Religion

Vatikanet: Pavens ja til likekjønnet parterskap var tatt ut av kontekst

Pave Frans' støtte til likekjønnet sivilt partnerskap i dokumentaren «Fransesco» ble tatt ut av kontekst, melder Vatikanet. De mener regissøren fjernet et klipp hvor paven eksplisitt går imot likekjønnet ekteskap.

Pope Francis leaves at the end of his weekly general audience in the Paul VI Hall at the Vatican, Wednesday, Oct. 28, 2020. Pope Francis has blamed “this lady COVID” for forcing him to keep his distance from the faithful during his general audience, which was far smaller than usual amid soaring coronavirus infections in Italy. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

– Hvis det bekreftes at Paven gir grønt lys til likekjønnet sivilt partnerskap kan det føre til en krise i den katolske kirken, sa teolog Bernt Oftestad til Vårt Land i forrige måned. Han siktet til Pavens positive uttalelser til likekjønnet sivilt partnerskap i dokumentarfilmen «Fransesco». Nå har Den katolske kirke ved Vatikanet kommet med en presisering til uttalelsen. Det skriver magasinet Forbes og en rekke andre store medier.

«Det er tydelig at Pave Frans referererte til visse statlige bestemmelser og absolutt ikke til Kirkens doktrine, som han har bekreftet på nytt en rekke ganger i løpet av årene», forklares det i en melding som ble sendt til Vatikanets ambassadører i forrige uke.

Pavens uttalelser

I dokumentarfilmen «Fransesco», som premierte 21. oktober i Italia, ser man et klipp hvor Paven virker til å gi støtte til sivilt partnerskap for to mennesker av samme kjønn.

– Homoseksuelle personer har rett til å være i en familie. De er Guds barn, sier Frans.

– Det vi må ha, er en sivil partnerskapslov, på den måten er de juridisk dekket, tilføyer paven.

Kommentaren sendte sjokkbølger gjennom Den katolske kirke ettersom det var første gang en pave hadde gitt uttrykk for støtte til sivile partnerskap for likekjønnede par.

Mener Paven sikter til sin tid som erkebiskop

Da paven var erkebiskop i Buenos Aires, omfavnet han også sivile partnerskap for homofile par som et alternativ til likekjønnede ekteskap. Det er dette Pave Frans sikter til i videoen, forklarer Vatikanet, som mener at denne konteksten forsvant i den endelige utgaven av dokumentarfilmen.

Vatikanet sier dokumentarskaperen har klippet sammen to forskjellige svar til to orskjellige spørsmål for å få det til å se ut som at homofile har retten til å danne familier, når det han egentlig sier er at de har rett til å bli akseptert av deres egne familier.

Homofil katolikk forventer ikke at Den katolske kirke endrer lære over natta

Da Aasmund Robert Vik (73), som er homofil katolikk, ble møtt med nyheten om Pavens uttalelser i forrige måned, synes han det var en hyggelig overraskelse. Han trodde imidlertid at det ville stor motstand blant konservative katolikker, og at han ikke forventet at den katolske kirke vil endre sin tro og lære over natta.

– Den katolske kirke har vært veldig streng og restriktiv i alle år. Men folket, grasrota i den katolske kirken, er i endring, i hvert fall i vår vestlige kultur, sa han.

Presisering: En tidligere versjon av artikkelen gav inntrykk av at pavens har sagt ja til likekjønnet ekteskap. Det riktige er at han har tatt til orde for ordnede juridiske rammer for homofile par. Paven har ikke tatt til orde for kirkelige ekteskapsinngåelser for homofile.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion