Religion

VID får kritikk for manglende skeive stemmer: – Ønsker debatten velkommen

LHBT+: Ingen skeive deltok i paneldebatt om LHBT+-utfordringer i kirkelig utdanning. VID vitenskapelige høyskole er enig i at det er problematisk.

I fjor kom Fafo-rapporten «Å være en sak. LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i Kirken». Sist onsdag ble rapporten diskutert på et webinar i regi av VID Vitenskapelige høyskole. Der ble det holdt en debatt om LHBT+-relaterte utfordringer for de kirkelige utdanningene, hvor ingen skeive stemmer var representert.

Det fikk tilhører og skeiv prest, Andreas Ihlang Berg, til å reagere.

«Vi er alle homofobe fordi vi alle aksepterer de heteronorme strukturene. Onsdagens webinar understrekte dette på en konsis måte. Det hele endte med en (ufrivillig?) homofobi da panelet av streite cis-personer skulle konkludere med sine erfaringer og tanker rundt skeives situasjon i kirken», skriver Berg, stipendiat ved TF og vikarprest i Grorud menighet, i et innlegg i Vårt Land.

Andreas Ihlang Berg

Tilsidesatt

Berg understreker at det er flott at kirkeledere tar kampen på vegne av kirken, og at kirken er bevisst på at de har et problem med diskriminering av LHBT+-personer.

«Men det største problemet er at VID setter sammen et panel som bruker LHBITQ-personer instrumentelt for å kringkaste en kamp som skeive ikke får delta i. Paneldeltagernes privilegerte heterofile posisjon kom tydelig frem da ingen av de kommenterte det som for mange oss skeive på sidelinjen fant absurd: «hvor var de skeive stemmene i denne konkluderende runden?»

Den skeive presten føler seg satt på sidelinjen, og skriver metaforisk at han ønsker å få ballen sin tilbake.

– Jeg sparker gjerne fotball med Andreas Ihlang Berg, sier Bernd Krupka ved VID Tromsø, en av dem som var ansvarlige for onsdagens webinar.

Prioriterte VID

I paneldebatten deltok kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og preses Olav Fykse Tveit, og tre representanter fra VID. Krupka forklarer manglende skeive stemmer slik:

– Vi ønsket å diskutere konsekvensene av rapporten for vår kirkelige utdanning, med VIDs stemmer representert. Vi valgte derfor stemmer som er en del av systemet til VID til panelet. Med det utgangspunktet var det ingen LHBT+-stemmer som vi kjenner til som var aktuelle, sier han.

Han håper situasjonen er annerledes om noen år.

– På samme måte som kirken har en jobb å gjøre med diskriminering og inkludering, har VID også en jobb å gjøre. Seminaret er et lite skritt på veien. Jeg håper vi har LHBT+-personer vi kan inkludere i debatten når vi i fremtiden holder lignende seminar på VID, sier Krupka, som er senterleder for Kirkelig Utdanningssenter Nord.

Jeg forstår at man må inkludere stemmene fra LHBT+-personer når man snakker om holdninger og arbeidsmiljø i kirken

—  Bernd Krupka

– Berg har helt rett

Krupka påpeker at det var noen LHBT+-stemmer som deltok på seminaret, selv om disse ikke deltok i debatten. Likevel ser han Bergs poeng.

– Jeg forstår at man må inkludere stemmene fra LHBT+-personer når man snakker om holdninger og arbeidsmiljø i kirken. At han etterlyser at man ikke fører debatten på vegne av andre, og lar stemmene til dem det gjelder kommer til orde, er svært viktig. Han har helt rett i at vi må komme dithen at disse stemmene legger grunnen for et sånt seminar.

Krupka ønsker debatten Berg sparker i gang velkommen.

– Det undrer meg at VID er de første som setter Fafo-rapporten på dagsordenen. Vi gleder oss over responsen og over 125 deltakere, men vi skulle gjerne ha større respons og en bredere debatt. Det er bra at denne debatten kommer nå.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion