Religion

Ervin Kohn etterlyste reaksjoner fra politikere etter nazi-demonstrasjon. Han er skuffet over responsen

Ervin Kohn mener flere partiledere burde reagert da den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) aksjonerte utenfor synagogen i Oslo.

Forrige søndag aksjonerte den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) utenfor synagogen i Oslo, det på dagen for høytiden Yom Kippur.

I etterkant etterlyste forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn raske reaksjoner fra politikere ville reagere raskt og fordømme hendelsen.

– Jeg er naturligvis ikke fornøyd med responsen. Bortsett fra Audun Lysbakken (SV), var det ingen partiledere som på eget initiativ reagerte, sier han.

Kohn, som også er nestleder i Antirasistisk Senter, mener det er avgjørende for holdningene i samfunnet at landets ledere gir tydelig beskjed om at antisemittisme og rasisme er uønsket hver gang det forekommer.

– En fotballdommer må blåse i fløyta hver gang et regelbrudd forekommer, ikke bare når det er gule og røde kort. For å skape det samfunnet vi ønsker kreves det daglig røkting fra lederne våre, sier Kohn.

Den nordiske motstandsbevegelsens nettside omtalte aksjonen som «opplysningsarbeid rundt jødisk omskjæring», og den skal ha foregått på flere steder i Norge, Sverige, Danmark og Island.

LES OGSÅ: Norske Nora Savosnick er jøde og reiser for å fortelle bestefarens historie til amerikanere som vil lytte.

Religiøse ledere tok kontakt

Kohn er glad for at preses Olav Fykse Tveit i Den norske kirke og Senaid Kobilica i Muslimsk Dialognettverk var raskt ute med å fordømme hendelsen. SV-leder Audun Lysbakken ga tydelig beskjed på Twitter at aksjonen var uakseptabel, og det samme gjorde KrFs familiepolitiske talskvinne Jorunn Gleditsch Lossius i et intervju med Dagen.

Etter at Kohn etterlyste reaksjoner fra politikere, ga statsminister Erna Solberg en uttalelse til Klassekampen. Her sa Solberg at hun tidligere har tatt avstand fra DNM og at hun tar sterk avstand fra aksjonen søndag. Videre viste hun til at regjeringen jobber systematisk mot diskriminering av og hat mot jøder. Kohn sier at Solberg og andre partiledere kunne nådd bredere ut hvis de lagde pressemeldinger med uttalelsene sine, eller rett og slett bare en twitter-melding.

– Da kunne de signalisert at dette virkelig er viktig. Hvis ikke Klassekampen hadde tatt kontakt, hadde Solberg kanskje ikke sagt noe i det hele tatt, mener Kohn.

Dessuten er det ikke nok å si at man har tatt avstand fra nynazisme tidligere, mener han.

– Selvfølgelig tar man avstand fra en nazistisk organisasjon, men det er viktig å gjøre det hver gang. En fotballdommer må blåse i fløyta rett etter en grisetakling – det må skje der og da, sier Kohn.

Fungerer ikke uten sivilsamfunnet

Jorunn Gleditsch Lossius (KrF) var blant dem som reagerte raskt og uttrykte sinne mot aksjonen.

– En nynazistisk demonstrasjon utenfor en synagoge på en høytidsdag er helt forkastelig. Vi burde være raskt ute med å fordømme slike aksjoner, og jeg skulle ønske enda flere politikere hadde kommet på banen, sier hun.

Gleditsch Lossius er enig med Kohn i at politikere har et viktig ansvar i å signalisere at jødehat er uakseptabelt.

– Vi kan gjøre mye og har gjort mye, for eksempel ved å lage handlingsplaner mot antisemittisme og rasisme mot muslimer. Men politisk arbeid fungerer ikke uten at sivilsamfunnet også står opp mot hatet. Det er avgjørende at folk er tydelige på at det ikke er greit, når de hører kimen til fordommer, sier Gleditsch Lossius.

Må vurdere oppmerksomhet

– Noen kan kanskje vegre seg for å gi oppmerksomhet til organisasjoner som Den nordiske motstandsbevegelsen. Hva tenker du om den balansen, Ervin Kohn?

– Det er en avveining hver gang. Men når en sak har blitt omtalt i media, da er det for sent å stille spørsmål ved om man skal gi saken oppmerksomhet eller ikke, siden den allerede har fått det.

Tirsdag ettermiddag deltok Ap-leder Jonas Gahr Støre med en appell mot antisemittisme og tok der kraftig avstand fra hendelsen.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

Mer fra: Religion