Etter at NRK Brennpunkt i november publiserte dokumentaren «Guds utvalde» om Brunstad Christian Church (BCC), svarte kirkesamfunnet med en 30 minutter lang motdokumentar på sin egen nettside. Den hadde navnet Perception for sale, og hevdet blant annet at NRK og flere andre norske medier har latt seg lure av en organisert påvirkningsoperasjon av selskapet Psy-Group.
Operasjonen skal ifølge BCC være betalt av noen som vil ramme trossamfunnet ved å spre usann informasjon. Nå har BCC fjernet dokumentaren fra nettsidene sine fordi «deler av informasjonen er omstridt», ifølge en artikkel på nettsiden deres.
---
Brunstad Christian Church (BCC)
- Brunstad Christian Church, tidligere kalt Den kristelige menighet, oppsto i Vestfold på begynnelsen av 1900-tallet.
- Fikk sitt uoffisielle navn, Smiths Venner, etter stifteren Johan Oscar Smith.
- I dag har menigheten ca. 8.400 medlemmer i Norge.
- Har nylig søkt om medlemskap i Norges Kristne Råd.
---
[ BCC: NRK bidrar til å forsterke fordommer ]
Vil være sikre
Vårt Land har stilt BCCs informasjonsleder følgende spørsmål:
– Vil du si noe mer om hvilken konkret informasjon som er omstridt? Er noe direkte feil?
– BCC baserer sine uttalelser på dokumentasjonen vi har tilgjengelig til enhver tid. Like før jul fikk vi opplysninger som viser at noe av dokumentasjonen om hvilket tidspunkt Psy-Groups engasjement mot BCC startet er omstridt, så for å være på den sikre siden velger vi inntil videre å avpublisere minidokumentaren, skriver informasjonsleder Berit Hustad Nilsen i en tekstmelding til Vårt Land.
Videre skriver hun at de sitter på mer dokumentasjon om saken, men på grunn av miljøene som er involvert velger de å ikke legge det fram på nåværende tidspunkt.
– Etter jul vil vi fortsette å avdekke flere av de faktiske forhold. Forhåpentligvis vil dette bidra til at vi kan fastslå mer presist når operasjonen mot BCC startet, sier Hustad Nilsen.
– Mener dere fremdeles at norske medier har latt seg påvirke av Psy-Group, eller er dette også usikkert nå som dere har fjernet dokumentaren?
– Norske medier har ikke vært en del av vurderingen, og som sagt velger vi å ikke legge fram all dokumentasjonen vi har på nåværende tidspunkt, men vil etter jul fortsette å jobbe for å avdekke flere av de faktiske forhold.
I BCCs dokumentar fremmer de påstander om at det tidligere BCC-medlemmet Ben van Wijhe står bak den betalte påvirkningsoperasjonen. Han har ifølge Medier 24 varslet søksmål mot BCC hvis de ikke trekker påstandene, og krevd at BCC dokumenterer påstandene innen 7. desember.
[ BCC søker medlemskap i Norges Kristne Råd ]
Fikk støtte i Kringkastingsrådet
Brennpunkt-dokumentaren følger BCC-medlemmet Per Olav Lindberg, som deler åpent om sine bekymringer rundt trossamfunnet han har vokst opp i. Man får høre om store forventninger til den enkeltes dugnadsinnsats og økonomiske bidrag til kirken. En stor del av dokumentaren handler også om forholdet mellom ledernes private økonomi og menighetens.
Kringkastingsrådet mottok 328 klager på Brennpunkts dokumentar. Da Kringkastingsrådet behandlet saken, fikk imidlertid NRK bred støtte. Flere av rådsmedlemmene var sterkt kritiske til BCC sin mediestrategi.
– Når lederne i BCC ikke møter opp for å svare på NRK sine spørsmål, men istedenfor forsøker å undergrave kritikken med å påstå at NRK var del av en påvirkningsoperasjon, så fremstår det som om ledelsen har noe å skjule og inntrykket av at de er lukket blir bekreftet for oss utenfor, sa Eiri Elvestad.
Etter rådets behandling av saken, uttalte Berit Hustad Nilsen i BCC at Kringkastingsrådets møte var skuffende å følge. Hun reagerte på at NRK Brennpunkt fikk legge frem sitt syn uten at BCC fikk legge frem klagen sin.
[ Det er vanskelig for BCC å komme ut av rollen som Kristen-Norges sorte får ]