Religion

Hillsongs Brian Houston: – Vil etterforske anklager om økonomisk mislighold

HILLSONG: Pastorer i USA anklages for å ha betalt dyre middager, designerklær og ukentlige manikyrer med kirkens betalingskort.

I slutten av januar uttalte tidligere pastorer i den amerikanske delen av Hillsong, deriblant Nicole Herman fra Hillsong i Los Angeles, at kirkens pastorer i New York hadde brukt kirkens midler på dyre resturanter, designerklær og ukentlige manikyrer. I en artikkel i The New York Post innrømte Herman at også hun hadde overført kirkens penger til sitt betalingskort av typen PEX, som kan «lades» med penger – og som kirken har brukt for å gi frivillige og ansatte mulighet til å gjøre innkjøp.

Det førte til at kirkens internasjonale «toppsjef» Brian Houston mandag sendte et brev til Hillsong-medlemmer, hvor han sier at han vil igangsette en intern gransking av anklager om økonomisk mislighold blant kirkens pastorer.

– Jeg skriver til dere i dag på grunn av flere historier som sirkulerer på nettet, med anklager om alvorlig tillitsbrudd: Misbruk av kirkens midler av ansatte i Hillsong Church, skriver Houston, som er Hillsongs internasjonale leder, ifølge The Christian Post.

For mange utenforstående er Hillsong kanskje mest kjents om kirken Justin Bieber inntil nylig var medlem av. Også profiler som Kylie Jenner, Selena Gomez, Chris Pratt og Kendall Jenner har bidratt til Hillsongs rykte som «kjendis-kirke».

Brian Houston skriver at han er spesielt opprørt over at uriktige påstander om kirkns økonomi har blitt fortalt som om de var sanne.

– Hillsong Church benekter på det sterkeste at vår kultur åpner for slikt misbruk av kirkens midler. Disse fortellingene er særlig rystende fordi Hillsong har tradisjon for utsøkt finansiell kontroll globalt, og en sterk forpliktelse til finansiell integritet, skriver han videre.

---

Hillsong

Karismatisk megakirke som startet i Australia i 1983.

150.000 medlemmer i 23 land.

Kjent for sin egen lovsangs­musikk, kjendiser og et moderne uttrykk.

Carl Lentz var pastor i Hillsong New York City fra 2010 og frem til han ble sparket i november i år på grunn av utroskap mot sin kone.

Også den norske delen av Hillsong har de seneste årene vært preget av uro, særlig knyttet til organisasjonens nasjonale ledelse.

---

Mer uro i Hillsong New York

Anklagene om finansielt mislighold kommer i kjølvannet av at Carl Lentz – pastoren som døpte Bieber – i november fikk sparken fra sin stilling som pastor for Hillsong New York.

Oppsigelsen skyldes «problemer med lederskap» og tillitsbrudd, samt «moralske feil» hos Lentz, ifølge en kunngjøring på Hillsongs nettsider. Lentz hevdet senere at oppsigelsen skyldtes at han hadde vært utro.

Vil undersøke anklagene nøye

Brian Houston mener Hillsong har gode strukturer på plass for å sikre at midler ikke blir misbrukt.

– Den globale ledelsen har alltid tatt forvaltning av offergaver seriøst, og vi har en mengde strukturer på plass for å sikre finansiell etterrettelighet. Selv om vi vet at mange av historiene som sirkulerer er usanne, vil vi forplikte oss på å undersøke anklagene nøye, skriver han i brevet.

– Vi har alltid lagt stor vekt på godt lederskap, og hvis vi oppdager brudd på dette vil vi ta sterke og raske grep. Vi har et bibelsk ansvar for å være gode forvaltere av menighetens midler, som har blitt gitt i de forskjellige kirkene, skriver Houston.

Han understreker også at kirkens medarbeidere har moderate lønninger, ifølge The Christian Post. Han skriver også at det ikke er tillatt å bruke kirkens kredittkort til personlige utgifter, og at slike belastninger i skal betales tilbake raskt, dersom de forekommer.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion