Religion

Pastor frykter at Frikirken kan bli «toppstyrt»

FRIKIRKEN: Frikirkepastor Kjetil Gilberg frykter at styrets forslag om å senke antallet medlemmer i synoderådet gir for mye makt på for få hender.

– Forslaget er et steg mot å bli toppstyrt. I Frikirken er dette et brudd med våre strukturer, der medlemmenes stemme skal tillegges like stor vekt som lederne, sier Kjetil Gilberg, pastor i Kraftverket menighet.

I midten av juni avholdes synodemøtet, som er det øverste organet i Den Evangelisk Lutherske Frikirke. Til møtet har synodestyret sendt inn et forslag om å redusere antallet medlemmer i synoderådet – som har vetorett i teologiske spørsmål – fra 27 til 14 personer.

Ifølge forslaget skal også 10 av de 14 være Frikirkens topplederskap. Kjetil Gilberg, pastor i Kraftverket menighet, frykter forslaget i praksis vil lede til en toppstyrt kirke og med det bryte med Frikirkens grunnleggende prinsipper.

Har vetorett

Synoderådet ble opprettet i kjølvannet av den 30-år lange konflikten innad i Frikirken om hvorvidt kvinner kunne bli ordinert til eldste, altså pastorer. Man endte opp med et kompromiss på 1990-tallet: Kvinner fikk lov til å ordineres, samtidig som man opprettet synoderådet.

Gilberg mener forslaget er uheldig i lys av synoderådets vetorett innenfor teologiske spørsmål.

– Med sine 27 medlemmer, representeres Synoderådet i dag også av stemmer fra grasrota. En halvering av antallet innebærer å gi mye makt til veldig få personer, det er helt feil vei å gå, sier Kraftverket-pastoren.

---

Frikirken

  • Frikirken, offisielt kalt Den Evangelisk Lutherske Frikirke er et landsdekkende kirkesamfunn med over 82 menigheter og om lag 19 500 medlemmer (2018)
  • Frikirken bygger på den evangelisk lutherske bekjennelsen, i likhet med Den norske kirke.
  • Hovedskillet er kirkeordningen. Det er medlemmene i frikirken som selv bestemmer i kirken.
  • Kirken ledes av en synode som består av utsendinger fra alle menighetene.
  • Synodestyret leder kirkesamfunnet. Det har syv medlemmer som velges av det ordinære synodemøtet.
  • Synoderådet er synodens læreorgan. Det behandler læresaker oversendt av synoden eller synodestyret.

---

Bevarer det bestående

Ifølge forslaget er ti av de medlemmene som er foreslått til styret: Synodeformann, nestformann, tilsynsmenn og valgte ledere for de fire presbyteriene – tilsynsområdene i kirkesamfunnet.

Gilberg sier han forstår at forslaget vil føre til at synoderådet kan samles oftere, og at det er kostnadsbesparende:

– Men når viktige teologiske spørsmål skal avgjøres, er tid, grundighet, og reell meningsbrytning viktigere enn lønnsomhet og effektivitet.

Han mener at dersom forslaget går gjennom vil resultatet være et ensartet sammensatt råd.

Må ha ulike stemmer

Gilberg mener at et teologisk råd, som Synoderådet, må ha et mangfold av ulike stemmer som brynes mot hverandre.

– Et synoderåd kun bestående av våre øverste ledere, vil begrense det nødvendige mangfoldet.

Han mener at man i stedet må sikre at synoderådet består av ulike stemmer:

– Også stemmer som tør å utfordre Frikirkens gjeldende teologi.

Gilberg legger til at det viktigste er at synoderådet innehar teologisk kompetanse, og er bredt sammensatt av kvinner og menn i alle aldersgrupper.

– Slik kan vi sikre en reell meningsbryting, sier han.

For mange medlemmer

Jarle Skullerud, er synodeformann i Frikirken og medlem av synodestyret. Ifølge ham er forslaget resultat av en prosess som har vart i flere år som har sin bakgrunn i tilbakemeldinger fra menigheter i trossamfunnet.

– Erfaringene fra synoderådet er at det er litt for mange medlemmer, og at de møtes for sjelden for å jobbe godt med teologiske spørsmål. Derfor har vi i styret ment at det er fornuftig å redusere antallet.

Jarle Skullerud

Ikke bare «toppveldet»

Skullerud mener at forskjellen mellom den gamle ordningen og det foreløpige forslaget ikke er veldig stor. Han legger til at det i begge ordningene vil være et flertall av personer som velges av menighetene.

Skullerud viser til at lederne for hver av presbyteriene velges på presbyteriemøtene, der alle menighetene er representert, for tre år av gangen.

– Hvis det oppfattes slik at presbyterielederne og tilsynsmennene representerer toppen, er jeg enig med Gilberg, sier Skullerud.

Valgt av flertallet

– Dersom man senker antallet medlemmer. Hvordan sikrer man fortsatt bredde og meningsbrytning?

– Enten det er 14 eller 27 medlemmer må de som sitter i synoderådet ha ha tillit i kirkesamfunnet og være valgt av flertallet. Dette er jo grunnen til at vi sender ut flere saker til behandling i menighetene.

Skullerud legger til at etter at menighetene har uttalt seg, kan synodestyret gjøre endringer i sin innstilling. Alle kommentarer fra menighetene blir sendt med saken videre til behandlingen i synodemøtet.

Ifølge Skullerud fikk de en redegjørelse for Kraftverkets syn for noen dager siden.

– Jeg leser tilbakemeldingene fortløpende. Dette er jo vårt verktøy for å være med på å justere sakene fram mot synodemøtet, sier han og legger til at tilbakemeldingene fra menighetene så langt spriker.


Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion