Religion

Gudstjenester avlyses i Oslo og Bergen: - Vi henger ikke hengelås på dørene

Oslo og Bergen kommune skjerper koronatiltak og forbyr gudstjenester. – Det blir ingen hengelås på kirkedørene, sier Finn Folke Thorp, kommunikasjonsansvarlig i Kirkelig fellesråd i Oslo.

Oslo og Bergen kommune innførte fredag de mest inngripende koronatiltakene siden mars. Begge kommunene forbyr blant annet alle innendørs arrangementer, som betyr en slutt på fysiske gudstjenester i en tid framover.

I Oslo vil man kunne gå på gudstjeneste førstkommende søndag før en nedstengingsperiode på foreløpig tre uker begynner på tirsdag.

I Bergen, som denne uka opplevde en smitterekord, avlyses fysiske gudstjenester allerede fra og med søndag. De nye reglene i Bergen gjelder i første omgang også for tre uker.

I begge kommunene vil begravelser gjennomføres med inntil 50 personer, og dåpsseremonier kan gjennomføres med inntil 20 personer.

I Trondheim vil gudstjenester fortsette som planlagt, men ikke uten visse restriksjoner.

LES OGSÅ: Helsedirektoratet: Kirkebenker er ikke fastmonterte seter

Oslo

Fra og med 10. november til og med 1. desember innstiller Den norske kirke i Oslo samtlige arrangementer med unntak av begravelser og bisettelser. Kommunikasjonsansvarlig i Kirkelig fellesråd i Oslo, Finn Folke Thorp, sier det er beklagelig, men at kirkene skal ta sitt ansvar.

– Av og til blir vi gitt rammer, og så må vi tolke innenfor dem. Men nå var det rett og slett bare og følge opp det som Oslo kommune ber oss om å gjøre. Vi har stor forståelse for behovet, sier Thorp til Vårt Land.

###

Koronasmitten har økt betraktelig i Oslo den siste tiden. Da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om koronasituasjonen i Oslo fredag ettermiddag, var beskjeden klar:

– Smittetallene er på et altfor høyt nivå. Vi må gjøre det vi kan for å få ned smitten, sa Johansen.

Thorp påpeker at det er en viss håpløshet i å stenge ned kirker i en vanskelig tid.

– Vi ser at nettopp i en situasjon som dette, er behovet for et kirketilbud ekstra stort for mange. Og kanskje særlig for mange sårbare grupper og eldre. Pandemien har vist kirken betyr noe.

Avlyser, men stenger ikke helt

Selv om kirken avlyster gudstjenester, vil den ikke stenge helt. Kirkelig fellesråd i Oslo oppfordrer menighetene til å ha åpne kirker innenfor gjeldende regler. Det innebærer blant 2 meter avstand, munnbind og vakthold.

– Vi avlyser det meste, men vi stenger ikke. Det henges ikke hengelås på kirkedørene, sier Thorp.

Kirken vil også fortsette med åpne kirker og aktiviteter for barn og unge, etter anbefaling fra byrådslederen.

En kamp om å rekke advent og jul

I bakgrunnen av de nye reglene og den økende koronasmitten ligger det et nært forestående og uhyggelig scenario: At kirker ikke kan holde åpent for gudstjenester og arrangementer i jula. Det er med god grunn at den foreløpige perioden er satt til å slutte 1. desember.

– Hvor stort slag blir det om nordmenn ikke kan gå i kirka i jula?

– Nei, hva skal jeg svare på det? Det er klart at i hele adventstiden og julen, så er det arrangementer i de fleste av kirkene i Oslo daglig. Det handler ikke bare om gudstjenester, men om konserter og lokalt menighetsarbeid, sier Thorp.

– Vi håper jo virkelig at det er de tre ukene som skal til. Vi kan ikke si noe annet enn det.

Bergen avlyser allerede førstkommende søndag

Den norske kirke i Bergen har i samråd med biskopen besluttet å avlyse fysiske gudstjenester og arrangementer i kirkene de kommende tre søndager. Det melder Bergens Tidende. Reglene gjelder i første omgang fra 7. til 23. november.

I Bergen ble det på onsdag registrert 82 nye smittetilfeller. Det er ny smitterekord. Dagen før var det 66 nye smittetilfeller.

Totalt er 2.415 personer i Bergen registrert smittet med covid-19, opplyste kommunen på sine nettsider på onsdag.

Nidaros:  Avlyser ikke, men følger situasjonen tett

I Nidaros vil gudstjenester, gravferd, dåp og vielse gå som vanlig.

– Vi følger situasjonen fra dag til dag, og registrerer at det er innført ytterlige tiltak rundt gudstjenester i Oslo og Bergen, sier stiftsdirektør Steinar Skomedal i Nidaros bispedømme i en nylig publisert pressemelding og legger til:

– Foreløpig har vi en annen smittesituasjon i Trøndelag, men vi tar smittevern på alvor. Som kirke ønsker vi fremdeles å være tilstede og tilgjengelig for alle. Vi forholder oss hele tiden til regelverk og anbefalinger fra våre helsemyndigheter.

###

I Nidaros bispedømme avventer de situasjonen. Her fra innsiden av Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Vil bli digitalt tilbud

Både i Bergen og Oslo vil det bli gitt digitale tilbud både på søndag og ellers i uken. Det opplyser Thorp i Oslo og kommunikasjonsrådgiver Tor André Ljosland i Bergen kirkelige fellesråd.

Etter at kirka måtte avlyse alle gudstjenester og arrangementer i mars, møtte tusenvis av nordmenn opp til digitale gudstjenester. NRK kunne melde at gudstjenestedeltagelsen i Den norske kirke økte med utrolige 2500 prosent under nedstengingen av Norge.

LES MER:

* Rosendorf Joys: – Vil digitale trostilbud bestå etter koronakrisen?

* Tror nettsatsing kan gjøre kirka mer liberal

---

Tiltakene

  • Regjeringen, Kirkerådet og Oslo kommune har innført strengere smittevernregler. Reglene gjelder fra og med tirsdag 10.11.20 og til og med 01.12.20.
  • Gudstjeneste førstkommende søndag går som planlagt
  • Fra og med 10.11 til og med 01.12 innstiller vi samtlige arrangementer med unntak av begravelser og bisettelser og aktiviteter for barn og unge.
  • Brylluper, konfirmasjoner og andre familiesammenhenger der man er over ti personer, er ikke tillatt i den kommende perioden.
  • Bergen kommune
  • Den norske kirke i Bergen har i samråd med biskopen besluttet å avlyse fysiske gudstjenester og arrangementer i kirkene de kommende tre søndager.
  • Reglene gjelder i første omgang fra 7.– 23. november.
  • Nidaros
  • Gudstjenester og kirkelige handlinger som gravferd, dåp og vielse går som vanlig i Nidaros
  • foreløpig. I kirker hvor det er benker og ikke fastmonterte seter, vil det fra mandag av være et
  • maksantall på 50.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion