Religion

Itte no knussel – vi tek dom alle sju

– Ingen skal møte stengt kirkedør når de vil døpe barna sine, sier sokneprest i Kvaløy menighet, Gaute Norbye. Lørdag holdt de fire dåpsgudstjenester, tross karanteneforfall og skjerpede restriksjoner.

Syv dåpsbarn var meldt inn til Kvaløy menighets lenge planlagte dåpsfest lørdag 14. november.

– Antallet endte på det hellige tallet syv, og vi måtte dele det i to gudstjenester. Så kom det nye innstramminger i restriksjonene, så nå har vi endt opp med fire dåpsgudstjenester, forteller Norbye.

– Det blir trivelig! Og alle de syv barna skal bli døpt, sier han.

Fredag formiddag var en dugnadsgjeng på plass for å bære halvparten av benkene ut i bårehuset. Med det skulle det bli lettere å overholde avstandsbestemmelser og smittevern, forteller soknepresten.

###

Alt klart for smittevern-forsvarlig dåp. Foto: Lars-Espen Langhaug

Over all forventning

Og lørdagens seremonier innfridde, ifølge sokneprest i Kvaløy, Gaute Norbye:

– Dette har gått over all forventning, både med tanke på hvor trivelig det har vært, og med tanke på hvor opptatt familiene er av at det er en høytidsdag som folk har festpynta seg til, forteller han Vårt Land lørdag ettermiddag.

Også dåpsmor Beate Levang er fornøyd, til tross for at hun gruet seg litt i forkant. Det ble likevel en god opplevelse:

– Det var jo merkelig å ha en dåp i en ikke fullsatt kirke, og selvfølgelig litt kjedelig å ikke ta med alle. Men jeg synes det var en kjempefin løsning og kjempefint at vi fikk lov til å gjennomføre dåpen som dette, forteller hun.

Levang har, i tråd med regjeringens retningslinjer, avlyst selskapet. Hun håper å kunne feire dåpen med slekt og familie på nyåret – hvis forholdene er bedre.

Fredag ble halvparten av kirkebenkene flyttet fra Kvaløya kirke til det gamle bårehuset, for lage mer avstand i kirkerommet. Foran: Knut Henriksen og Bård Even. Bak: Andreas Sørensen og organist Øystein Bolstad.

Fredag ble halvparten av kirkebenkene flyttet fra Kvaløya kirke til det gamle bårehuset, for lage mer avstand i kirkerommet. Foran: Knut Henriksen og Bård Even. Bak: Andreas Sørensen og organist Øystein Bolstad. Foto: Privat

Gode på smittevern

Soknepresten mener menigheten har vært flinke til å ta hensyn til smittevern, og mener det også fungerte godt under lørdagens dåper.

– Det har vi gode rutiner på, og det er også grunnen til at det tar såpass lang tid. Seremonien varer i cirka tre kvarter, men så bruker vi også tre kvarter mellom seremoniene på å vaske ned, og bytte brosjyrer, dåpsvann og slikt, forteller Gaute Norbye.

Han opplever at familiene er takknemlige for at dåp blir prioritert, selv midt i en verdensomspennende pandemi. De vil gjerne fortsette praksisen så lenge det er tiltak som hindrer vanlige dåpsseremonier.

Beate Levang, som bar barnet sitt frem lørdag, skryter av hvordan kirken tok hensyn til smittevern.

– De gjorde det veldig lett for oss. Da vi kom ble vi henvist til en plass, og det var minst én meter mellom hver person, i tillegg til at dem hadde satt ut håndsprit, sier hun.

Sokneprest i Kvaløy, Gaute Norbye, får en travel helg med fire dåpsgudstjenester og vikarinntreden på søndag. – Trivelig, kaller han det selv.

Sokneprest i Kvaløy, Gaute Norbye, fikk en travel helg med fire dåpsgudstjenester og vikarinntreden på søndag. Foto: Helge Helle.

Løsningsorienterte under nye omstendigheter

Da de nye restriksjonene kom, ringte folk og lurte på om det fortsatt ble dåp. Noen hadde avlyst selskapet, men var opptatt av å få barnet døpt likevel.

– Det var bare å kaste seg rundt, og samtidig opptre ansvarlig.

«Joda, dåp skal det bli – vi dobler antallet gudstjenester, så kommer vi mål», fortalte Norbye til de som bekymret seg for avlysning. Dermed ble det fire dåpsgudstjenester i Kvaløy kirke lørdag.

En ekstra utfordring kom da vikarprest Jens Bjørnsgård måtte gå i karantene.

– Men det fikser vi, selv om jeg blir alene som prest. Jeg har med meg et godt lag likevel, sa Norbye i forkant.

Jubel, heiarop – og tårer

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum heier på, og jubler over, Kvaløya menighet – og alle andre som finner koronaløsninger.

– For et lag vi har! Folk er så kule og kreative, og finner konstruktive løsninger. Jeg kjenner enorm glede, og får litt tårer i øynene, over den enorme dugnadsånden som rår for tiden. Vi er Guds hender i verden, og nå er det et ekstra behov for å tenne lys i mørket, sier hun.

KREATIVE TILTAK: Se Kari Annes vielse: Droppet organisten og tok mikrofonen i egne hender

Kirken blir Marte Svennerud

Raaum viser til en litterær referanse, til Barbra Rings kjente julefortelling om Marte Svennerud, som tar i mot syv foreldreløse barn.

– Nå er Den norske kirke blitt Marte Svennerud: «Itte no knussel – vi tek dom alle sju!» Når vi mister muligheter, finner vi nye løsninger. Det er jeg enormt stolt av, sier kirkerådslederen.

Den norske kirke har opplevd jevnt synkende dåpstall de siste tiårene. Hun tror det ekstra fallet i dåpstallene i år hovedsaklig skyldes koronatiden.

– Jeg tror det vil jevne seg ut når ting normaliserer seg, og gleder meg til å se køen av ett- og toåringer som løper til døpefontene om ikke altfor lenge, sier Raaum.

Vikar for vikaren

Vikarprest Jens Bjørnsgård skulle vært med på dåpsmaratonen lørdag, men havnet i kø for koronatesting og er nå i karantene.

– Jeg skulle så gjerne bidratt til de fire dåpsgudstjenestene på lørdag, men torsdag kjente jeg på symptomer og meldte meg for testing. Jeg fikk time først søndag kl. 10.50 – midt i kirketida. Da skulle jeg stått klar til å holde gudstjeneste i Kroken, sier Bjørnsgård.

– Det er krevende tider, forrige fredag måtte jeg steppe inn på kort varsel for å ta en begravelse, på grunn av et annet koronaforfall fra presten. Men vi strekker oss langt for å møte behovet overfor de som søker til kirken, sier han.

Og på søndag klokken 11 er Gaute Norbye på plass som forrettende prest i Kroken kirke, han trer inn for Bjørngård. Da er ringen sluttet.

– Tar vi den ene, så tar vi den andre, sier Norbye.

LES OGSÅ:

• Døpt på Farmen: – Kirka må bruke det for hva det er verdt

• Vårt Land mener: «Dåpstallene øker flere steder. Men har det noen omkostninger?»

---

Dåpsfest

  • Kvaløy menighet har invitert til dåpsfest 14. november.
  • Syv dåpsbarn ble meldt på, nå må de syv seremoniene gjennomføres i fire gudstjenester på lørdag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion