Religion

USAs høyesterett sier nei til antallsgrense i gudshus

Høyesterett i USA nekter New York å innføre en grense på antall besøkende i kirker og synagoger i områder med mye koronasmitte.

Høyesterett delte seg fem mot fire i saken, der den konservative nye dommeren Amy Coney Barrett stemte med flertallet. De politisk liberale medlemmene stemte mot.

Flertallet gikk motsatt vei i lignende saker tidligere i år. Høyesterett stemte da for å tillate begrensninger på antall besøkende i kirker i California og Nevada. Men det var før Amy Coney Barrett tiltrådte og vippet flertallet i konservativ retning.

Kan presse New York

Dommen kan presse New York til å måtte revurdere sine tiltak på gudshus i områder hvor smittefaren anses som høy. Virkningen av domstolens handlinger kan imidlertid diskuteres fordi de katolske og ortodokse jødiske gruppene som saksøkte for å utfordre restriksjonene er ikke lenger underlagt dem.

Guvernøren i New York, Andrew Cuomo (D) sa torsdag at han mente avgjørelsen fra Høyesterett var mer illustrerende for dem enn noe annet.

– Hvorfor ta stilling til en sak som diskuteres og så komme med en annen avgjørelse enn man gjorde for flere måneder siden om samme sak, sa han, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået ABC.

Bispedømmet Brooklyn og Agudath Israel i Amerika har kirker og synagoger i områder av Brooklyn og Queens, som tidligere ble utpekt som røde og oransje soner. I de to sonene begrenset staten New York antall personer i gudshusene til henholdsvis 10 og 25 personer.

Med denne dommen forhindrer Høyesterett New York fra å håndheve slike tiltak mot gruppene mens deres søksmål fortsetter. I en usignert uttalelse sa retten at begrensningene «skiller ut gudshus for spesielt hard behandling».

«Medlemmer av denne domstolen er ikke folkehelseeksperter, og vi bør respektere rådene fra de med spesiell kompetanse og ansvar på dette området. Men selv i en pandemi kan ikke grunnloven bortlegges og glemmes. Restriksjonene som er omtalt her, ved å effektivt hindre mange fra å delta i gudstjenester, streiker helt i hjertet av den første endringens garanti for religiøs frihet», heter det i den usignerte uttalesen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion