Religion

«Frykt ikke» er 2020s mest leste bibelvers

BIBELEN: Bibel-appen YouVersion har kåret årets bibelvers, og i 2020 er det Jesaja 41:10 som topper listene. Biskopene kan godt forstå hvorfor: – Den gir trygghet i en tid med pandemi.

Den populære bibel-appen YouVersion har hatt et rekordår med opp mot seks hundre millioner søk, en økning på 80 prosent fra året før. Det verset flest har lyttet til i 2020 har vært Jesaja 41:10.

Vårt Land har snakket med biskopene Ingeborg Midttømme, Halvor Nordhaug og Solveig Fiske. De forstår godt hvorfor nettopp det bibelverset ble det viktigste for folk i året som har vært.

---

Bibelverset:

Frykt ikke, for jeg er med deg, vær ikke redd, for jeg er din Gud! Jeg gjør deg sterk og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd. (Jesaja 41:10)

---

SPESIELT: For biskop Ingeborg Midttømme har bibelverset "Frykt ikke" betydd mye for hennes kall til prestetjeneste.

– Det som ga meg trygghet

Biskop Ingeborg Midttømme i Møre bispedømme sier det er spesielt for henne at «Frykt ikke» er verset som har betydd mest for folk i 2020. Verset traff henne tidlig i tenårene, og ble en viktig del av hennes kall til prestetjeneste.

– I møte med alt det ukjente som lå foran ble bekreftelsen på at Gud hele tiden var med det som ga meg tryggheten jeg trengte for å gå en utfordrende fremtid i møte, forteller hun.

Midttømme kan godt forstå at mange har funnet trygghet i bibelverset.

– Jeg skjønner godt tryggheten det gir i vår tid med en pandemi. Gud har ikke lovet oss en fremtid uten motgang, lidelse og sorg, men han har lovet å være med oss i alt og gjennom alt, sier Midttømme.

Det fundamentale i troen

– Grunnen til at dette har blitt det mest leste bibelordet i år er fordi det handler om det mest fundamentale i troen, nemlig å være i Guds hånd uansett hva som skjer, forklarer biskop Halvor Norhaug.

Biskopen i Bjørgvin bispedømme synes ikke det er overraskende at Jesaja 41:10 er det bibelordet som topper årets lister på YouVersion, og mener det kan være fint å minnes dette verset med den frykten for koronaviruset som er i samfunnet i dag.

– Dette året har vært preget av frykt overfor en fare som er til stede overalt, som er usynlig og potensielt katastrofal, og ikke under kontroll. Da er dette ordet om Guds omsorg og vern godt å lese, sier han.

FRYKTEN: Biskop Halvor Nordhaug mener det er frykten for viruset som har ledet folk til bibelverset "Frykt ikke".

– Utfordrer oss til ikke å gi etter for frykten

Biskopen i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, mener pandemien gjør at samfunnet utfordres til å ta vare på hverandre – global og lokalt.

– Den utfordrer oss til ikke å gi etter for frykten, men stå for menneskeverd, likeverd og rettferd.

Fiske mener derfor Jesaja 41:10 gir en trygghet.

– Når vi opplever utrygghet for eget og andres liv, ja, det trengs det en Gud som ikke bare er «der ute», men som er «her hos oss», og som vi kan lene oss til og hente mot, trøst og kraft fra, sier Hamar-biskopen.

FRA KALENDER: I Hamar bispedømmes julekalender forteller biskop Solveig Fiske om et lite juleminne og om betydningen av ordene «Frykt ikke».

Vil huske 2020 i lang tid

Bibel-appens grunnlegger, Bobby Gruenewald, skriver i en pressemelding at det har vært et vanskelig år mange helst vil glemme senere, men som de selv vil huske lenge.

– Mens 2020 er et år så mange sier at de vil glemme det, ser vi på det som et år å huske hvordan Gud brukte Bibelen-appen for å hjelpe så mange mennesker som søker svar. Gjennom alle vanskeligheter fortsetter folk å søke Gud og vende seg til Bibelen for styrke, fred og håp, sier han.

I midten av mars var søkeordet «frykt» det mest brukte i YouVersion. Senere var de raskest voksende søkeordene uke over uke ord som «fred», «håp» og «tro» mens pandemien fortsatte. Søkeordene «helbredelse», «fred» og «kjærlighet» var hele tiden blant de mest søkte på gjennom året.


Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion