Religion

Reagerer på kjønnsskiftespørsmål til barn

Barn blir spurt om de helst ville byttet kjønn eller ansikt i NRK Super sin app Svar-o-meter. – Er med på å skape usikkerhet hos barna, mener psykologspesialist.

– Jeg synes dette er en unødvendig problemstilling å trigge hos barn, sier pastor Erik Andreassen i Oslo misjonskirke Betlehem.

Hver dag sender NRK Super-appen Svar-o-meter ut spørsmål til barn, gjerne med morsomme dilemmaer. Torsdag forrige uke ble Andreassens åtte år gamle datter presentert for følgende problemstilling:

«Vil du våkne opp med samme ansikt, men et annet kjønn, eller et nytt ansikt og samme kjønn?»

– Jeg tenkte at det var en rar problemstilling. Enten må barna si at de er minst fornøyd med utseendet sitt eller med kjønnet sitt. At de er fornøyde slik som de er, er ikke et alternativ, sier Andreassen.

Han får støtte fra psykologspesialist Marit Johanne Bruset.

– Dette er det motsatte av å gjøre barna trygge, sier hun.

Dypt spørsmål i lett format

Bruset er veldig kritisk til at NRK Super stiller barn overfor sånne dilemmaer.

– Barn trenger å bli forankret i egen kropp, å bli trygge i sin egen kropp, og få vite at de er bra sånn som de er.

Bruset har jobbet med klinisk arbeid og som sakkyndig i barne- og familiesaker i mange år.

Datteren til Andreassen gikk neppe inn i noen eksistensiell krise, og Andreassen mister ikke nattesøvnen av det, sier han. Han har forståelse for at spørsmålet kan har vært stilt bare for gøy, og opplever selv at spørsmålene NRK stiller kan gi gode og morsomme samtaler mellom barn og voksne.

– Men det oppleves likevel rart at de stiller et så dypt spørsmål i et så lett format, sier Andreassen.

Han viser til at enkelte barn kan streve med eget selvbilde på grunn av utseendet sitt, og andre kan være usikre på forståelsen av eget kjønn.

Ikke NRKs intensjon

Hildri Gulliksen, programredaktør for NRK Super, skriver i en e-post til Vårt Land at det naturligvis ikke var Supernytts intensjon å antyde at barn skal være misfornøyde med utseendet sitt eller at de er født i feil kropp.

– Hvis noen barn opplevde det slik, beklager vi det. Vi har imidlertid ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra barn om dette spørsmålet, sier hun.

Gulliksen forklarer at dilemmaer er godt innarbeidet i Svar-o-meter. I tillegg til dilemmaet om hvorvidt barna vil våkne opp med nytt ansikt eller kjønn, fikk barna følgende spørsmål på torsdag: «Vil du få et ønske oppfylt (hva som helst) om ett år, eller tre ønsker oppfylt om ti år?» «Vil du alltid være sulten eller alltid trøtt?»

– Dilemmaer lages for at det skal være gøy, og at barna kan øve seg på å se verden fra en annen synsvinkel. Å leke med roller, forventninger, kjønnsstereotypier og utseende er en naturlig del av barndommen og utviklingen til de fleste barn. I NRK Super er vi opptatt av å fortelle barn at alle er gode nok akkurat som de er, sier hun.

– Skaper usikkerhet hos barna

Erik Andreassen mener det er viktig at NRK er bevisste på hva de formidler gjennom spørsmålene i Svar-o-meteret.

– De har veldig stor tillit av oss foreldre, og forvalter en unik posisjon ved å være til stede i nesten samtlige klasserom i landet. De bør være nøye på hva de formidler, og spesielt rundt temaer som handler om kropp og identitet, som er viktige temaer.

Psykologspesialist Bruset sier det ikke handler om at man ikke skal ha respekt for mangfold.

– Det er viktig å ha toleranse for feminine gutter og maskuline jenter, noe som betyr utviding og større aksept for ulike kjønnsuttrykk. Men å fortelle barn at de kan skifte kjønn, er med på å skape usikkerhet hos barna, mener hun.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion