Religion

Hundrevis av religiøse ledere krever forbud mot konverteringsterapi

OPPROP: Over 370 religiøse ledere støtter opp under en tverreligiøs erklæring mot konverteringsterapi. Kirkerådets leder og preses i Den norske kirke er blant de norske representantene som har sluttet seg til oppropet.

– At jeg som kirkeleder gir min tilslutning til denne erklæringen, bør ikke være overraskende for noen. Formuleringene i oppropet er helt i tråd med hva jeg har sagt offentlig som kirkeleder i snart fem år, sier Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet.

I likhet med erkebiskop Desmond Tutu, tidligere overrabbiner i Irland, David Rosen og over 370 andre religiøse leder, har hun skrevet under en global og tverreligiøs erklæring. I den krever de at såkalt konverteringsterapi forbys verden over.

Konverteringsterapi, også omtalt som homoterapi, er forsøk på å endre en persons seksuelle legning fra å være skeiv, til å bli heterofil.

I erklæringen tas det også til orde for å få slutt på vold, diskriminering og kriminalisering av LHBT-personer.

– At jeg som kirkeleder gir min tilslutning til denne erklæringen, bør ikke være overraskende for noen.

—  Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet

«En del av den naturlige ordenen»

Bak initiativet står Global Interfaith Commision on LGBT+ Lives, som administreres av Ozanne Foundation. Stiftelsen ble startet av Jayne Ozanne, som selv er skeiv. Biskopen av Liverpool er styreleder.

– Vi har aldri hatt en så kraftig, klar og støttende uttalelse fra så mange ledere, uttalte Jayne Ozanne til CNN da erklæringen ble lansert 16. desember.

I erklæringen blir det stadfestet «at alle mennesker av alle seksuelle legninger, kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk er en verdifull del av skapelsen og er en del av den naturlige ordenen». Det bes også om tilgivelse «fra de som har fått ødelagt liv under påskudd av religiøs lære».

Åtte nordmenn har hittil satt navnet sitt under erklæringen. Preses Olav Fykse Tveit er blant dem. Han mener erklæringen er et viktig internasjonalt og flerreligiøst signal «som kan gi et tydeligere uttrykk for respekt for mennesker med ulik legning».

– Det er dessverre en mangel i mange land, også i religiøse sammenhenger. Dette med såkalt konverteringsterapi er ikke en måte å møte homofile og lesbiske mennesker på med respekt for den de er. Som en del av profesjonell terapi er det utelukket her til lands, men det kan være et press i den retning i ulike religiøse sammenhenger, skriver preses i en tekstmelding til Vårt Land.

Også biskopene Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, Jan Otto Myrseth, Kari Veiteberg og Atle Sommerfeldt er blant dem som står tilsluttet den tverreligiøse erklæringen.

Uvisst om det blir forbudt i Norge

Daværende likestillingsminister Trine Skei Grande (V) lovet i 2019 at et forbud mot konverteringsterapi skulle være på plass våren 2021, men foreløpig henger myndighetene langt etter skjema, skrev Vårt Land i november.

– Hvordan vurderer du behovet for et forbud her?

– Jeg vet ikke nok til å svare presist på om det er bruk for et forbud i Norge. Uansett bør religiøse ledere holde seg borte fra det som kan bli oppfattet som det, og oppfordre andre til å gjøre det samme, skriver Fykse Tveit.

I 2017 tok Kristin Gunleiksrud Raaum opp om det var behov for å beklage diskrimineringen og ekskluderingen som LHBT-personer og andre skeive har vært utsatt for fra Den norske kirke. Det skjedde etter oppfordring fra Ungdommens kirkemøte samme år.

Også i kjølvannet av kirkens arbeidsundersøkelse blant LHBT+ i kirken, mener Raaum det er naturlig for henne å skrive under på den tverreligiøse erklæringen, sier hun.

– Rundt om i landet sitter det LHBT-ere med sår og arr etter måten de er blitt behandlet på i kirken. De er blitt påført skam og uro. De har følt på kroppen å ikke være bra nok, hverken for kirken eller Gud. Dette bærer de med seg, og derfor bærer vi som kirke dette med oss.

‘Problematisk posisjon’

I Norge er flere kristne organisasjoner tilknyttet Til Helhet, som er et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og kristentro. Nettverket er blitt beskyldt for å drive med konverteringsterapi, noe de selv har avvist. På nettsiden deres heter det at de vil «gå sammen med deg som kjenner at seksuell tiltrekning til noen av ditt eget kjønn, (...) er problematisk for deg, og som ønsker noen å snakke med dette om». De ønsker også å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig», skriver de på side sider.

– Å gå inn med dette som en forutsetning, synes jeg er en meget problematisk posisjon. Da møter man et annet menneske med en forutsetning at de skal endre sin identitet eller grunnleggende sider ved seg selv. Det kan skape skam, sier Raaum.

– Hva har kirken å bidra med til personer som selv ønsker hjelp til å endre sin egen seksuelle orientering?

– Om noen gir uttrykk for at de ønsker det, bør kirken trå varsomt. Men vi trenger å bli møtt med nåde og forståelse, sier hun.

Til Helhet har tidligere redegjort for hvordan de mener et forbud mot konverteringsterapi vil kunne slå negativt ut. I et innlegg publisert i Vårt Land skriver de blant annet:

«Det er konfidenten – og ikke sjelesørgeren – som skal avgjøre 
målet for samtalene. Derfor handler spørsmålet om forbud om det følgende: Skal det fortsatt være tillatt for en homofil som ikke ønsker å gå inn i et homofilt forhold å samtale med en sjelesørger som vil gi vedkommende 
støtte? Bare hvis svaret er ja på dette spørsmålet vil tros- og ytringsfrihet fortsatt bli ivaretatt i landet vårt», skrev de.

Les hele innlegget her:


Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion