Religion

Blir matt av å høre sokneprestens sex-utspill

Det er dypt problematisk at en prest i Den norske kirke sier at sex utenfor ekteskapet er greit hvis man har lyst, mener Kristian Øgaard, daglig leder i Acta. I KFUK-KFUM mener de ekteskapet ikke er eneste rette ramme for seksuelt samliv.

– Jeg blir litt matt når jeg hører sånne utsagn. Det er så mange andre i samfunnet som sier «bare ha sex». Trenger vi virkelig enda flere? sier Kristian Øgaard, daglig leder i Acta – barn og unge i Normisjon.

Forrige uke intervjuet Vårt Land sokneprest Gisle Sørhus, som har tatt til orde for at det både er urimelig og unødvendig å vente med sex til ekteskapet, slik man tradisjonelt har oppfordret til i kristne sammenhenger.

– Har du lyst til å ha sex, så ha sex altså. Har du lyst til å flytte sammen, så flytt sammen og ikke gift deg for det, sa Sørhus i en podkastsamtale med St. Jakob kirke i Bergen.

Øgaard synes det er dypt problematisk at en prest veileder mennesker på denne måten. Hans egen erfaring fra samtaler med ungdom, er at mange av utfordringene deres nettopp er knyttet til vanskelige erfaringer med sex.

– Sex er så sårbart at det krever gode rammer, sier Øgaard.

LES OGSÅ: Skeivt Kristent Nettverk innfører retningslinjer for «trygge kirker»-liste

Verdt å verne om

Øgaard og Acta mener ekteskapet er den eneste riktige rammen for seksuelt samliv. En av Sørhus sine innvendinger mot dette, er at unge kan ende med å gifte seg før de er klare, slik at de kan ha sex.

– Det er selvsagt en dårlig ide å gifte seg for å ha sex. Men hvis poenget til Sørhus er å hindre samlivsbrudd, så er det statistisk sett flere samlivsbrudd blant samboere enn i ekteskap, sier Øgaard.

Han viser til at kirken står i en tradisjon som alltid har løftet frem ekteskapet som den beste rammen for samlivet.

– Det bør vi holde oss til. Kirken har alltid sagt at seksualitet er verdt å verne om og at det må være rammer rundt det.

– Går det an å ha en god forpliktelse til hverandre, men i andre samlivsformer enn et ekteskap?

– Det er opplagt at mange samboerskap i praksis fungerer som ekteskap. Men jeg tror likevel at vi mennesker har behov for rammer som ikke bare er forankret i oss selv, sier Øgaard.

I det kirkelige ekteskapet gir man et offentlig løfte, ikke bare til hverandre, men også til Gud, sier Øgaard.

– Jeg tror det gir en ramme for samlivet som gjør at sjansen for at det ryker er mindre. Samtidig tror jeg samlivet mellom mann og kvinne i ekteskapet er ment å gjenspeile Guds kjærlighet til oss. Derfor er det en livslang forpliktelse der man gir seg fullt og helt til hverandre, fordi Gud har gitt seg fullt og helt til oss, sier Øgaard.

Ikke eneste ramme

Generalsekretær Øystein Magelssen i barne- og ungdomsorganisasjonen KFUK-KFUM sier at de deler Bispemøtets syn på ekteskap som den beste og mest ryddige samlivsform.

– Ikke minst når det kommer til vern om den svake part i en konfliktsituasjon, skriver Magelssen i en tekstmelding til Vårt Land.

Han viser til at Bispemøtet i 2017 fremhevet ekteskapet som samlivsform, og opprettholdt en tidligere uttalelse om at det ikke er forenlig med kirkens krav at ansatte inngår samlivsforhold utenom et ordnet ekteskap.

– At ekteskapet er den samlivsform vi vil fremme, betyr imidlertid ikke at samboerskap ikke kan være sted for virkeliggjøring av de verdier som karakteriserer et godt og rett samliv. Par som vil gifte seg, har i dag unntaksvis hver sin adresse. For flertallet av unge mennesker er samboerskapet vår tids forlovelsestid, sier Magelssen.

Dermed mener ikke KFUK-KFUM at ekteskapet er den eneste rette rammen for seksuelt samliv.

– I vår veiledning av unge er samlivets verdier som trofasthet, omsorg og gjensidig respekt viktigere enn rammer og formalia, sier Magelssen.

Vil vise nåde

– Mange unge i dag, også i kirken, debuterer seksuelt før ekteskapet. Hvordan kan man unngå å påføre dem skam når man oppfordrer til å vente med sex til ekteskapet, Kristian Øgaard?

– Livet er sånn at man ikke alltid når opp til idealene sine. Noen velger da å senke idealet og legge listen lavere, slik jeg opplever at Sørhus gjør. Men den responsen kirken bør ha, er å vise større nåde, sier Øgaard.

I kristne fellesskap skal det være plass til alle mennesker, også de som har hatt sex utenfor ekteskapet, mener Øgaard.

– Hvis disse opplever det som vanskelig å være del av konservative kristne fellesskap, da har vi ikke gjort jobben vår med å vise at det er nåde for de som ikke når idealene, sier han.

– Hva tenker du står på spill i denne diskusjonen?

– Sex kan føre til en dyp ekstase og fellesskapsfølelse, men det kan også være fryktelig smertefullt når noen trår over grenser. Kirken skal veilede mennesker til et godt liv. Uten gode rammer for seksuelt samliv, kan mennesker oppleve å få sår som blir vanskelige å bearbeide. Dessuten handler det også om å gi trygge rammer til eventuelle barn.

Gisle Sørhus er sokneprest i Sveio, som tilhører Bjørgvin bispedømme. Biskop Halvor Nordhaug ønsker ikke å uttale seg før han har snakket med Sørhus.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion