Religion

EUs katolske biskoper mener danskene begrenser religionsfriheten

LOVFORSLAG: Danskene føyer seg inn i rekken av medlemsland som neglisjerer religionsfriheten, mener EU-biskopene.

Et varslet dansk lovforslag som går inn for at alle prekener må oversettes til dansk, har vekket reaksjoner. Nå får danskene også refs fra EUs katolske biskoper. Det skriver Kristeligt Dagblad (KD).

– Dette innebærer en unødvendig begrensning av religionsfriheten, sier kardinal Jean-Claude Hollerich.

Han er president for Kommisjonen av bispekonferanser i EU (Comece).

Må verne om minoriteter

Lovforslaget – som er ventet å bli lagt frem neste måned – er ment å gi større åpenhet. Forslaget baserer seg på at forkynnere som taler på andre språk, må lage en skriftlig oversettelse som siden skal bli offentlig tilgjengelig.

På den måten vil den danske regjeringen motvirke at ytterliggående forkynnere gjemmer seg bak et fremmed språk – og et uttalt ønske om mer kontroll over ekstremistiske islamister, ifølge KD.

Frp-politiker Sylvi Listhaug har uttalt at Norge bør gjøre det samme.

Comede-president Jean-Claude Hollerich mener et slikt forslag særlig vil ramme mindre trossamfunn, som kanskje ikke har økonomi til å overholde et eventuelt oversettelseskrav. Han bemerker dessuten at de mindre trossamfunnene ofte utgjøres av minoritetsmiljøer, og minner om at respekt for mindretallets rettigheter er blant unionens bærende verdier.

Hollerich påpeker samtidig at dette ikke er en særdansk trend.

– Dette er ledd i en bredere og voksende tendens der den grunnleggende retten til religionsfrihet neglisjeres i EUs medlemsland.

– Pinlig

Det er uvanlig at Comece kritiserer et bestemt land, forteller teolog Jakob Egeris Thorsen til den danske avisa, og kaller det pinlig.

– Vi fremstår som et land som er på topp når det gjelder å se religion, og især andres religion, som en potensiell kilde til konflikt fremfor en av samfunnets byggestener, sier Thorsen.






Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion