Religion

Fulgte unge religiøse i over et tiår

Erling Birkedal har forsket på troens utvikling. Han har funnet ut at noen hendelser følger deg hele livet, og at både kristne og ateister blir mer åpne og nyanserte i voksen alder.

Bilde 1 av 2

I 22 år har forskeren Erling Birkedal ved MF vitenskapelige høyskole, fulgt tretten unge mennesker fra de var 13 år, og frem til i dag når de er godt inn i trettiårene. Forskningsprosjektet har gått ut på å finne ut av hvordan kristen og ateistisk tro forandrer seg gjennom livet.

Funnene hans så langt er blant annet at disse unge menneskene har vokst opp og blitt mer reflekterte – et funn han ikke er overasket over selv, men som han sier er gjennomgående for hver person i studien. Erfaringer fra tidlig ungdomstid er referanse for hele livet, er et annet viktig funn.

Likere med årene

Birkedal startet arbeidet med studien i 1993 som en del av doktorgraden sin, og fortsatte å følge personene videre for å dokumentere trosutviklingen deres. Han sier han vil fortsette prosjektet så lenge han er oppegående selv. Så langt har prosjektet ført til boken Religiøsitet fra barndom til voksen.

Han sier at det ikke finnes gjennomsnittsmennesker, verken kristne eller ateister. Birkedal forklarer at deltakerne blir likere etter hvert som de blir eldre, fordi de ser nyanser og forstår seg på mangfoldet.

– Ja, de nærmer seg på et vis. Noen som var ateister i ungdommen var ganske standhaftige, litt «hardere» ateister, men ble mer «mykere» ateister, og viste mer åpenhet med årene etter å ha møtt mennesker med ulike religiøse erfaringer. En del troende sier at de er ble mer moderate og ambivalente når de blir eldre, forteller han.

Ny iver

Vegard Haugland (24) er student i Bergen, og aktiv i Krik (Kristen Idrettskontakt). Selv om han vokste opp i en kristen familie, var det ikke før konfirmasjonstiden at han selv bestemte seg for å praktisere troen. Det var ingen enkelthendelser som satt særlig preg på Haugland, men han forteller at ungdomstiden var vanskelig.

– For min del hadde jeg det ganske kjipt i ungdomstiden. Jeg begynte etter hvert å engasjere meg i Den norske kirke. Det å egentlig bare få praktisere troen i ungdomstiden, har ledet meg til det punktet jeg er i livet mitt i dag, forteller Haugland.

I dag er han en del av et større kristent miljø med mennesker på samme alder som han selv. Haugland sier han er tilfreds der han befinner seg i dag, og er søkende etter å lære mer.

– Jeg vil si at det er litt sånn at jo mer man lærer, jo mer forstår man hvor lite man egentlig kan fra før. Det er litt det samme med studiene, som det er trosmessig. Jo mer jeg leser og lærer, desto mer søkende blir jeg etter å finne ut mer, sier han.

Korona

Da landet stengte ned i mars ble det meste av arrangementer og aktiviteter avlyst, inkludert gudstjenester og andre religiøse samlinger. Haugland forteller at da var det vanskelig å initiere tid til troen selv.

– Jeg merker at det å ikke ha faste rutiner som før, har gjort noe med troslivet mitt. Jeg må gjøre mer selv for å oppnå de tingene som kom gratis før. Det var ikke lenger slik at vi kunne møtes og snakke, eller høre på taler. Det, i tillegg til en hektisk studiehverdag, ble litt vanskelig, forteller han.

Birkedal har ikke snakket med sine deltakere fra forskningsprosjektet siden koronapandemien slo ut. Han forteller derimot at slike kriser kan spille inn på personers forhold til troen:

– Det jeg kan si generelt er at hvis en opplever kriser i livet, så fører ikke det nødvendigvis til endring i tro og livssyn, men det aktiverer heller den tro og livssyn du har. Den som har gudstro henvender seg mer til Gud eller aktiverer troen, for eksempel ved bønn i slike krisesituasjoner. Det vil også være avgjørende hvilke personer du i slike tilfeller får omsorg fra, eller hvem det er du oppsøker, forteller han.

LES MER FRA VÅRT LAND:

Gudstroen synker fordi folk har det bedre, mener Harald Eia. Professor er uenig

Kirke hylles for å bruke bibelfortellingen som smittevern

Innsamlingskontrollen har gransket Visjon Norge, men fant «ingenting å reagere på»

---

Forskningen

  • Erling Birkedal er prosjektleder og førsteamanuensis ved MF vitenskapelige høyskole.
  • Birkedal har fulgt tretten mennesker som enten har religiøs eller ateistisk tro i 22 år fra de var 13 år, og frem til i dag.
  • Birkedal kom frem til at enkelte erfaringer fra tidlig i ungdomslivet følge deg ut i voksenlivet, og at man blir mer åpen og nyansert når man blir eldre.
  • I år ga han ut boken «Religiøsitet fra barndom til voksen» som et resultat av funnene sine så langt i studien.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion