Religion

Oslo-biskoper med felles budskap: – La flere komme på julegudstjeneste

BISKOPSAMARBEID: Det er påfallende at butikkene får holde åpent som vanlig, mens kirkene har strenge begrensninger i julen, mener Oslo-biskopene. Nå går de sammen om å be byrådet øke antallet som får komme i kirken på julaften.

– Det er påfallende at ikke kirken har samme mulighet til å holde åpent i julen som Ikea og handelsstanden, sier Kari Veiteberg, biskop i Den norske kirke i Oslo.

Hun har sammen med den katolske biskopen i Oslo, Bernt Eidsvig, en oppfordring til Oslo-byrådet: La flere få komme på gudstjeneste i julen.

I regnværet har Veiteberg syklet opp til St. Olav domkirke for å møte Eidsvig, som har kontor vegg i vegg med katolikkenes domkirke. De vil gjerne stå sammen i denne saken, hvor de åpenbart har felles interesse.

Julen handler ikke om mammon

– Julens budskap kommer fra kirken. Det dreier seg om jesusbarnet, ikke mammon, sier Veiteberg.

Hun tror det er mange i Oslo som ønsker å besøke kirkerommet, men som vegrer seg fordi det er praktisk vanskelig med reglene som er nå.

Jeg tror ikke det er så mange i byrådet går så ofte til gudstjeneste

—  Bernt Eidsvig, Den katolske kirkes biskop i Oslo.
Oslo-biskopene ber politikerne tillate flere på julegudstjeneste. Biskop i Den katolske kirke Bernt Eidsvig og biskop i Oslo bispedømme i Den norske kirke Kari Veiteberg møtes i St Olav domkirke i Oslo.

Vil opp på det nasjonale nivået

Under de gjeldende reglene i Oslo kan innendørs gudstjenester og bønnesamlinger kun ha inntil 20 deltakere, mens det i resten av landet får komme 50 på julegudstjenester.

Biskopene mener Oslo-menighetene bør få slippe inn samme antall som resten av landet.

– Når man nå stenger ned i Tyskland, får bokhandlerne unntak, og omtales som «åndelige bensinstasjoner», sier Veiteberg, som lurer på hvorfor ikke også kirken får en slik status.

Eidsvig er enig.

– Jeg tror også man har undervurdert at kirkegjengere er en ganske disiplinert gruppe. Hvis de får beskjed om å sitte på et bestemt sted, så gjør de det, sier den katolske biskopen.

Ikke det samme med videooverføring

I Den katolske kirke har man videooverføring av alle messer, men Eidsvig understreker at det er en dårlig erstatning.

– Et menneskelig fellesskap må man nesten se.

Veiteberg stemmer i.

– Det er dette fellesskapet som er det genuine i å være kirke, sier hun.

Oslo-biskopene ber politikerne tillate flere på julegudstjeneste. Biskop i Den katolske kirke Bernt Eidsvig og biskop i Oslo bispedømme i Den norske kirke Kari Veiteberg møtes i St Olav domkirke i Oslo.

Tror ikke byrådet går så ofte på gudstjeneste

Eidsvig mener reglene er strenge, men understreker at han ikke kan bedømme dem faglig.

– Jeg respekterer dem, men jeg skjønner dem ikke.

Han oppfatter likevel at byrådet mener godt med tiltakene.

– Men jeg tror ikke det er så mange av dem som går så ofte til gudstjeneste, så jeg er ikke sikker på om de skjønner hvor lite utfordrende det ville være å tillate flere.

– Har dere noen tro på at dette skal gå?

– Det er verdt å forsøke. Hvis det ikke er for mye prestisje fra byrådets side, så kan det i hvert fall være de tenker på det en gang til, sier biskop Eidsvig.

Byrådet: Oppfordrer til mest mulig nettbaserte gudstjenester

– Arrangementsforbudet oppleves som svært inngripende av mange, det har vi forståelse for, men vi kan dessverre ikke åpne for større samlinger nå, skriver Hanne Gjørtz, kommunikasjonssjef i byrådet i en e-post til Vårt Land.

Formålet med nedstengningen er at færrest mulig treffer hverandre, påpeker Gjørtz, og oppfordrer til mest mulig nettbaserte gudstjenester akkurat denne julen.

– Byrådet har likevel forståelse for behovet for livssynssamlinger og har derfor åpnet for det, men med en begrensning på maks 20 mennesker til stede samtidig og under forutsetning av at det kan holdes god avstand.

Oslo-biskopene ber politikerne tillate flere på julegudstjeneste. Biskop i Den katolske kirke Bernt Eidsvig og biskop i Oslo bispedømme i Den norske kirke Kari Veiteberg møtes i St Olav domkirke i Oslo.

Biskopene møter også motstand hos Aftenposten, som mener det ikke er trygt å åpne kirkene nå.

På lederplass skriver avisen at det er lett å forstå Eidsvigs håp om å få samle sine medlemmer i kirken i julen.

«I dette tilfellet bør Eidsvigs bønner likevel ikke bli hørt», skriver avisen, og fortsetter: «Mange ønsker seg et unntak. Få bør få det.»

Mener de er gode på smittevern

Første juledag og julaften er det til sammen vanligvis minst 8.000 mennesker i Den katolske kirke i Oslo, forteller Eidsvig.

– Hvis du deler det på 20 så ser du hvor mange gudstjenester vi måtte hatt for å få inn alle.

Veiteberg mener det ikke er noe å utsette på smittevern i kirken.

– Nå har vi øvd oss på dette i et halvt år, med ulike former for nedstengning. Vi er blitt veldig gode på det.

Har trent på smittevern

Eidsvig ser ikke at det skulle være noe problem å øke antallet på gudstjenestene, og understreker at man har hatt 50 på gudstjeneste i en lang periode.

– Og såvidt jeg vet er det ikke påvist et eneste tilfelle av smitte ved våre gudstjenester, sier Eidsvig.

– Ikke hos oss heller, svarer Veiteberg.

– Mens jeg tror for eksempel «black friday» kan ha forårsaket litt smitte, sier Eidsvig.

Han er mer bekymret for hvordan det vil gå hvis man prøver seg på alternative, utendørs gudstjenester.

– Jeg er mer redd for at folk vil bevege seg rundt hvis vi har messe i skolegården. Og folk som er godt opp i årene kan jo bli forkjølet hvis det blir veldig kaldt eller regner eller snør. Det tror jeg ikke er noen god idé rent helsemessig.

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion