Religion

Fant svar i tidebønner

Å be faste bønner hjalp Maria Bjørdal til å finne ut hvordan hun ville leve. Men å si hva bønn egentlig er, det synes hun er risikabelt.

– Å be tidebønner sammen med andre har vært langt viktigere for troen min enn alle bøkene jeg har lest de siste ti årene.

Det forteller Maria Bjørdal i Vårt Land-podkasten Dokka, der programleder Åse Dokka stiller mennesker hun er nysgjerrig på spørsmål om tro og eksistensielle tema.

Maria Bjørdal har jobbet mange år som prest. I dag jobber hun som pastor i Oslo-menigheten Kraftverket, som tilhører Frikirken. Men for noen år siden bodde hun i en kommunitet – et kristent fellesskap – i bygget til Det norske misjonsselskap (NMS) i Lyder Sagens gate i Oslo. Det var der tidebønner for alvor ble en del av hennes liv.

Ble kjent med tidebønner i Sverige

Tidebønner er bønner som er knyttet til bestemte tider av døgnet, og praktiseres ofte i kloster eller andre kristne kommuniteter. Bjørdal forteller at hun først begynte å be tidebønner på den økumeniske kommuniteten på Bjärka-Säby i Sverige, hvor hun bodde og arbeidet i en måned.

– Der ble den bønnepulsen veldig meningsfull, og jeg ville ta med noe av dette til livet mitt i Oslo. Så vi var en gjeng som dannet et fellesskap hvor vi møttes og ba en gang i uka, i huset til NMS der noen av oss bodde. Vi pusset opp et rom til kapell, hvor vi var 6-8 som jevnlig ba sammen i en halvtime.

Hør hele episoden i podkast-spilleren nedenfor.

Bønn som gåte og svar

Etter hvert ballet det på seg. Da flere av de involverte ble ordinert til prest, begynte de også å dele nattverd og utvikle sin egen versjon av tidebønnspraksisen. Flere begynte å dukke opp. På det meste var de omtrent 15. Når hun i dag tenker tilbake, opplever hun at tiden hun var i bønn hjalp henne til å få klarhet rundt flere ting.

– For eksempel fant jeg ut at jeg ville bli prest. At jeg ikke ville være i akademia, men arbeide i kirken. Dette bønnefelleskapet var en god hjelp for å finne ut hvordan jeg skulle leve.

– Hva vil du si at bønn er for noe?

– Det har jeg tenkt på. Men å si noe om det, føles like risikabelt som å si noe om hvem Gud er. Kanskje mer risikabelt, for Gud er over alt, og det er fritt fram for alle å henvende seg til Gud, så da kan det jo være alt, sier Bjørdal.

Hør hele episoden og andre episoder av podkasten Dokka her: 

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion