Religion

Erkebiskoper advarer mot omstridt britisk lovforslag

Når Overhuset starter behandlingen av lovforslaget som kan undergrave deler av brexitavtalen, advarer erkebiskopene i Storbritannia mot konsekvensene.

De fem øverste lederne for den anglikanske kirken i England, Wales, Skottland og Nord-Irland sier loven om det indre markedet kan få store moralske, politiske og juridiske konsekvenser. I et brev publisert i Financial Times skriver de at loven vil påvirke det fremtidige forholdet mellom de fire delene av Storbritannia.

Kirkelederne påpeker at den skotske og den walisiske nasjonalforsamlingen har sagt at loven svekker det regionale selvstyret. Dersom loven blir vedtatt uten samtykke fra de regionale forsamlingene, vil det svekke tilliten mellom dem som styrer de ulike delene av Storbritannia, skriver de.

EU har flere ganger krevd at lovforslaget trekkes. De har påpekt at det er i strid med den folkrettslig bindene brexitavtalen fra sist vinter. Den britiske regjeringen har sågar innrømmet at loven bryter folkeretten «på svært spesifikt og begrenset vis».

– Hvis betingelser som er fremforhandlet, ikke holdes i hevd og lover kan brytes «lovlig», hvilket fundament hviler da demokratiet vårt på, spør erkebiskopene.

To av dem, erkebiskopene i York og Canterbury, er blant de 26 kirkelederne som sitter i Overhuset, som har sin første debatt om lovforslaget mandag.

LES OGSÅ:

• Kirker vil bli proffere på utleie

• Skrotet drømmen om den store juleturnéen

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion