Religion

328 har klaget til Kringkastingsrådet etter Brennpunkts dokumentar om BCC

Kringkastingsrådet skal behandle 328 klager på Brennpunkts dokumentar om Brunstad Christian Church. – Flere har opplevd sjikanering og hets i etterkant, sier Knut Holm Andersen, som er blant klagerne.

Når Kringkastingsrådet møtes onsdag, skal de blant annet diskutere NRK Brennpunkts dokumentar Guds utvalde om kirkesamfunnet Brunstad Christian Church (BCC). Det har kommet 328 klager på dokumentaren, opplyser Erik Skarrud, sekretær for Kringkastingsrådet.

– De fleste ser ut til å være medlemmer i BCC som ikke kjenner seg igjen i bildet som tegnes, sier Skarrud.

Et så stort antall klager til Kringkastingsrådet, forekommer vanligvis én til tre ganger hvert år, forteller han.

– Det er ikke kjempevanlig. Forrige gang vi hadde flere klager enn dette var etter sendingen «Festen etter fasten – Id mubarak» i vår, sier Skarrud.

Hets og sjikanering

Knut Holm Andersen er blant dem som har sendt klage til Kringkastingsrådet. Han mener dokumentaren etterlater et feilaktig inntrykk.

– De har klart å gi inntrykk av at lederne beriker seg på bekostning av hjernevaskede, dumme medlemmer, sier Holm Andersen, som selv er medlem av BCC.

Det er særlig problematisk av hensyn til alle barn og unge som tilhører kirken, mener han:

– Det er flere som har opplevd mye hets og sjikanering i etterkant.

Holm Andersen kjenner selv til et tilfelle fra en barneskole i sitt nærområde hvor en elev skal ha blitt mobbet av en medelev etter at dokumentaren ble sendt.

– Men det er en fantastisk god skole, som tok tak i det og ordnet opp med en gang, forteller han.

Holm Andersen reagerer også på hvordan øverste leder i BCC, Kåre Smith, blir fremstilt:

– Han er det varmeste mennesket jeg noen gang har møtt, og det er sårt at han fremstilles som en kjeltring.

BCC-medlemmet Knut Holm Andersen er blant de som har sendt klage til Kringkastingsrådet. Han mener dokumentaren etterlater et feilaktig inntrykk.
BCC-medlemmet Knut Holm Andersen er blant de som har sendt klage til Kringkastingsrådet. Han mener dokumentaren etterlater et feilaktig inntrykk.

Valuta for pengene

I dokumentaren blir det blant annet påstått at medlemmer blir presset til å gi penger til kirken.

– Er det pengepress i BCC?

– Det er helt sikkert noen som har opplevd det sånn til tider. Men for min del har jeg fått vanvittig god valuta for pengene jeg har gitt, særlig på grunn av det gode tilbudet for barn og ungdom – mine egne inkludert. Det arrangeres store ungdomscamper fire ganger i året, og ungene elsker det, sier han.

For Holm Andersen har NRK mistet troverdighet etter programmet.

– Jeg så egentlig på NRK Brennpunkt som en veldig seriøs del av NRK, men det gjør jeg ikke nå lenger, sier han.

Klassisk samfunnsjournalistikk

Prosjektleder Cecilie Ellingsen sier at NRK har et vidt samfunnsoppdrag som skal speile norsk virkelighet, inkludert herunder religion og trosliv.

– Innenfor dette har NRK Brennpunkt et langt spissere oppdrag - sammen med andre undersøkende journalistikk-miljøer - nemlig å avdekke forhold av samfunnsmessig betydning som har vært skjulte for offentligheten. I dette tilfellet har vi bedrevet klassisk samfunnsjournalistikk ved å følge penger og makt i BCC, sier hun.

Hun anerkjenner at folk i menigheten kan oppleve at et kritisk blikk på lederne deres er vanskelig, og også at dette søkelyset kan føles som et kritisk blikk på dem selv.

– Samtidig er det BCC-medlemmer – ikke avhoppere - som står fram i filmen og bærer fram en ganske nyansert kritikk. De viser en stor kjærlighet til troen og samholdet i BCC, men er samtidig modige og tør å målbære de kritiske og vanskelige spørsmålene. Redaksjonen og jeg har også fått mange takksigelser fra BCC-medlemmer som forteller oss at vi har satt fingeren på noe riktig, men som er veldig vanskelig å snakke høyt om internt, sier hun.

Overrasket over antallet

24.08.20. Berit Hustad, styreleder i Brunstad kristne kirke, BCC.
Berit Hustad Nilsen, styreleder i BCC, reagerer på hvor mange som har klaget inn dokumentaren til NRK.

Berit Hustad Nilsen, styreleder i BCC, er overrasket over antall klager til Kringkastingsrådet.

– Mange opplever at NRK har publisert et misvisende program. At så mange har klaget henger nok sammen med at det ble en voldsomt polarisert debatt på sosiale medier i etterkant, sier hun.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion