet hadde en nedgang på 4 prosent, mens Bibelforlaget, som er eid av Hermon Forlag, alene hadde over 20 prosents nedgang.

I alt solgte de tre norske bibelforlagene 54.447 bibler i 2020. Det var 4.221 færre enn i 2019. Bibelselskapet hadde en nedgang på 1.821 bibler, tilsvarende 4 prosent, mens Bibelforlaget solgte hele 2.050 færre bibler. Også Forlaget Norsk Bibel hadde markert nedgang med 350 færre solgte bibler enn året før. Det tilsvarer 11,7 prosents reduksjon.

– Overraskende stabilt

Status for 2020 er at Bibelselskapet solgte 43.647 bibeleksemplarer i koronaåret 2020. Da er bare såkalte «rene bibelutgaver» medregnet, ikke studiebibler.

– Hovedkonklusjonen vår er at bibelsalget var gledelig og nesten overraskende stabilt i et så turbulent år. Vi har en liten, men godt forklart nedgang, sier generalsekretær Paul Erik Wirgenes i Bibelselskapet til Kristelig Pressekontor.

Han viser til at antallet kirkelige handlinger gikk ned, særlig på våren i fjor. Da var det knapt noen konfirmantundervisning eller annen kirkelig undervisning. Det vanlige salget i bokhandlene ble også sterkt redusert. Tallet på konfirmasjoner og vigsler gikk ned, og med det også salget av konfirmasjonsbibler og bibler til brudepar.

– Salget vårt stupte med 60-70 prosent fra 12. mars (da Norge stengte ned, red.anm.), og det fortsatte på lavnivå fram til sommeren før det tok seg opp igjen, sier Wirgenes.

Konfirmasjoner ble etter hvert gjennomført, men ikke før på høsten. Da tok også bibelsalget seg opp slik at den totale nedgangen i salget av konfirmasjonsbibler endte på bare 300. Det anser generalsekretæren som en lav nedgang ut fra situasjonen.

– Vi hadde veldig godt konfirmantbibelsalg i november og desember, og det bidro til å redde året for vår del, sier Wirgenes.

Nedgang for Bibelforlaget

Bibelforlaget gir ut oversettelsen Bibelen Guds Ord, kalt den norske King James-versjonen. I 2019 solgte de 10.200 eksemplarer av denne oversettelsen, mens tallet for 2020 ble 8.150. Det er en nedgang på over 20 prosent.

– Det er to årsaker til dette. Det ene er at noen utgaver av Bibelen Guds Ord som vi har solgt en del av, er utgått fra vårt utvalg. Det andre er selvsagt redusert kirkelig aktivitet på grunn av smittesituasjonen, forklarer forlagssjef Svein Andersen.

Han peker på at utsatte konfirmasjoner ga betraktelig redusert salg til menigheter.

– Det var også få stevner og konferanser på sommeren i 2020, og det førte til et stort salgsbortfall for oss. Vi var for eksempel til stede på sommerstevnet i Sarons Dal hvor de hadde en sterk begrensning i antallet møtedeltakere. På grunn av viruset hadde de samlinger med bare 200 til stede, mens det er vanlig med ti ganger så mange i hallen der. Det gikk ut over det normale boksalget og også bibelsalget, sier Andersen.

Nedgang for Norsk Bibel

Forlaget Norsk Bibel, det klart minste av bibelforlagene, melder om markert nedgang i salget i 2020. I 2019 solgte de 3.000 bibler, mens salget var på 2.650 i fjor.

– Nedgangen skyldes ikke minst koronarestriksjoner, sier daglig leder Mangor Harestad.

Også han viser til at mange konfirmasjoner ble avlyst på vårparten og at man dermed gikk glipp av godt salg i det som normalt er en høysesong.

– Videre mistet vi noe salg på grunn av avlyste møter, stevner, bibelcampinger og lignende, sier Harestad.

Digital økning

Samtidig med en ganske forsiktig nedgang i bibelsalget, ser Bibelselskapet en markert økning i bibelbruken på nett.

Nettbibelen på bibel.no hadde 790.093 unike brukere i 2019. I fjor gikk dette tallet opp med 7,8 prosent til 852.066 brukere.

– Hva sier dette om folks lesevaner?

– Utviklingen henger sammen med at stadig flere leser alle slags tekster på nett. Det gjelder både fra aviser og bøker og dermed også Bibelen. Vårt inntrykk er at når folk skal slå opp et vers eller lese dagens tekst, er det mange som bruker mobilen eller laptopen, men skal de lese mer sammenhengende tekst, står papirbibelen seg veldig godt, sier Wirgenes.

Bibelselskapet legger mye innsats i at nettbibelen skal fungere godt for brukerne. Samtidig tenker forlaget at de som ofte leser Bibelen på nett, i sin tur vil kjøpe en ny fysisk bibel.

– Hovedmålet vårt er at folk leser Bibelen, og det har aldri vært lest så mye bibel på tog, trikk, buss og fly som i dag. Tidligere var det en øvelse for videregående å ta opp Bibelen fra veska på trikken, mens det er lettere å ta fram mobilen. Sånn gjør nettbibelutviklingen bibeltekstene mer tilgjengelige til hverdags, sier Wirgenes.

Han registrerer også med glede at stadig flere ønsker å ha Bibelen i lydformat på øret.

– Folk forteller oss at det er noe annet å høre enn å lese, og jeg tror det ligger en merverdi i å oppleve Bibelen i ulike formater. Mange streamer bøker i dag, og her ser vi at det er en utvikling også når det gjelder Bibelen, så det er spennende å gjøre Bibelen tilgjengelig på nye måter, sier bibelgeneralen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion