Nyheter

Nå får presten slippe inn igjen

KORONA: Sykehjemsprest Yvonne Andersen får nå være prest igjen for beboere på sykehjem i Oslo. Mens sogneprest Lars Sperre har ikke fått lov til å besøke sykehjem siden mars.

Yvonne Andersen er blant annet sykehjemsprest på Silurveien sykehjem i Oslo, og opplever tilgangen forskjellig fra sykehjem til sykehjem.

– Alle fellesaktiviteter er avlyst, man vil ikke blande beboere fra forskjellige avdelinger. Så å si alle aktivitetene skjer nå på hver avdeling og det er aktiviteter hver dag. På Silurveien får jeg holde andakt på hver avdeling. Da det var lov igjen i høst var det jubel i taket, sier Andersen.

Mange ønsker besøk

Sykehjemspresten forteller at det er veldig mange som vil ha prestebesøk nå, og det er mange som benytter seg av tjenesten, også nye.

– Smitteverntiltakene har fått konsekvenser for noen beboere, de som kan sette ord på det sier det er tøft, men har forståelse for det. Flere forteller at de føler seg isolert og savner å ha noen å snakke med, sier Andersen.

Alle sykehjemsprestene må nå bruke munnbind, Andersen mener dette kan være krevende for noen.

– Beboere som har en langt utviklet demenssykdom er ofte avhengig av ansiktsmimikk for å forstå det som sies, og det er vanskelig med munnbind.

Andersen presiserer at hun under selve andakten tar av munnbindet for at de skal høre hva hun sier, men bruker det hele tiden ellers.

Flere forteller at de føler seg isolert og savner å ha noen å snakke med.

—  Yvonne Andersen, sykehjemsprest

Redd for langvarige konsekvenser

Andersen er redd for konsekvensene som følge av en langvarig krise.

– Hvis det varer, og vi ikke får i gang aktiviteter og gudstjenesteliv, da er jeg redd for at at rutiner forandres og for at beboerne skal få isolasjonsskader.

Hun opplever at flere pårørende er engstelige for at beboerne skal få det dårligere.

– Noen av det viktigste i demensomsorgen er den personlig kontakten og menneskelig nærvær. Smittevern gjør dette vanskelig, men det er viktig å si at personalet gjør en kjempeinnsats for å redusere konsekvensene for beboerne. De gamle klarer ikke fullt ut å fortelle oss hvordan de blir påvirket, det tenker jeg mye på. Dette er også en generasjon som heller ikke klager så mye.

Positiv utvikling

Olga Tvedt er sykehjemsprest for Kirkens Bymisjon på Bekkelaget sykehjem i Oslo. Hun opplever at pandemien har bidratt til en positiv, digital utvikling.

– Det er prester som jobber flere steder, og da måtte de konsentrere seg om ett sted om gangen. Når det var helt nedstengt var det mange som sendte andaktsbrev eller ringte. Det har vært kontakt med beboere hele veien, sier hun.

Hun forklarer at man på mange av sykehjemmene kan sitte sammen i stuen og se på gudstjenester og konserter på YouTube.

Presten får snakke med alle som har behov for det, og dersom det er noen som har spesielt behov eller er døende, kan hun gå på tvers av avdelingene.

Det handler om å ta vare på eldre menneskers åndelige behov. Det er alltid best å ha det personlige møte.

—  Lars Sperre, sogneprest i Agdenes,

Får ikke holde andakt

Mens sykehjemsprester i Oslo har god tilgang til beboere, er ikke dette lett for sogneprest i Agdenes, Lars Sperre.

– Jeg føler man ikke får ivaretatt brukernes åndelige behov, vi har et ansvar for å nå frem til de eldre og syke, sier han.

Selv med lite smitte i bygda, får ikke presten holde andakt som normalt på sykehjemmet.

Digital erstatning

– Jeg har ikke vært på sykehjemmet siden mars. Vi pleier å ha andakt der en gang i måneden. For å nå ut, har vi spilt inn digitale gudstjenester, sier Sperre.

Sognepresten synes den digitale erstatningen har fungert bedre enn man skulle tro, men mener det ikke blir det samme.

– Det handler om å ta vare på eldre menneskers åndelige behov. Det personlige møte er alltid best, uansett hvilken tilstand brukeren er i.

Sperre mener det personlige møtet er spesielt viktig for demente som ofte kan kjenne igjen gamle salmer og dermed kjenne at de deltar i et fellesskap.

– Det er noe annet å møte presten personlig enn å se ham på en skjerm hvor man ikke får kommunikasjonen gjennom kroppsspråk, som den enkelte bruker kan oppleve som positivt, sier han.

Alternative løsninger

Selv om sognepresten ikke har fått god nok tilgang, føler han det er godt samarbeid med de ansatte på sykehjemmet som legger til rette for de digitale løsningene.

– Når det har vært pent vær, har vi arrangert sangstunder utenfor vinduene med høyttaleranlegg. Brukerne sitter inne. Dette kan heller ikke erstatte et nært fellesskape, sier Sperre.

Han tror det er nettopp på grunn av lite smitte og frykt for utbrudd, bygda begrenser tilgangen.

Sognepresten ønsker bedre praktiske løsninger slik at de når bedre fram til brukerne. Han savner også et nasjonalt regelverk som er likt for alle prester i landet.

Alle de tre prestene er bekymret for de pårørende som føler de ikke har fått tilstrekkelig kontakt med sine nærmeste. Mot jul håper de å få til andakter for de som ønsker det.

---

Tiltak mot sosial isolering og besøk i i helse- og omsorgsinstitusjoner og omsorgsboliger

  • Beboere i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner har rett til å motta besøk. Under covid-19-epidemien må besøk gjennomføres i tråd med nasjonale smittevernråd og bør avtales på forhånd.
  • Begrensinger av besøk på grunn av smitterisiko må begrunnes i forsvarlighetskravet.
  • Kommunen må sørge for at hver enkelt tjenestemottaker som bor i samlokaliserte omsorgsboliger får tilpasset informasjon om besøk.
  • Den kommunale helse- og omsorgstjenesten må bidra til at brukere/pasienter opprettholder kontakt med pårørende og aktiviteter via sosiale medier, video o.l. når dette begrenses av smittevernhensyn.
  • Den kommunale helse- og omsorgstjenesten må iverksette tiltak som bidrar til å redusere de negative konsekvensene av sosial isolasjon for tjenestemottakerne.

Helsedirektoratet

---

Les mer om mer disse temaene:

Erlend Berge

Erlend Berge

Erlend Berge er fotojournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter