Religion

Trond H.F. Kverno utnevnt til ridder

UTNEVNELSE: Organist og komponist Trond H.F. Kverno har hatt stor betydning for norsk kirkemusikk. Nå er han utnevnt til ridder av 1. klasse.

– Dette er jeg veldig glad for. Utnevnelsen bidrar til å synliggjøre kirkemusikken, sier Trond H.F. Kverno (75).

Han er en av Nordens viktigste nålevende kirkekomponister. Nå er han utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, ifølge NRK.

Medaljeoverrekkelsen vil skje etter nærmere avtale med Statsforvalteren.

Kverno forteller at han fikk beskjed om utnevnelsen for to dager siden, like før han skulle sette seg i frisørstolen hjemme i Bodø. Han ble oppringt av den anonyme personen som har ført søknaden om utnevnelsen i pennen.

– Da han sa at jeg var utnevnt til ridder, ble jeg «månebedotten» – som det heter på godt nynorsk. Jeg ble nødt til å fortelle frisøren min om det. Dagen etter ringte de meg fra Statsforvalteren, som kunne bekrefte at det forholdt seg slik og at det var offisielt.

Ordensmedaljen vil trolig bli utdelt i slutten av februar i Bodin kirke i Bodø, forteller Kverno. Senere skal Kverno til Oslo for å takke for medaljen.

– Men det blir ikke før jeg er vaksinert, sier han.

Til Guds ære

I Norsk salmebok er Kverno representert med hele 52 verk. Hans Agnus Dei- og Kyrie-melodier har overlevd liturgireformen i mange menigheter, og hans salmemelodier synges også i Sverige, Danmark, Finland, Island, Nederland og Tyskland.

– Jeg har alltid arbeidet ut fra at kirkemusikken er sentral i gudstjenestefeiringen, og gudstjenesten har egentlig alltid interessert meg mer enn konsertene. Derfor er jeg glad for å ha skrevet en hel del som har fått plass i de nye gudstjenestebøkene til Den norske kirke.

På Kvernos partiturer har det ofte stått latinske ordtak, slik som «Ad maiorem Dei gloriam» – «for Guds større ære».

– Det at jeg nå har blitt utnevnt til ridder, er nok en bieffekt av at jeg har ønsket å skrive ting til Guds ære og menighetens oppbyggelse.

Vil ikke ha tidspress

Kverno har blant annet skrevet en Matteuspasjon, som har vært fremført en rekke ganger i Norge, og også i New York, Minneapolis og Reykjavik. I fjor høst ble det kjent at Kverno jobber med sin tredje pasjon, som vil gjøre bruk av pasjonsfortellingen – altså fortellingen om Jesu lidelse og død – i Lukasevangeliet og med mellomliggende vers av norske poeter som André Bjerke og Jens Bjørneboe.

– Foreløpig går det sakte. Jeg vil ikke ha tidspress på meg – det verste jeg vet er tidspress på musikk. Men hvis jeg ikke blir ferdig på denne siden, kan jeg gjøre den ferdig i det hinsidige.

– Er det en fordel å jobbe med en sjanger som er evig aktuell, når man ikke liker tidspress?

– Ja, i alle fall hvis man sørger for at sjangeren en gang iblant gjøres synlig, så den ikke bare forsvinner i en skuff. Men jeg bør være fornøyd, jeg som både har blitt oppført og innspilt, sier Kverno.

I 1993 ble Kverno professor i kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til komposisjon, har han jobbet med undervisning av studenter. Han er også biskop i Apostolic Orthodox Catholic Church in Europe.

I forbindelse med Kvernos 70-årsjubileum i 2015, ble det sagt følgende om Kverno:

Det var ingen satslærelærer vi hadde. Vi hadde en komponist på Grieg-nivå.

—  Kantor og «Kverno-elev» Jørn Fevang

Musikken til Trond har en helt egen kraft som inspirerer og gjør frimodig samtidig som den står boltet fast i livets alvor.

—  Domkantor Vivianne Sydnes

Trond Kverno er en stor og fargerik personlighet. Særlig salmemelodiene har gitt gjenlyd internasjonalt.

—  Salmedikter Estrid Hessellund

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion