Religion

Har funnet stedet der Døperen Johannes ble dødsdømt

HISTORISK: Arkeologer hevder å ha funnet «dødens dansegulv», der døperen Johannes ifølge Bibelen fikk sin dødsdom.

Et knippe arkeologer hevder å ha funnet det som blir beskrevet som «et dødelig dansegulv».

Det er ikke hvilket som helst dansegulv – foruten å bli beskrevet som livsfarlig, er det også stedet der Døperen Johannes ble dømt til døden av Herodes Antipas. Det skriver vitenskapsnettstedet Live Science.

Funnet er gjort ved den eldgamle festningen Machaerus i dagens Jordan.

.

Halshugget

Den jødiske profeten Johannes døpte dem som «ønsket å gjøre bot for seg», og ga dem på den måten tilgivelse, skriver Store norske leksikon. Han fikk dermed tilnavnet «Døperen». Flere av dem Johannes skal ha døpt, ble hans disipler. Ifølge kapittel 3 i Matteusevangeliet ble også Jesus døpt av Johannes.

Men det var ikke alle som likte Johannes. Både Bibelen og historieskriveren Flavius Josefus beskriver hvordan Herodes Antipas – sønn av Herodes den store – fikk Johannes halshugget.

Hva kildene peker på som forklaring, er ulikt. Ifølge Store norske leksikon mente Josefus at Herodes fryktet Johannes’ innflytelse over folket, mens motivet beskrevet i Bibelen er at Johannes hadde gått til verbalt angrep på Herodes. Blant annet med beskyldninger om incest på grunn av ekteskapet med Herodias, som var hans svigerinne.

Live Science trekker frem at det var Salome, Herodias’ datter, som fikk det hele til å skje. I Markusevangeliets sjette kapittel beskrives det hvordan Herodes ble så betatt av Salomes dans at han lovet å oppfylle et hvilket som helst ønske. Salome ba om Johannes’ hode på et fat, og det fikk hun. Det er blant annet grunnlaget for Andrea Ansaldos maleri Salome med døperen Johannes’ hode på et fat.

.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion