Religion

Den norske kirke brukte «Skeiv sexhåndbok» som ressurs – nå er den fjernet

SEKSUALUNDERVISNING: Flere har kritisert Den norske kirke for å fremme tilfeldig sex og grove skildringer på sine nettsider. I år ble ressursen «Skeiv sexhåndbok» fjernet, ifølge Kirkerådet.

«Jeg håper dette er en glipp», skrev kirkerådsmedlem Therese Egebakken etter å ha lest Skeiv sexhåndbok, en del av Den norske kirkes ressursbank.

Hun stilte spørsmål ved hvordan kirken kunne argumentere for BDSM og andre grove skildringer, og fremme en håndbok organisasjonen FRI står bak.

Da biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin leste det samme materialet, tenkte han at det sto mye om forskjellige måter å ha sex på, men lite om det som for kirken er ganske grunnleggende:

Hva er rammene for sex?

– Unna det vi bør formidle

– Jeg opplever at det er bred enighet i kirken om at rammene for sex i det minste er et kjærlighetsforhold. Sex er noe man har med en person man vil være sammen med dagen etter, en man vil ta ansvar for. Det gjelder uansett hva man tenker om samboerskap og likekjønnet samliv, sier Nordhaug til Vårt Land.

I et innlegg i fredagens Vårt Land skriver biskopen at «den etiske tenkningen rundt sex og kjærlighet i Skeiv sexhåndbok er godt stykke unna hva vi i Den norske kirke bør stå for og formidle». Han mener håndboka, laget av Skeiv Ungdom, bør fjernes fra ressursbanken som ligger på Den norske kirkes nettsider.

Det opplyser avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet, Jan Christian Kielland, at ble gjort i år.

FRYKTEN: Biskop Halvor Nordhaug mener det er frykten for viruset som har ledet folk til bibelverset "Frykt ikke".

Skilles fra kjærlighet

I Skeiv sexhåndbok skilles sex fra kjærlighet. Det står blant annet at man kan ha sex med folk man ikke kjenner godt fra før, så lenge begge parter samtykker og rammene er trygge.

– Det er å åpne døra for tilfeldig sex. Det synes jeg ikke kirken bør gjøre, og det tror jeg ingen i kirken egentlig har ment å gjøre heller. Derfor etterlyser jeg nå en vurdering av denne saken i Kirkerådet, sier Nordhaug.

Han understreker samtidig at han ikke vil beskylde noen i kirken for å ville «fremme tilfeldig sex», slik Vårt Lands papirutgave antyder ved at innlegget har fått overskriften: «Fremmer DNK tilfeldig sex?».

Er allerede fjernet

Etter en ny vurdering, har Den norske kirke fjernet Skeiv sexhåndbok fra ressursbanken i år.

– Er dette en erkjennelse av at dere ikke kan stå inne for alt innholdet?

– Vi gjør en kontinuerlig vurdering av hva som skal ligge i ressursbanken. Håndboken har ligget der noen år, og kunne tas ut siden vi har flere andre gode ressurser på dette området, forteller avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådets avdeling for kirkefag og økumenikk.

I ressursbanken finner man en egen side om kjønn og seksualitet, hvor ressursene er hentet fra Skeiv ungdom. Kielland mener det fremdeles er viktig å styrke kirkens kompetanse på seksuelle minoriteter.

– Det er ganske nytt at kirken har anerkjent likekjønnet ekteskap. Vi har en forhistorie hvor kirken har vært veldig avvisende til seksuelle minoriteter. Derfor er det bra at kirken setter seg bedre inn i slike temaer.

– Det handler ikke om at vi skal være uten normer, men at vi må forholde oss til den virkeligheten vi er kirke i, forklarer Kielland.

– Kirkens syn er velkjent

I Verdidebatt-innlegget skriver Nordhaug at kirken, uavhengig av meningsforskjellene, har vært enige om at at «sex hører til innenfor rammen av et kjærlighetsforhold med vilje til trofasthet og gjensidig ansvar for hverandre også utover det seksuelle». Dette er Kielland enig i.

– Burde kirken ha egne ressurser som forteller noe om kirkens syn på seksualitet?

– Kirkens eget syn på seksualitet er velkjent. Ressursbanken er for ansatte og frivillige, som kjenner kirkens ståsted godt. Vi har stor tillit til de ansattes evne til å vurdere hvordan de ulike ressursene skal brukes i menighetene, sier Kielland.

Han påpeker at ressursbanken også inneholder ressurser utviklet i samarbeid med kristne aktører.

– Dette formidler viktige sider av kristen etikk knyttet til seksualitet og samliv, sier Kielland.

– Ressursbanken ligger åpent ute på nettet. Tror du den er med på å danne bildet av hva kirka står inne for?

– Ressursbanken er profilert opp mot ansatte i kirken. Vi bruker den ikke i utadrettet kommunikasjon, og vi profilerer den ikke overfor barn og unge, sier Kielland.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Mer fra: Religion