Religion

Rødt-politiker vil gjøre Stavanger domkirke til nasjonalskatt

STAVANGER BISPEDØMME: Mimir Kristjánsson (R) mener at Stavanger domkirke blir nedprioritert. Han vil ha Stortinget på banen.

– Stavanger domkirke er helt klart et unikt bygg i norsk sammenheng. Det er merkelig at staten ikke kommer på banen og tar grep, sier Mimir Kristjánsson, bystyrepolitiker for Rødt i Stavanger. Han er også Rødts listetopp fra Rogaland i høstens stortingsvalg.

Kristjánsson reagerer på at Stavanger kommune er alene om kostnadene når Stavanger domkirke nå restaureres fram mot kirkens og byens 900-års jubileum i 2025. Prislappen er anslått til å være 320 millioner kroner. Nå må kommunen også betale ytterligere 11,8 millioner kroner for en arkeologisk utgraving under kirken.

Nå går debatten om hvordan oppussingen bør finanisieres.

Stavanger kirkelige fellesråd har klaget på vedtaket, ifølge Stavanger Aftenblad. Riksantikvaren mener på sin side at utgiftene ikke er store nok til å utløse statlig støtte.

Nasjonalhistorisk skatt

Kristjánsson reagerer på at staten ikke tar deler av regningen. Rødt-politikeren viser til at Stavanger domkirke er Norges best bevarte middelalderkirke.

– Den kristne kulturarven er ekstremt viktig for den norske historien. Noe av det mest synlige er kirkebyggene.

Han viser til at Stavanger domkirke har vært bevart siden 1400-tallet og mener at domkirken bør anses som et nasjonalt kulturminne på linje med Nidarosdomen.

– Restaureringen er omfattende og koster oss i Stavanger 320 millioner kroner. Med en ekstraregning på 12 millioner for delvis utgraving under kirken. Dette er vanskelig for en kommuneøkonomi.

Domkirken er et unikt bygg i norsk sammenheng. Da er det merkelig at staten ikke kommer på banen og tar grep.

—  Mimir Kristjánsson

Ønsker anerkjennelse

Kristjánsson viser til at det er staten som har ansvar for Nidarosdomen og at det er flere kulturbygg som finansieres av staten.

– Derfor synes jeg at det er spesielt at kirken ikke er på listen over bygg som det er et statlig ansvar å ta vare på.

---

Stavanger domkirke

  • En regner tradisjonelt 1125 både som «byggeåret» for domkirken, når bispesetet ble etablert og grunnlaget for byen Stavanger ble etablert, selv om årstallene er svært usikre.
  • Kirken er viet til St. Svithun, som i katolsk tid var byens skytshelgen.

Kilde: Store norske leksikon

---

Skal stå i 1000 år til

Kristjánsson mener det er risikabelt å overlate alle kostnadene til «slukne kommunekasser».

– Det er enda ikke for sent. Dette er ikke det siste vedlikeholdsarbeidet av domkirken - som skal stå der i minst 1000 år til.

Stavanger domkirke har vært pusset opp en rekke ganger opp gjennom historien, flere ganger med dramatikk knyttet til hva som skal bevares og hva som bør fornyes. Denne gangen er det alteret i tre og lær det er strid om.

Restaureringen av Nidaros domkirke finansieres over en fast post på statsbudsjettet via Kulturdepartementet. Kristjánsson oppfordrer Stortinget om å gå sammen om et forslag om at staten skal ta sin del av regningen for restaureringen. Han retter utfordringen særlig mot Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet:

– Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet har vært veldig opptatt av å ivareta Norges kristne kulturarv, sier han.

– Domkirken er jo i relativt god stand. Samtidig har vi skrevet om mange andre kirker i Norge som forfaller. Kan man ikke vente?

Man må gjøre en større jobb andre steder, ikke ta pengene fra domkirken og sette den opp mot andre kirker. Dette handler ikke bare om kirkens behov, men også å ta vare på vår kultur og historie.

Politisk enighet

Avdelingsdirektør Øystein Dahle i KA kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon viser til at lovverket fastslår at kommunen har det finansielle ansvaret for bygging, vedlikehold og drift av kirkebygg.

– Det som gjør at jeg til en viss grad kan forstå Mimir Kristjanssons utspill, er at en stor middelalderkirke i stein er veldig dyr å sette i stand, noe som legger et tungt ansvar på de kommunene som er så heldige å ha en eller flere slike kirker, sier han.

Han legger til at regjeringen har satt av friske midler til dette formålet de siste årene, og at Stortinget har lovet statlig hjelp til istandsetting av blant annet middelalderkirker i stein.

– Det er bred politisk enighet om dette målet, og statsråd Kjell Ingolf Ropstad understreket dette da han på et frokostmøte hos KA i høst lovet en «langsiktig, historisk satsing» på middelalderkirker i stein.

Dahle sier at en slik ordning vil ikke frita kommunenes ansvar, men skal bidra til en forsterket offentlig innsats som kan gi et skikkelig løft for tilstanden til kirkebyggene.

– Kirker forvaltes imidlertid best lokalt, og vi ser ingen grunn til at staten skal ta noen spesiell rolle i forvaltningen av Stavanger domkirke utover det jeg har nevnt om økonomisk bidrag til istandsetting.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion