Religion

Mener paven advarer om kirkens framtid

DEN KATOLSKE KIRKE: Caritas-leder tror at pavens ferske lærebrev er en kraftfull appell til oss alle om at vi skal speile oss i den gode samaritan.

– Paven sier egentlig at hvis kristne ikke klarer å bli ledende på miljø og sosialt ansvar, så har ikke kirken en framtid, sier Terje Osmundsen, styreleder i Caritas Norge.

I fjor offentliggjorde pave Frans sitt nye lærebrev Fratelli tutti, som betyr «alle brødre» på norsk. Osmundsen tror at brevet vil bli en global referanse og inspirasjon for alle som jobber for sosial rettferdighet, inkludering og fred uavhengig av tro og nasjonalitet.

– Den såkalte «vaksinenasjonalismen» som utspiller seg for våre øyne akkurat nå, er nok et aktuelt eksempel både på hvor utfordrende og hvor nødvendig Pavens budskap er.

Trekker frem den gode samaritan

«Vi har alle i oss selv noe av den sårede mannen, noe av røveren, noe av forbipasserende og noe av den barmhjertige samaritan», skriver pave Frans.

– Lærebrevet er en kraftfull appell til oss alle om at vi skal speile oss i den gode samaritan, også i møte med sosiale og politiske utfordringer, sier Osmundsen.

Pave Francis tar i brevet også et oppgjør med holdningen om at kirkens viktigste rolle er å ta vare på og forvalte troen og de kristne institusjonene slik at de lever videre fra generasjon til generasjon.

– Paven sier egentlig at kirkens og kristnes misjon i verden først og fremst er å gjenspeile den gode samaritan, og kanskje legge mindre vekt på de interne diskusjonene og prosessene, som fortsatt preger kirken og kristne miljøer over hele verden.

Radikal kritikk av vestlige land

«Nettopp da jeg var i gang med å skrive denne encyklikaen, brøt uventet covid-19-pandemien ut. Den har brakt vår falske trygghet for dagen», skriver pave Frans.

I lærebrevet peker paven på at verden vil stå overfor store sosiale, politiske og økonomiske endringer når pandemien kommer under kontroll. Osmundsen tror dette vil sette en ramme for den fremtidige debatten om hvordan verden forholder seg til folks rett til et «verdig liv og til vårt felles hjem, kloden»:

– Helt konkret utfordrer han oss blant annet til å tenke nytt om migrasjon og kaller måten vi behandler migranter på i vesten for umenneskelig.

Ifølge Osmundsen er pavens budskap at vi må behandle alle som kommer på flukt med samme verdighet som egne innbyggere.

– Det er en helt klar radikal kritikk av asyl- og flyktningpolitikken i den vestlige verden.

---

Fratelli Tutti

  • 4. oktober 2020 offentliggjorde pave Frans sitt nye lærebrev Fratelli Tutti.
  • I brevet tar pave Frans til orde for sterkere solidaritet og brorskap mellom verdens folk.

---

Ingen naiv drømmer

Ifølge Caritas-styrelederen er paven ingen naiv drømmer eller reformist som vil avskaffe markedet og kapitalismen.

Men han mener at paven i lærebrevet stiller viktige spørsmål til noen av faktorene som har ført til «kapitalismens overskridelser». Blant annet gjelder dette tanken om den ubegrensede private eiendomsretten.

– Paven sier: Ja, vi har privat eiendomsrett. Men det innebar aldri retten til en ukontrollert bruk av eiendommen. Man har en forpliktelsene til å forvalte eiendelene på en måte som ivaretar felleskapet og kommende generasjoner.

Inspirert av helgen

«Selv om jeg har skrevet ut fra den kristne overbevisningen som inspirerer og opprettholder meg, har jeg søkt å gjøre denne refleksjonen til en invitasjon til dialog mellom alle mennesker med god vilje.», skriver pave Frans.

Ifølge Osmundsen henter paven inspirasjon fra Frans av Assisi (1182 – 1226), en av den katolske kirkes mest berømte helgener. Ifølge Caritas-styrelederen var Assisi tidlig ute med å fremme dialog og samarbeid på tvers av religioner.

– Innbakt i dette ligger en kritikk mot mange kristne i verden, slik man har sett i Polen og Donald Trumps støttespillere i USA. Der har kristendommen vært med på å rettferdiggjøre politiske løsninger som skiller mellom oss og de andre.

Ambisiøst samarbeid om migrasjon

Pave Frans tar også til orde for et nytt og ambisiøst migrasjonssamarbeid, som innebærer at den eneste ansvarlige måten å begrense migrasjon på, er å hjelpe fattige land med å skape bedre levekår for sine innbyggere.

Han understreker samtidig at når migrantene først krysser internasjonale grenser er det verdenssamfunnets ansvar å behandle alle mennesker ut fra samme prinsipp og verdighet.

– Paven gir inspirasjon til alle som arbeider med å bryte ned skiller på tvers av folkeslag og nasjonale grenser, sier Osmundsen.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion