Religion

Kristen friskole tar i bruk kontroversiell kreasjonistlærebok

Kongstun kristne friskole vil ta i bruk lærebok som sier at jorden er 6.000 år gammel. – Vi vil gi elevene en bok med et kristent verdensbilde, sier rektor.

Kongstun kristne friskole har kjøpt inn den kontroversielle læreboka «Guds verden», som hevder at jorden er 6.000 år gammel.

– At kristne har et annet syn på livets opprinnelse enn ateister er ikke noe nytt. Men det har vært trist å se hvor mange som har uttrykt seg respektløst i sosiale medier, uten å ha lest boka først. Det aller meste i boka vil nok de fleste kristne stille seg bak, sier rektor ved Kongstun kristne friskole Tom Børge Frøvik til Gjesdalbuen.

Frøvik sier til Gjesdalbuen at skolen vil gi elevene en bok med et kristent verdensbilde «i en tid der dette er fraværende i de fleste lærebøker som gis ut». Boka skal brukes i undervisningen på ungdomsskolen.

– Boka er et supplement til lærebøkene i kristendomskunnskap, naturfag og samfunnsfag, og ikke en lærebok som gjennomgår alle kompetansemålene i fagene. Vi ønsker å legge tilrette for en sunn vitenskapelig kritisk tenkning blant elevene, og mener at boka stimulerer til nettopp dette. Boka gir også en god sammenhengende fremstilling av Bibel- og verdenshistorien fra begynnelse til slutt, sier han.

Tidligere denne uken omtalte Dagen at NLA har sagt nei til å kjøpe inn den samme læreboken.

LES MER: Han har skrevet lærebok som hevder at jorda er 6000 år: – Dette er å gi unge kristne en ekstra byrde, svarer kritiker

– Bibelen må brukes som utgangspunkt for naturvitenskapen

Boka er skrevet av Andreas Årikstad, rektor ved Jærtun lutherske friskule, som Kongstun har enkelte tilknytninger til.

Årikstad sa til Vårt Land i august at læreboka er tiltenkt som en tverrfaglig lærebok i kristen tro for ungdomstrinnet, og sier boka er en gjennomgang av «hele verdenshistorien». I spørsmålet om skapelse, mener han at Bibelen må brukes som utgangspunkt for naturvitenskapen, og ikke motsatt.

Han mener at kristne kjøpslår Guds allmakt når de avviser en kreasjonistisk tilnærming til skapelsen.

– Da blir konklusjonen at Gud lyver. Jeg vil advare ganske sterkt i mot teistisk evolusjon. Det springer ut ifra et ateistisk verdensbilde, sier han.

Kunnskapsdepartementet reagerer

Kreasjonister mener det er umulig å forene kristen tro med evolusjonslæren. Anja Johansen (V), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, synes ikke det er greit å sette unge på et valg mellom tro og vitenskap:

– Dette reagerer jeg sterkt på. Vi er opptatt av at skolene skal fremme kritisk og vitenskapelig tenkning hos elevene, skrev hun i en e-post til Vårt Land tidligere denne måneden.

Kongstun-rektoren er sterkt uenig i påstandene om at boka setter opp et skille mellom tro og vitenskap.

– Tvert imot så legger boka opp til å våge å sette seg grundig inn i vitenskapen og bli styrket i troen, sier Frøvik til Gjesdalbuen.

LES MER:

• «Guds ord: Verden ble skapt på seks dager»

• Én av fem lærer at evolusjonsteorien er feil

• Amerikansk forsker vil kombinere evolusjon og bokstavelig bibeltolkning

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion