Religion

Mener NLM-hovedstyret beskytter sine toppledere: – Antallet som støtter oss viser at det er en bred uro i organisasjonen

NORSK LUTHERSK MISJONSSAMBAND: 35 personer med NLM-tilknytning står bak et åpent brev som beskylder hovedstyret for å beskytte sine toppledere. Tidligere varslersaker må gjenopptas, mener de.

– For å få løst tillitskrisen i organisasjonen må tidligere varslersaker gjenopptas. Det bør gjøres av hensyn og respekt for de som er blitt utsatt for mangelfull behandling, sier Juel Østereng.

Veteranen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er blant 35 personer med NLM-tilknytning som torsdag retter hard skyts mot hovedstyret i Norges største misjonsorganisasjon.

De mener at hovedstyret tar for lett på kritikken de har fått for sin varselhåndtering og beskylder dem for å beskytte sine toppledere. Det går fram av et leserinnlegg publisert i Vårt Land og Dagen på torsdag.

Juel Østereng, veteran i Norsk Luthersk Misjonssamband

«Oppsiktsvekkende»

Like før jul publiserte NLMs eget kontrollorgan en rapport der det ble avdekket store svakheter i måten hovedstyret har håndtert varsler som omhandler egen ledelse på. I noen tilfeller har sakene vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling. Det har heller ikke vært «tilstrekkelig uavhengighet/avstand til generalsekretæren og administrasjonen».

Både i media og på NLMs egen nettside har hovedstyret beklaget svakhetene i behandlingen. Men beklagelsen er begrenset, mener personene som har undertegnet innlegget.

Like før rapporten ble offentliggjort, fattet nemlig hovedstyret vedtak om at de ikke ser behov for å gjennomføre en ny behandling av tidligere behandlede varslersaker.

«Dette er oppsiktsvekkende når vi vet at det har vært mangler og tilfeldigheter ved hovedstyrets behandling av varslinger mot den sentrale ledelse», påpeker personene i leserinnlegget.

---

Varslingssakene

  • 5. juni fikk misjonsorganisasjonens kontrollorgan et varsel på bordet. Det hadde flere avsendere, inneholdt ti saker av ulik karakter og rettet skarp kritikk mot NLMs hovedstyre.
  • Ifølge NLM-bladet Utsyn ble NLM-ledelsen beskyldt for problematisk behandling av varslinger, dårlig personalledelse og maktmisbruk.
  • Nesten alle sakene som er kommet til kontrollkomiteen har sitt startpunkt før 2018, noen så langt tilbake som før 2010. Disse skal tidligere ha blitt behandlet i NLM.
  • Siden i høst har kontrollkomiteen fulgt opp kritikken i varselet og vurdert hvordan de mener NLMs hovedstyre har fulgt opp og følger opp varsler i dag.

---

«Bred uro»

I tillegg til de 35 signaturene, har også ytterligere 50 personer eksplisitt gitt uttrykk for at de støtter opp under kritikken i leserinnlegget, ifølge Juel Østereng. Av ulike årsaker ønsker de ikke å stå fram med navn.

– Jeg har inntrykk av at noen har erfaring med at det er kostbart å stå fram, og at de ikke orker en ny runde. Men antallet som støtter oss viser at det er bred uro i organisasjonen. Det er både frivillige og ansatte som er enige med oss, sier han.

Kontrollkomiteens mandat var å se på strukturene for hovedstyrets varselhåndtering. Men også det som ikke kommer fram i rapporten bør hovedstyret ta tak i, nemlig kulturen, mener personene i leserinnlegget.

«Mediestormen i Dagen og Vårt Land denne høsten handlet etter vår oppfatning om noe langt mer enn struktur. Den handlet også om kultur. Hvordan har medarbeidere faktisk opplevd å bli møtt av sine ledere?» skriver de.

Østereng sier at han fortsatt har tillit til hovedstyret, men at han er overrasket over måten de har håndtert kritikken fra kontrollkomiteen.

– Her hadde hovedstyret en genuin anledning til å ta saker opp på nytt og få denne verkebyllen bort, men det gjorde de ikke, sier Østereng.

Personene bak leserinnlegget frykter at hovedstyret i sin omgang med rapporten «høyner konfliktnivået» i organisasjonen. «NLM er en av Norges store demokratiske organisasjoner, og slik hovedstyret nå beskytter toppledere, kan ikke bli forbigått i stillhet», skriver de.

Kan bli gjenåpnet

Hovedstyrets formann, Raymon Bjuland, sier til Vårt Land at han trenger tid til å sette seg inn i innlegget før han uttaler seg om saken, og at han vil kalle hovedstyret inn til møte i kveld.

Tidligere har han uttalt til Vårt Land at NLM vil innhente ekstern juridisk bistand for å gjennomgå og videreutvikle varslingsrutinene. Gjennomgangen kan åpne for at gamle saker gjenåpnes.

– Hvis en ekstern konsulent ser at noe ved våre behandlinger i tidligere saker har påvirket konklusjonen, er det naturlig at en slik sak må sees i nytt lys, sa han til Vårt Land før jul.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion