Religion

Mener evangelikale vippestemmer hjalp Biden

På hjemmesida til Vote Common Good står det: «Vi nådde målet. Fem prosent skifte blant evangelikale velgere»

Vote Common Good kjørte buss gjennom 41 delstater, arrangerte folkemøter og debatter for å få religiøse Donald Trump-velgere til å stemme på Joe Biden denne gang. Her i Charlottesville i Virginia.

De siste par årene har organisasjonen jobbet mot ett mål: Å få noen evangelikale hvite som vanligvis stemmer republikansk til å velge demokraten Joe Biden i stedet.

Lederen Doug Pagitt basererer seg på valgdagsmålinger, men for ham er små velgerbevegelser av stor betydning.

Flertallet av de evangelikale samlet seg riktignok trofast om Donald Trump denne gangen også. Foreløpige tall viser at mellom 76 og 78 prosent stemte på ham 3. november, en liten nedgang fra 81 prosent for fire år siden.

Men i enkelte delstater er nedgangen større. I den viktige vippestaten Michigan er tallet nede i 70 prosent.

The Washington Post har valgdagsmålinger fra alle delstater.

Vote Common Good kjøpte plass på store reklametavler langs motorveier i vippestater.  Tavlene, som var en del av kampanjen «His words matter», hadde bibelsitater opp mot Trump-sitater.

Organisasjonen Vote Common Good hadde store reklametavler med bibelsitater opp mot Trump-sitater. Tavlene, som var en del av kampanjen «His words matter», sto langs motorveier i vippestater.

Ville ikke glemme de religiøse

Hvite evangelikale i Michigan utgjorde 25 prosent av de stemmeberettigede. 70 prosent stemte altså på Trump og 29 prosent på Biden. Det utgjør over 300.000 vippestemmer, skriver Politico.

– Grunnen til at vi vant i viktige stater i Midtvesten var på grunn av den koalisjonen vi bygde opp på forhånd. Jeg mener jobben vi gjorde med å engasjere evangelikale og katolikker uten tvil hjalp oss på veien. Det mener direktøren for Biden-kampanjens trosteam, Josh Dickson.

Biden-kampanjen bestemte seg nemlig tidlig for å virkelig prøve å vinne over noen evangelikale og konservative katolikker, to grupper som demokratene har ansett som evig konservative og ikke verdt arbeidet med å snu – selv noen få.

Clinton-kampanjen i 2016 har fått mye kritikk for nærmest å ha ignorert religiøse velgere. Den samme feilen ville ikke Bidens folk gjøre. Ingen demokratiske valgstrateger trodde de ville kunne overta en konservativ base som evangelikale og hvite, konservative katolikker.

Men de trengte ikke alle, de trengte noen. Det skjønte Bidens folk tidlig.

FILE - In this Sept. 3, 2020, file photo Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks during a community event at Grace Lutheran Church in Kenosha Wis. (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Joe Biden på besøk hos Grace Lutheran Church i Kenosha, Wisconsin. Den nyvalgte presidenten har alltid vært tydelig på hvor mye troen betyr for ham. Foto: Carolyn Caster/AP

Bra i Georgia

I stater som Wisconsin, Pennsylvania og Georgia, hvor forskjellen mellom Biden og Trump er en prosent eller mindre, er det knyttet stor spenning til hvordan religiøse stemte har vært med å vippe. Biden vant til slutt Georgia med kun 14000 stemmer, eller 0,3 prosentpoeng over Trump.
Tall viser at Biden kapret 14 prosent av de hvite evangelikale stemmene i denne delstaten, som er demokratisk for første gang siden 1992. Til sammenligning stemte ti prosent av dem på Barack Obama i 2012, og fem prosent på Hillary Clinton fire år senere.

I Georgia, hvor stemmene skal telles på nytt, klarte Biden å kapre 14 prosent av de hvite evangelikale stemmene. Til sammenligning stemte ti prosent av dem på Barack Obama i 2012, og fem prosent på Hillary Clinton fire år senere.

Michael Wear, som tidligere var Obamas tros-rådgiver, mener tredobllingen i Georgia er bemerkelsesverdig.

– Det er nesten ikke til å tro. Og for å være helt klar: Hadde Biden gjort det like dårlig som Clinton i 2016, hadde han tapt Georgia, og tapt valget, sier han til Politico.

I en kommentar i New York Times skriver Wear at å nå ut til kristne og andre religiøse velgere ikke bare handler om å nå hvite konservative.

– De troende velgerne som sannsynligvis, men ikke sikkert, ville stemme på demokratene er også viktige. Det klarte han, skriver Wear.

Satset på det troende

Joe Bidens kampanje nærmet seg de kristne velgerne på flere måter:

• Kjøpte reklametid på kristne radiostasjoner.

var tydelig fremme som tema på

i sommer, også jødiske og muslimske ledere talte.

• Tro er med i så godt som alle Bidens taler. Hans folk har også arrangert bønnemøter, bygget opp grupper på tvers av trosretninger, for at religiøse amerikanere skulle skjønne at deres stemmer var viktig for Biden personlig.

Støtte fra organisasjoner og grupper som Vote Common Good, Christians Against Trumpism, Evangelicals for Biden, Pro-Life Evangelicals for Biden og Not Our Faith.

1.600 kristenledere, prester, aktivister og andre stilte seg bak Biden i et opprop. En av dem var Billy Grahams barnebarn Jerushah Duford, som hele sitt liv har har stemt republikansk.

– Aldri før har så mange kristenledere støttet en demokratisk kandidat på denne måten, uttalte Vote Common Good som sto bak oppropet.

– Vi visste at dersom vi klarte å flytte noen velgere, ville vi være innenfor vinnermarginen. Jeg tror vi har hatt en innvirkning, sier lederen Doug Pagitt til Newsweek.

LES MER:

Denne evangelikale pastoren tror Trump er valgt av Gud

Bli klokere på USAs religiøse velgere med Vårt Lands podkast «God Bless America»

«Han er et så godt menneske som Gud noensinne har laget. Vi er ikke enige om mye, men han har blitt utdelt et realt slag i magen»

---

Valgresultatet

  • Joe Biden er utropt til USAs 46. president.
  • Opptellingen av stemmene så langt viser at Biden har fått 50,9 prosent oppslutning og 77.491.345 stemmer på landsbasis.
  • Donald Trump har så langt fått 47.5 prosent oppslutning og 72.307.888 stemmer.
  • Den endelige fordelingen av valgmenn er ikke klar, men Biden har foreløpig sikret seg 290 mot Trumps 217. Det trengs 270 for å vinne.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion