Religion

Kulturkirken Jakob i Oslo får sårt tiltrengte millioner

DEN NORSKE KIRKE: Ti millioner kroner på neste års kommunebudsjett sikrer fortsatt drift av Kulturkirken Jakob i Oslo.

– Dersom vi ikke hadde fått pengene kunne konsekvensen vært at vi måtte stenge, sier Jostein Vevatne, leder av Kirkelig fellesråd i Oslo.

Kulturverkstedet leier Jakob kirke av Kirkelig fellesråd i Oslo. Bygget brukes blant annet til teater og konserter. Det så mørkt ut i september for Kulturkirken Jakob da Oslo kommune i forslaget til budsjett for 2021 reduserte driftsbudsjettet til kirken med 3,4 millioner. Et kutt i driftsbudsjettet kunne i verste fall føre til at kirken måtte stenge.

Nå har lykken snudd. I forhandlingene mellom Rødt og byrådet i Oslo sikret førstnevnte at det blir bevilget 10 millioner kroner til Kulturkirken Jakob. Dette er sårt tiltrengte penger for en kirke med store vedlikeholdsutfordringer.

Forhindrer at «ting faller ned»

Besøkende i Kulturkirken Jakob vil se både sprekker i veggene og store seil i taket for å forhindre at murpuss faller ned på gjestene.

– Vi har vært redd for hvor lenge vi kan ha denne kirken åpnet. Seilene viser hvor ille det står til med bygget, sier Vevatne.

Ifølge ham vil de ti millionene dekke en del av oppussingen inne i kirken og forhindre at «ting faller ned».

– Denne bevilgningen er rett og slett nødhjelp for å sikre drift av bygget de nærmeste årene, sier Vevatne.

Jostein Vevatne, leder av Kirkelig fellesråd i Oslo i Kulturkirken Jacob.

---

Kulturkirken Jakob

  • I 1985 ble Jakob kirke nedlagt som menighetskirke, men den dag i dag er det fortsatt et vigslet kirkerom
  • Kirkelig Kulturverksted startet i 1986 sitt arbeid for å etablere en scene for musikk, dramatikk og billedkunst i Jakob kirke.
  • Kulturkirken Jakob åpnet dørene i 2000 etter et omfattende renovasjonsarbeid.
  • I kirken arrangeres det alt fra teaterforestillinger, kunstutstillinger, konserter til lukkede arrangementer.

Kilde: Kulturkirken Jakob

---

Fundamentet under kirken beveger seg

Men det er fremdeles store utfordringer som gjenstår. Som flere andre bygg i Oslo står kirken på leire. Byggeaktiviteten i området har også påvirket grunnvannet, som går utover stabiliteten i grunnforholdene til kirken. I tillegg står bygget på gamle trebjelker, som har begynt å råtne. Alt dette er med på å skade bygget, som sprekkene i veggene vitner om.

Derfor vil det fremover bli nødvendig med en rekke undersøkelser for å finne ut hvilke tiltak som må bli gjort for å sikre kirken.

– Vi skal blant annet bore brønner ned i bakken for å måle hvordan fundamentet under bygget beveger seg for å få et mer presist estimat på hva vi må gjøre.

Det høres dyrt ut?

Ja. Det kan bli dyrt, men viser det seg at bevegelsene har stabilisert seg kan det være at vi slipper unna. Men vi må ha fakta. Vi kan ikke synse med skattebetalernes penger.

Denne bevilgningen er rett og slett nødhjelp for å sikre drift av bygget de nærmeste årene

—  Jostein Vevatne

Falt ned sten fra taket

Erik Hillestad er daglig leder i Kirkelig kulturverksted. Han forteller at kirkens tilstand har ført til at man hvert kvartal har utført en sikringssjekk av bygget.

– Fra kvartal til kvartal har dette gått bra. Men det er jo bare et tidsspørsmål for når dette ville blitt for farlig, sier han.

Har dere hatt noen hendelser der noe har falt ned fra taket?

Det har ikke vært noen skader. Men en morgen så vi at det hadde falt ned en sten på større med en fotball i løpet av natten. Hadde dette skjedd mens det stod en musiker der ville det vært fatalt.



Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion